Električni automobili više nisu stvar budućnosti jer gotovo ih svakodnevno možemo vidjeti svuda oko nas. Tehnologija kojoj su na početku malobrojni pridavali šanse za uspjeh, u skorašnjoj će budućnosti postati jedan od vodećih trendova na tržištu. Za tu se ‘električnu trku’ pripremaju mnogi proizvođači automobila, a svatko od njih želi svijetu predstaviti neki svoj sustav – kako bi stekao prednost na tržištu.

Među proizvođačima koji su spremno prihvatili električne automobile nalaze se također Kia i Hyundai. Ova dva proizvođača automobila vrlo dobro kotiraju na raznim svjetskim tržištima, no još više žele učvrsnuti svoju poziciju pa su krenuli u razvoj novih modernih tehnologija. Kia i Hyundai osmislili su tehnologiju koja bi trebala riješiti problem slabašne infrastrukture za električna vozila. Naime, jedna od vodećih boljki sustava električnih automobila jest premali broj punjača, odnosno mjesta gdje bi se ti automobili mogli napuniti. No, Kia i Hyundai imaju jedno super rješenje koje će se vrlo vjerojatno jako svidjeti samim korisnicima.

Osmišljen je koncept bežičnog punjenja automobila koji je baziran na automatskom parkiranju (AVPS – Automated Valet Parking System). Kada korisnik putem pametnog telefona svojem automobilu naredi da se mora otići napuniti, automobil u mreži traži podatke o tome gdje je najbliže slobodno mjesto za punjenje.

Nakon što automobil pronađe takvo mjesto, sam se zahvaljujući autonomnoj vožnji odveze do tog mjesta za punjenje. Nakon što punjenje završi, isti taj automobil samostalno se miče s mjesta za punjenje na drugo slobodno parkirno mjesto, a s ciljem da oslobodi mjesto za punjenje nekom drugom vozilu. Kada korisnik to zatraži od automobila, električno vozilo samostalno se doveze do mjesta gdje ga korisnik čeka – i zatim je spremno za daljnje korištenje.

Ovakvim bi se sustavom uvelike trebao olakšati način punjenja i korištenja električnih vozila, a ne treba posebno naglašavati kako će ovo biti od iznimne koristi kada na cestama bude znatno više električnih automobila. Važno je naglasiti kako ova tehnologija iziskuje umrežavanje mnogih elemenata: od samog električnog vozila, preko parkirališta i sustava za punjenje, pa sve do vozača i njegovog pametnog telefona. Koordinacija ovih elementa nužna je kako bi se u svakom trenutku znalo koje je mjesto slobodno za punjenje te kako bi se maksimalno iskoristila mreža sustava punjenja.

Ovakva bi tehnologija prema procjenama stručnjaka iz Kia i Hyundai kompanija trebala aktivnije zaživjeti 2025. godine. Dva spomenute proizvođača svoja će prva autonomna vozila u prodaju pustiti 2021. godine u nekim većim gradovima, dok bi potpuna autonomija trebala zavladati 2030. godine.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here