Prošlo je gotovo tri i pol godine otkako je Ubisoft na tržište lansirao igru za koju bi se moglo reći da se radi o kvalitetnoj instalaciji pucačine u otvorenome svijetu (jer Far Cry Primal jednostavno nije bio to). Je li našim čekanjima i očekivanjima konačno došao kraj ili ćemo se trebati još strpiti nekoliko godina?

Ako ćemo procjenjivati po onome što smo dosad imali prilike vidjeti iz Far Cry 5- odnosno iz najnovije Far Cry iteracije, konačno možemo odahnuti. Petica je baš ”za pet” i to ako gledamo puno na ogroman broj čimbenika. Sve ono što smo voljeli kod proteklih nastavaka (kao što je borba, stealth način igranja i lov), sve to se vratili u Far Cry 5, ali na bolji i dotjeraniji način.

Ipak, bez obzira na to koliko mi voljeli i koliko se nama sviđao novi Far Cry 5, sva ta strka i zbrka sa kultistima može biti problematična ako se problemu ne pristupi na pravi način. Zato smo tu mi. U nastavku ćemo govoriti o savjetima, trikovima i sve o svemu o jednom svojevrsnom vodiču za preživljavanje Far Cry 5 uz pomoć kojeg ćete se znati izvući iz svake situacije.

 


Far Cry 5 kultisti

Pretražite svakog kultista kojeg sredite

Prvih nekoliko sati novac bi vam mogao biti problem. To znači da je dobra ideja pretražiti sve one silne kultiste koji će vam se naći na putu. Možda nećete naći puno toga, ali nekoliko dolara tu, nekoliko dolara tamo i desetak metaka vam itekako dobro mogu doći. Tijela koja niste pretražili će biti označena, to jest sjajiti će.

Taj sjaj će nestati nakon što tijelo pretražite. Ono što je isto dobro kod Far Cry 5 jest to da će vaš lik automatski skupiti streljivo oružja koje trenutno drži u rukama. Ako recimo imate pištolj, a vaši napadači su isto imali pištolje, automatski ćete skupiti streljivo svaki puta kada dođete do mrtvog kultista.

 

far-cry-5-prapper stash

Prepper Stash zalihe su itekako važne i neozaobilazne ako trebate streljivo i lijekove. A uvijek trebate.

Prepper Stash su najvažnije količine zaliha koje možete pronaći u Far Cry 5. Iako ih nema puno, Prepper Stash su razbacane i često puta skrivene zalihe koje ćete pronaći ako oprezno i detaljno pretražujete usamljene pejsaže i mjesta unutar Hope Countyja. Označeni svjetloplavim simbolom dijamanta Prepper Stash označavaju mjesta gdje se nalaze zalihe.

Ipak, prije nego što zalihe budete mogli skupiti često puta ćete trebati riješiti neku zagonetku ili ćete trebati razgovarati sa NPC-jem. Svaki NPC koji nešto zna o zagonetki vezanoj uz Prepper Stash će isto tako imati svjetloplavi dijamant iznad svoje glave, tako da se isplati potražiti sve ono što vam može ukazivati na mjesta gdje se ove skrivene, ali svakako dragocjene zalihe streljiva/lijekova/oružja nalaže.

 

Završavajte izazove za određene Perkove i nakon toga odaberite prave.

Kao što ste to mogli i očekivati Far Cry 5 ima jedinstven način leveliranja lika. Svako novo leveliranje otključava se posebnim Perk bodovima koje dobivate na dva načina: pronalaskom Prepper Stasheva ili završavanjem izazova u igri (kojih je hvala Bogu puno tako da se oko ovoga nećete trebati brinuti). Izazovi koje trebate obaviti kako biste dobili Perk bodove se razlikuju.

Tako imamo recimo izazove koji od igrača zahtijevaju da određen broj protivnika srede određenim oružjem i slično. Dobro bi bilo da ”nakupite” određen broj Perk bodova i da ih nakon toga uložite u ono što želite otključati. Neki od najboljih Perkova su recimo: Harvest Master, Parachute, Wingsuit, Journey Pack, Additional Holster, Locksmithing, Nimble Fingers.

 

Što prije se usredotočite na otključavanje specijalista.

U Far Cry 5 igri je dosta velik fokus na co-op elementu igre, bez obzira govori li se o tome da vam pomaže drugi igrač ili da vi sami koristite pomoć partnera koje kontrolira računalo. Snažniji i bolji NPC-jevi koji vam pomažu u igranju su poznati pod nazivom ”Specijalisti” koje pak otključavate dovršavanjem točno određenih izazova koji se razlikuju od lokacije do lokacije.

Postoje sveukupno devet ovakvih izazova u Far Cry 5, sa po tri locirana u svakoj od tri velike regije unutar koje se igra odvija. Ono što je svakako dobra stvar jest što se svih devet izazova mogu otključati nedugo nakon što ste počeli igrati, a svaki specijalist može biti pozvan u borbu kako bi vam pomogao u teškim situacijama (kao što je recimo sređivanje opasnih protivničkih udruženja i sličnih stvari).

Svaki specijalist ima svoje vlastite, jedinstvene vještine koje će vam svaki puta biti od velike pomoći. Zato bi bilo poželjno da se što prije usredotočite na otključavanje specijalista.

 

Uništavajte protivnička utvrđenja kako biste si otključali brži način putovanja sa lokacije na lokaciju.

Hope County je jednom riječju – ogromna lokacija. Iako postoji dosta velik broj prijevoznih sredstava koje možete koristiti, ono što je bolje i prikladnije, pogotovo ako želimo prijeći velike udaljenosti u nekoliko sekundi jest mogućost brzog putovanja iliti ”fast travel”. Fast travel točke su označene plavim markerima na karti, ali prije nego što ćete ih moći koristiti trebati ćete srediti sve protivnike koji čuvaju te lokacije.

 

Lukovi, strijele i fizički napadi vam mogu uštedjeti streljivo i na jednostavniji način pomoći da dođete do potrebnih sirovina.

Kao što je recimo koža životinja. Ako vidite životinju (koja će biti označena bijelim kružićem na karti) prišuljajte joj se i sredite je lukom i strijelom. Što je koža životinje ”čišća”, to jest što na sebi ima manje rupa od metaka i krvi, to ćete dobiti više novca za nju. Iz tog razloga, kada god možete, idite u lov i koristite ”melee” oružja, kao što su palice za baseball, luk i strijela i slično.

 

far cry 5 Homeopathic

Uvijek kod sebe imajte poneki Homeopathic i sve pretražujte u potrazi za resursima. Tko traži taj i nalazi.

Homeopathic-i su svojevrsne pilule koje vam u Far Cry 5 služe za privremeno podizanje određenih sposobnosti (kao što je buff za privremeno brže trčanje, privremenu veću količinu zdravlja i slične). Slično kao i kod prošlih nastavaka, u Far Cry 5 ćete trebati skupljati različite resurse dok prelazite Hope County (zato, uvijek temeljito pregledavajte svoj okoliš, nastambe, napuštene kolibe, automobile, itd.).

Pretraživanje koliba i utvrđenja je uvijek dobra ideja jer ćete na taj način gotovo uvijek negdje pronaći nešto što ćete moći koristiti kasnije (streljivo, oružje biljke, Homeopathic). Naravno, više biljaka i životinja ćete pronaći u divljini. Imajte na umu i to da resursi nisu toliko česti kao što je to bio slučaj kod proteklih igara, što znači da je pažljivo igranje uvijek dobra ideja.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here