MMORPG žanr igara je prije samo nekoliko godina bio dosta rijedak, toliko rijedak da bismo takve igre mogli usporediti sa situacijom kada igrate neki RPG i napokon nađete na neki ”legendary” dio oklopa ili opreme.

Ipak, u posljednje vrijeme situacija se značajno popravila i MMORPG-ovi niču kao gljive poslije kiše. OK, možda ne baš tako često ali je činjenica da je pojava igara ovakvog žanra sve češća. Što je ono što daje posebnu čar MMORPG igri?

Pa svakako je najveća prednost i ono što najviše privlači takve igre činjenica da se radi o mrežnim igrama u kojima može sudjelovati ogroman broj igrača. Osim toga, svaka od ovakvih igara ima svoj jedinstveni fantasy svijet, koji onda opet u sebi sadrži toliko toga (plus što često izlaze nadogradnje i novi sadržaji u obliku novih karti, nivoa i opreme) da se jednostavno nećete moći odvojiti od ovakve igre, bez obzira koju igrate.

Ako ste i vi jedan od igrača kojemu ništa više ne daje zadovoljstvo od toga da satima s drugim igračima prelazite beskrajne nivoe, rješavajući pritom glavne i ”side” questove i to u suradnji s drugim igračima, onda bi vas mogao zanimati ovaj članak jer ćemo u njemu nešto više reći o tome što nas to u svijetu MMORPG naslova očekuje (a da ih nismo odigrali). MMORPG naslovi za 2018. – stižu u nastavku.

 

ArcheAge

ArcheAge je po mnogim stvarima ambiciozna igra. Radi se o ogromnom sandbox naslovu u kojemu bi igrači trebali moći preuzeti ulogu gusara iz fantasy svijeta. Slično kao i kod mnogih drugih MMORPG naslova i ArcheAge je igra koja uvijek evoluira, odnosno nikada je ne možete završiti (zahvaljujući stalnim sadržajima koji izlaze za nju).

Ogroman update bi trebao dodati zmajeve u ArcheAgeov ionako već podosta impresivan roster svega onoga što možete u toj igri koristiti kao vozila, tako da će igrači sada imati prilike i letjeti prostranstvima prekrasnog ArcheAge fantasy svijeta.

Još jedna dobra stvar vezana uz igru odnosi se na to da zahvaljujući serverima za praćenje napretka igrači sada mogu iskusiti igru baš onakvu kakva je bila netom što je izašla na tržište i nakon toga mogu vidjeti i pratiti što je u igru dodavano.

 

Tera

Ima i onih igrača koji nisu baš toliko oduševljeni tradicionalnim načinom borbe kakvog možemo vidjeti u većini MMO naslova. Za one koji žele igrati MMORPG naslov, ali na malo drugačiji način, tu je Tera.

Sama igra je najviše usredotočena na akcijski element (nešto kao kod Devil May Cry igre, jer po sustavu borbe Tera podsjeća na DMC). Umjesto klasičnog klikanja miša, igrači će se trebati usredotočiti na izvođenje različitih poteza izbjegavanja protivničkih udaraca i izvođenja protunapada, što je podosta drugačije od onoga što možemo vidjeti u većini dosadašnjih MMO-a i što je svakako dobra stvar, jer novina nikad dosta.

Ako tome pribrojimo još i vizualne efekte, možemo sa punim pouzdanjem reći kako je Tera vrlo dobar MMORPG naslov.

 

Guild Wars 2

Otkako je izašao sada već davne 2012. Guild Wars 2 je postao i ostao svakako jedan od ”najjačih” MMORPG naslova i to odmah nakon World of Warcraft igre. Šest godina kasnije igra je i dalje itekako ”in” među igračima, a zahvaljujući vizualnim nadogradnjama, Guild Wars 2 izgleda kao da je izašao ove godine.

