Tržište za ”retro” konzole se polako, ali sigurno popunjava. Raznorazne mini verzije konzola koje su nekoć osvajale svijet to isto pokušavaju i danas, što im i uspijeva (barem dobrim dijelom). U to se možemo i sami uvjeriti ako promotrimo stanje prodaje reizdanja klasičnih konzola koje su u osamdesetima žarile i palile igraćom scenom. Jedna od tih konzola je naravno reizdanje Super Nintenda pod nazivom- SNES Classic Mini (ili Super Nintendo Classic Mini).

Jedini problem koji se ovdje javlja glasi: koju od svih tih konzola koje su danas dostupne na tržištu je najbolje kupiti? Zahvaljujući jednom vrlo korisnom alatu pod nazivom ”Hakchi2 CE” ne morate kupovati sve konzole kako biste uživali u klasicima sa NES-a, SNES-a i recimo N64. Dovoljno je da nabavite SNES Classic Mini konzolu, odnosno reizdanje Super Nintenda u umanjenom obliku te da uz pomoć ovog alata igre s drugih konzola možete odigrati na jednoj konzoli. Kako upotrijebiti Hakchi2 CE za tu namjenu? Nešto više o tome govorit ćemo u nastavku ovog članka.

 

Instaliranje Hakchi2 CE alata i korekcija opcija SNES Mini konzole

Za početak trebat ćete na svoje računalo instalirati Hakchi2 CE alat. Njega možete skinuti izravno sa Hakchi2 internetske stranice.

Možda malo nezgodna stvar u vezi ovog alata jest ta što je on predviđen samo za Windows OS. Ako ga planirate koristiti na Linuxu trebat ćete kreirati Windows virtualan stroj (ili Windows Virtual Machine). Nakon što skinete alat, pokrenite ga i idite pod opcije Kernel – Install/Repair.

Hakchi2

Hakchi2 CE

Install-Kernel
Kernel > Install / Repair – Yes.

Dobit ćete upit u vezi odabiranja flash opcije za kernel, vi odaberite da želite. Ako vas program pita za privilegije administratora, odobrite mu i to. Nakon što vam se pojavi naredbena linija za instaliranje pogonskih programa, pustite ju neka ona odradi svoje. Ako se sve završi kako treba trebali biste vidjeti poruku ”Waiting for you NES/SNES Mini”. Sada učinite sljedeće:

Prepare-console

Add-more-games

  • Prebacite tipku SNES MINI Power na off, spojite ga sa računalom putem USB kabela.
  • Držite tipku Reset te nakon toga stavite tipku SNES Mini Power na On. Pričekajte nekoliko sekundi i nakon toga pustite Reset tipku.

Download-box-art-for-selected-games

Synchronize-selected-games

Ako ste sve dobro napravili modificirani kernel će se početi instalirati, što će potrajati nekoliko minuta. Za vrijeme instalacije SNES Mini će se restartirati nekoliko puta. U slučaju da ste imali nekakvih problema s instalacijom pričekajte da se SNES Mini restartira i nakon toga samo ponovite postupak. Nakon što se instalacija završi kliknite na OK i prijeđite na idući korak.

RetroArch

Instaliranje RetroArch i modula konzola

Kako biste omogućili uspješno emuliranje igara drugih konzola na jednoj konzoli trebat ćete nešto što se zove RetroArch. Radi se o emulatoru uz pomoć kojeg ćete moći na SNES Mini konzoli igrati igre sa drugih konzola (uključujući i igre sa konzola kao što su Playstation 1 i Nintendo 64, odnosno Nintendo).

Idite pod ove opcije: Modules – Mod Store – Retroarch.  Ovdje odaberite najnoviju verziju RetroArch emulatora (ona bi se trebala nalaziti na vrhu ponuđenih izbora) i nakon toga kliknite na ”Download and Install Module”, što će instalirati knjižnice modula na vaš SNES Mini.

Idući korak poslije instalacije je da odete pod Retroarch Cores karticu (jer su ”cores” ili jezgre potrebne za uspješno emuliranje svake konzole). U slučaju da želite otići pod jezgre za PS1, N64 i NES trebate ove jezgre: GlupeN64, NESTopia ili FCEumm za NES i PSCX ReARMed za Playstation 1.

Nakon instalacije jezgri za svaku od ovih konzoli moći ćete igrati igre tih konzola na SNES Mini-ju. Samo imajte na umu da su igre za Playstation 1 kapacitetno veće od igara svih drugih konzola koje sam naveo.

 

Instaliranje igara drugih konzola

Sada kada ste instalirali RetroArch i modove za kontole možete početi dodavati igre s drugih konzola na vaš SNES Mini. Igre za konzole bit će u ROM izdanju. Većina igara koje želite igrati na SNES Mini možete pronaći na internetu, na za to predviđenim internetskim stranicama (ovdje ne mislim na Pirate Bay i slične).

Kada nađete igre koje želite igrati možete zatvoriti Mode Store i kliknuti na opciju ”Add More Games” opciju (ona se nalazi u donjem dijelu Hakchi2 CE prozora). Ovdje odaberite ROM podatke i kliknite na ”Open” kako biste te ROM datoteke pripremili za instalaciju na vaš SNES Mini. Nakon instalacije jednostavno odaberite igre (njih odabirete preko opcije ”New Apps” tako što ćete na nju kliknuti desnim klikom i nakon toga kliknuti na ”Download box art for selected games”).

Ako ste spremni kliknite na opciju ”Synchronize selected games with NES/SNES Mini” i nove igre koje ste dodali bit će učitane u unutarnju memoriju vašeg SNES-a Mini. U slučaju da te igre želite dodati u USB prostor za pohranjivanje jednostavno kliknite na ”Export games” i odaberite svoj USB uređaj za pohranu podataka. Jednom kada ovo namjestite unutar opcija sve igre će se nakon toga automatski detektirati, to jest konzola će ih sama detektirati.

 

Označavanje funkcija tipki

S obzirom na igre koje ste instalirali (ili koje želite instalirati) još jedna stvar koju ćete željeti napraviti jest označavanje funkcija tipki za kontroler uz pomoć kojeg ćete igrati igre. Funkcije tipki možete namjestiti na sljedeći način: pokrenite SNES Mini, sa popisa igara odaberite igru i pokrenite RetroArch. Nakon što se on pokrene kliknite u isto vrijeme na kontroleru tipke ”Select” i ”Start” i idite pod ”Menu – Controls”.

Ovdje možete odabrati preferirani kontroler i ako je to potrebno, možete pojedinačno označiti tipke kako bi one bile usklađene s emulatorom. Jednom kada ovo napravite idite na natrag (kliknite tipku za natrag koja je označena žutom ”B” tipkom na SNES kontroleru) sve dok se ne vratite natrag do igre koju želite igrati.

 

SNES Classic Mini

SNES Classic Mini je multifunkcionalna konzola

Svi stariji gameri znaju koliko je SNES konzola u prošlosti imala utjecaj i na igrače i na tržište igara. Današnje reizdanje Super Nintenda ne samo da nam omogućuje uživanje u hitovima koje smo mogli igrati kao djeca već nam uz to omogućuje da preko nje igramo i igre drugih konzola, kao što su Playstation 1, NES i Nintendo 64. Jedino što nam za tu svrhu treba je Hakchi2 alat, zahvaljujući kojemu će SNES Mini biti prava multifinkcionalna konzola.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here