MMO (Massive multiplayer online) igre su masivne u svakom pogledu. Kao prvo, na tržištu ih ima 100-injak, donose preko 10 milijardi dolara godišnje, imaju publiku koja se broji u desecima milijuna igrača itd.

Samo u World of Warcraftu igrači su potrošili više od 6 milijuna godina (zbrojeno). To je više nego što je trajala evolucija čovjeka. Da li su to uzalud potrošeni sati ili ne, ostavljamo za neku drugu raspravu, no činjenica je da su danas MMO igre vrlo igrane i da se oko njih troši najviše novaca i vremena.

Prošla su vremena kada smo igrali tekst-bazirane igre. Danas su igre iznimno napredne, nude ogromnu količinu sadržaja, vrlo su igrive i sve ostalo. Znate i sami, sigurno ste zaigrali neki od popularnih naslova. Mi svakako jesmo (op.a. i još uvijek igramo!). Zato smo u ovom tekstu podijelili MMO-e u četiri kategorije te izdvojili najbolje naslove po tim istim kategorijama. O čemu se radi i koje igre smo izabrali, čitajte dalje u tekstu.

 

NAJBOLJI TEMATSKI MMO

NAJBOLJI TEMATSKI MMO


Kada kažemo tematski MMO, mislimo na igre koje se vrte oko određene teme. To su one igre koje možete igrati satima, ali isto tako možete odigrati par questova, ugasiti ju i nastaviti drugi puta. Igre koje vam nude određenu zabavu na određenu temu.

Također, to su one igre koje ne idu preduboko s pričom niti će vas gurnuti u nepoznato. Baš naprotiv – to su igre koje se odvijaju u vama poznatom svijetu koji je takav kakav je i zbog toga ih volimo. World of Warcraft je jedna od tih naslova. Igra koja se događa u Warcraft svijetu, svima je poznata i znate što od nje možete očekivati. Nema nekakvih skrivenih segmenata.

Ovakvi “tematski” MMO-i su najčešće i najpopularniji MMO-i jer u igri možete jako puno napredovati, imate puno toga za raditi, a reputacija i gear vam rastu sa svakim levelom, dungeonom ili raidom!

1) World of Warcraft
Datum izlaska: 23. studeni 2004.
Kompanija: Blizzard
Oblik plaćanja: Mjesečna pretplata + kupovina novih ekspanzija

2) Final Fantasy XIV: A Realm Reborn
Datum izlaska: 27. kolovoz 2013.
Kompanija: Square Enix
Oblik plaćanja: Mjesečna pretplata + kupovina novih ekspanzija/DLC-ova

3) Tera
Datum izlaska: 25. siječnja 2011.
Kompanija: Bluehole Studio
Oblik plaćanja: Free-to-play

 

NAJBOLJI “SANDBOX” MMO

NAJBOLJI “SANDBOX” MMO

Dok maloprije spomenuti tematski MMO-i mogu biti zabavni, postoje oni koji žele nešto drugačiju zabavu. Neki igrači žele stati i promatrati virtualni svijet, uživati u svakoj sitnici/questu, dok drugi žele pregaziti isti i izgraditi carstvo.
Ako ste jedan ili jedna od onih koji žele uživati u igri u svom “malom” virtualnom svijetu i biti sam svoj šef, onda je ovo najbolji oblik MMO-a za igrati. Ovaj tip MMO-a će vam pružiti najbolje iskustvo igranja, bez nekog velikog stresa i “osjećaja” da morate igrati sve više i više kako bi sustigli druge igrače. Tu ste zatvoreni u svom svijetu, ali imate sve one dobre segmente “online” svijeta.

1) EVE Online
Datum izlaska: 6. svibanj 2003.
Kompanija: CCP Games
Oblik plaćanja: Free-to-play s premium pretplatom

2) Runescape
Datum izlaska: 4. siječnja 2001.
Kompanija: Jagex
Oblik plaćanja: Free-to-play

3) Black Desert Online
Datum izlaska: 3. ožujak 2016.
Kompanija: Pearl Abyss
Oblik plaćanja: morate kupiti original igru da biste mogli igrati, nema pretplate

 

NAJBOLJI MMO-i FOKUSIRANI NA PRIČU

NAJBOLJI MMO-i FOKUSIRANI NA PRIČU

Svi MMO-i imaju naglasak na ogromnom svijetu i slobodi koju igrač ima, pa ispričati smislenu priču u MMO-u i nije baš lak zadatak. Mnoge igre ovog žanra imaju osrednje napisane questove koji imaju svrhu da ih prihvatite, riješite i pokupite nagradu. Ukratko da “obavite posao” i idete dalje.

Stoga je relativno teško naći igre koje će vas uvući u svoju priču i zbog kojih ćete provesti sate i sate čitajući questove. Ove igre koje smo mi izdvojili u nastavku spadaju u tu kategoriju – imaju odličnu priču i isplati se provesti malo više vremena čitajući. Nećete ostati razočarani. Ovdje vam nije cilj samo grindanje i dizanje levela, nego shvatiti virtualni svijet u kojem ste se našli.

1) The Secret World
Datum izlaska: 19. lipnja 2012.
Kompanija: Funcom
Oblik plaćanja: Free-to-play, ali morate plaćati ekspanzije/DLC-ove

2) Star Wars: The Old Republic
Datum izlaska: 20. prosinac 2011.
Kompanija: Bioware
Oblik plaćanja: Free-to-play, ali morate plaćati ekspanzije/DLC-ove

3) Final Fantasy XI
Datum izlaska: 16. svibanj 2002.
Kompanija: Square Enix
Oblik plaćanja: Mjesečna pretplata + kupovina novih ekspanzija/DLC-ova

4) Lord of the Rings Online
Datum izlaska: 24. travanj 2007.
Kompanija: Turbine
Oblik plaćanja: Free-to-play, ali morate plaćati ekspanzije/DLC-ove

 

NAJBOLJI PVP MMO-i

NAJBOLJI PVP MMO-i

Questanje i raidanje može biti zabavno, ali zabavno je “masakrirati” protivnika u direktnom okršaju usred arene. PVP (player-vs-player) je najbolji način odmjeravanja “čiste” vještine koju igrač ima i mnogima najbolja zabava u ovom žanru, zato ne čudi činjenica da ima jako puno MMO igri koje se fokusiraju uglavnom na PVP segment. WoW recimo ima čisto dobar PVP sustav, ali ni blizu onome u Guild Warsu 2, koji je i prvi na našem popisu.

1) Guild Wars 2
Datum izlaska: 28. kolovoz 2012.
Kompanija: ArenaNet
Oblik plaćanja: morate kupiti original igru da biste mogli igrati, nema pretplate

2) Planetside 2
Datum izlaska: 20. studeni 2012.
Kompanija: Daybreak Game Company
Oblik plaćanja: Free-to-play

3) The Elder Scrolls Online
Datum izlaska: 4. travanj 2014.
Kompanija: Zenimax Online Studios
Oblik plaćanja: morate kupiti original igru da biste mogli igrati, nema pretplate

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here