Ako kupujete televizor, vjerojatno ćete poželjeti imati model s HDR (High Dynamic Range) prikazom. Danas je to za mnoge nešto što moraju imati. No, prije kupovine nije loše znati razliku između dva formata HDR-a – Dolby Vision i HDR10.

 

Što su Dolby Vision i HDR10?

I jedno i drugo su vrste HDR-a za televizor. Riječ je o tehnologiji koja omogućava TV-u da prikazuje svjetliju sliku i tamniju crnu boju te točnije reproducira boje. Dolby Vision treba poseban čip i dostupan je na nekolicini televizora, dok HDR10 podržavaju svi HDR televizori. Ovo bi bilo jednostavno pojašnjenje ovih dvaju formata i razlika među njima. A sad zagrebimo malo dublje pod površinu.

 

Dolby Vision je tehnički bolji od HDR10

Ako gledamo isključivo specifikacije, Dolby Vision je bolji od HDR10. HDR poboljšava kvalitetu slike u dva aspekta – svjetlini i točnosti reprodukcije boja.


Dolby Vision podržava 12-bitnu dubinu boja (oko 68 milijardi boja) dok HDR10 podržava 10-bitnu dubinu (oko 1 milijarde boja). Dolby Vision također podržava 10.000 nita svjetlosti, dok HDR10 podržava 4000 nita.

No, iako je ova razlika super, postoje teoretske granice. Trenutno malo koji film ili video igra iskorištava ovu prednost u dubini boja ili svjetlini. Zato, iako je Dolby Vision tehnički superioran, valja znati da trenutno u stvarnom životu ne prikazuje bolju sliku. To bi se u budućnosti moglo promijeniti pa je Dolby Vision možda bolji izbor za dugoročne kupce.

 

dolby vision

Gledajte filmove kako su to redatelji zamislili

Dolby Vision ima jednu mogućnost zbog koje je i praktično bolji. Riječ je o nečemu što se naziva dinamička kontrola metapodataka.

Dinamički metapodaci omogućavaju tvorcu filma da kontrolira poboljšanja u boji i svjetlini HDR-a u svakom pojedinom frejmu filma. Jednostavno rečeno, ovo znači da tvorac filma može reći: ‘Želim da ova scena ima X nivo svjetline, a da iduća scena ima X+5 nivo svjetline.’ Jednom kad je to ugrađeno u Dolby Vision film, televizor će primijeniti ta poboljšanja tijekom reprodukcije.

HDR10 ima samo statičnu kontrolu metapodataka. To znači da postoji samo jedna HDR postavka boje i svjetline koja se primjenjuje na cijeli film. Ne mijenja se ovisno o sceni.

Dakle, ako gledate Dolby Vision film na Dolby Vision televizoru, vidite ga upravo onako kako je redatelj to zamislio. Postavke vašeg TV-a i drugi faktori vam neće smetati.

 

HDR10+

Zašto je HDR10 rasprostranjeniji?

Dakle, Dolby Vision zvuči poprilično dobro. Ako redatelj može upravljati kako će izgledati svaka scena na vašem televizoru, očito je riječ o boljoj opciji. No, zašto je onda HDR10 rasprostranjeniji? Odgovor je jednostavan – zbog novca.

Dolby Vision je zaštićen sustav koji od proizvođača televizora zahtijeva da u TV ugrade Dolby Vision čip (ili 4K Blu-ray player) i proizvođači još to moraju Dolbyu platiti.

Dolby taj novac koristi da bi s filmskim studijima dogovarao da redatelji koriste Dolby Vision kad rade film. Riječ je o kontrolnom sustavu koji poboljšava kvalitetu, ali se zato i više plaća.

S druge strane, HDR10 je otvoreni standard kojeg svi proizvođači televizora i filmaši mogu koristiti besplatno i ne moraju stavljati u TV poseban čip. Naravno, zbog toga je HDR10 privlačniji proizvođačima TV-a, filmskim studijima i distributerima filmova.

 

Dolby Vision se ne koristi u igrama

Tvrtke koje razvijaju video igre trenutno ne sudjeluju u ovom ‘sukobu’ formata. HDR je u igranju tek u povojima. Većina igara koja je dostupna u HDR-u podržava HDR10.

Tek izabrana nekolicina je dosad koristila naprednu HDR tehnologiju Dolby Visiona. A i tu je riječ o podršci samo za PC grafičke kartice, ne i igraće konzole. Sve u svemu, ako kupujete 4K HDR TV za igranje, zaboravite na debatu Dolby Vision vs. HDR10 – kupite HDR10 TV.

 

Ponovimo još jednom

Dakle, da sumiramo, evo glavnih razlika između HDR10 i Dolby Visiona koje kao kupac morate znati.

– Svi Dolby Vision televizori mogu podržavati HDR10, a HDR10 televizori ne mogu podržavati Dolby Vision. Ista je stvar i s drugom video opremom.

– Dolby Vision je tehnički superiorniji od HDR10. Ali trebat će vam potpuna Dolby Vision oprema (i ekran i video izvor) da biste mogli koristiti njegove prednosti. Ako vam nedostaje nešto od toga, gledat ćete video u HDR10.

– Da biste doznali koji filmovi se izdaju u Dolby Vision, bacite oko na ovu listu na AVSForum. Zapamtite, Blu-ray disk s Dolby Visionom će imati Dolby Vision logotip na sebi.

 

HDR10+ partnerstvo (3)

Budućnost: HDR10+ i HLG

Iako se prašina još uvijek nije slegla u borbi Dolby Visiona i HDR10, stiže nam i novi val HDR formata.

Nadolazeći otvoreni format zove se HDR10+ i nasljednik je HDR10. I on će biti besplatan. Tehničke specifikacije ostaju iste, ali HDR10+ dodaje dinamičku kontrolu metapodataka kako bi omogućio da filmove gledate onako kako ih je redatelj zamislio.

Stiže nam i HLG (Hybrid Log Gamma); riječ je o novom HDR formatu koji bi trebao raditi s televizorima bez HDR-a. Vaš standardni TV trenutno možda ima neke mogućnosti prikaza kao HDR, ali ne može čitati metapodatke HDR video datoteke. HLG bi trebao premostiti taj problem tako da vaš postojeći TV dobije neke prednosti HDR TV-a, ako je to tehnički moguće.

 

Koji TV imate?

Što biste onda vi, osoba koja jednostavno želi kupiti TV, trebala učiniti? Da li se odlučiti za HGL, HDR 10 ili Dolby Vision? Možda vam ovo pomogne:

– Ako nemate TV, ili ste odlučili da definitivno kupujete novi TV, kupite HDR TV s podrškom za Dolby Vision.

– Ako imate TV koji nije HDR i ne želite ništa bolje, zadržite ga koliko god možete. Neka se sukobi formata smire prije nego kupite nešto novo.

– Ako imate HDR10 TV, zadržite ga. Trenutno nije potrebno nadograđivati na Dolby Vision. Drugi faktori, poput kvalitete TV panela, su ipak važniji.

– Ako već imate Dolby Vision TV, bravo za vas. Kupite uz to i dobar 4K Blu-ray player s podrškom za Dolby Vision.

piše: M.V.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here