Najnovija ekspanzija Path of Fire igračima daje za glavni cilj da ubiju Balthazara (on je pobunjeni bog vatre) i to prije nego što on uspije nanijeto dovoljno zla svijetu Tyrije i prije nego što je uništi. Svijet Guild Warsa 2 je ogroman, prepun questova i onoga što se treba obaviti, a dinamični događaji (ili ”dynamic events”) igrače ujedinjuju da zajedno rješavaju zadatke, bilo da se oni odnose na pronalazak nekog NPC-a ili ubijanje bossa.

Osnovna igra je besplatna, dok se neki dodaci plaćaju. Ako želite igrati odličan MMORPG naslov i još niste zaigrali niti jedan, isprobajte Guild Wars 2 (bez obzira što je igra iz 2012.).

 

Crossout

Crossout se na najjednostavniji način može opisati kao kombinacija Pobješnjelog Maxa i lebdećih vozila koja izgledaju poput futurističnih tenkova i mecheva koji lebde spojenih zajedno.

Kao igra Crossout se najjednostavnije može opisati kao post-apokaliptični MMORPG u kojemu su dvije najvažnije stvari- građenje i ”customizacija” ili prilagođavanje opreme međusobno povezuju i nadopunjuju.

U igri postoji velik broj dijelova tijela, oružja, električnih pomagala i razniraznih kozmetičkih stvari uz pomoć možete stvoriti svoje vlastito ubojito vozilo, ovisno o tome kakve sve dijelove imate i koliko ste maštoviti.

Nakon kreiranja vozila pridružujete se jednoj od sveukupno četiri frakcije, ratujete protiv ostalih i to je manje-više to. Ako želite igrati post-apokaliptični MMORPG naslov s robotima koje možete ”customizirati” na najrazličitije načine, zašto ne zaigrati Crossout?

 

Final Fantasy IV

FFIV je online Final Fantasy igra koja je na tržištu prisutna već neko vrijeme, ali kao i svi ostali dobri MMO naslovi, i FF raste. Najnovija nadogradnja je Stormblood. Radi se o plaćenoj ekspanziji koja je donijela nove questove u zemlju Ala Mhigo, nove poslove te mogućnost plivanja i ronjenja, što je novost u MMO žanru igara.

Ako volite Final Fantasy stil RPG-a i to još online, u tom slučaju bi vam se četrnaesta ”finalna fantazija” mogla svidjeti.

 

Riders of Icarus

Svaki novi MMORPG naslov ima nešto svoje po čemu se ističe od ostalih, sličnih igara i nešto zbog čega će se baš on prodavati više od konkurencije. Kod Riders of Icarus to nešto su stvorenja na kojima možete jahati (bilo da se radi o stvorovima koji hodaju, pužu ili lete).

Gdje god da idete igrajući ovu igru ono na što ćete naići su moćni i vrlo raznoliki stvorovi koje ćete moći jahati. Ipak, da biste ih mogli jahati prije toga ćete ih trebati pripitomiti i istrenirati. Svako stvorenje ima svoje prednosti i nedostatke koje ćete otkrivati s vremenom i koje ćete onda upotrebljavati u borbama.

 

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

Možda nije bio najbolji MMO naslov kada je tek izašao, ali zahvaljujući stalnim nadogradnjama koje često stižu od developera Bethesde, TES Online se polako, ali sigurno razvio u jednog od najvećih, najopsežnijih i ”najdubljih” MMORPG naslova u povijesti ovog žanra.

Jest li čuli za The Elder Scrolls? Naravno da jeste, jer su ovu igru nastavci kao što su Oblivion i Skyrim učinili megapopularnom. TES Online sadržava jezgru te dvije igre, plus mnoštvo novih stvari kako bi online iskustvo igrača bilo još bogatije i sadržajnije.

Svakako MMORPG kojeg ne bismo trebali propustiti, pogotovo ako volimo i ako smo uživali u nekom od The Elder Scrolls naslova.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here