Mjeseci prolaze, a koronavirus i dalje uzrokuje hrpu problema. Kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. To je naravno pogodilo i velike lance opskrbe diljem svijeta, te odgodilo mnoge proizvode koji čekaju “neka bolja vremena”. Mnogi su se bojali da će ovi događaji odgoditi i dolazak dugo očekivanog PlayStationa 5, ali sve sumnje su otklonjene prije par dana.

Sony je objavio financijsko izvješće za ovu godinu i potvrdio dolazak PS5 krajem godine. Dotično izvješće kaže da usprkos problemima koji su se dogodili i činjenici da mnogi radnici rade od doma, te imaju određene limitacije u svom radu, Sony ne očekuju veće probleme i da testiranje te razvoj PS5 ide po planu.

Na kraju dodaju da će PS5 svjetlo dana ugledati krajem godine, taman prije božićnih blagdana. Što zapravo i ne iznenađuje. Sony će predstaviti konzolu prije Božića jer znaju da će mnogi u prosincu trošiti hrpu novca, pa će dobar dio tih istih rado novac potrošiti na novu konzolu.

Drugo pitanje koje se pojavilo je – koliko naslova za PS5 će biti spremno prije lansiranja PS5, te koliko će ih biti dostupno unutar 2-3 mjeseca od lansiranja konzole na tržište. Sony ima odgovor na to pitanje. Rekli su da nema većih problema u gaming industriji, te da njihovi partneri sve imaju pod kontrolom.

Svi znamo da Sony ima nekoliko studija koji rade “PS5 only” igre, te da će biti nekoliko velikih hitova spremnih za igranje krajem godine. Ipak, imajte na umu da će cijene tih igara biti visoke. Jedino što bi ih moglo iznenaditi je Microsoft sa svojom novom konzolom i igrama koje će biti spremne za njihovu Xbox konzolu.

Ipak, izgleda da je Microsoft u potencijalnim problemima i pitanje je hoće li sve imati spremno za svoju konzolu na vrijeme. Tako da je Sony više-manje “siguran” zasad.

Za kraj, spomenimo još nekoliko informacija iz Sonyjevog izvješća. Tamo piše da se trenutačna konzola – PS4 – prodala u 110 milijuna primjeraka, te da je na korak da prestigne Game Boy / Game Boy Color konzole koje su prodane u 119 milijuna primjeraka. Ipak to je daleko od 155 milijuna PS2 konzola koje su prodane.

Loša vijest je da Sony bilježi pad prihoda od 14 posto u odnosu na prošlu godinu, te da je smanjena kupovina njihovog hardvera i softvera. Ipak, to je očekivano jer je PS4 došao lagano do svog kraja, a gameri čekaju novu generaciju konzole i nove igre. Pa izdržimo još malo, vjerujemo da će se čekanje isplatiti.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here