Sadrži Twitch integraciju od prvog dana. Amazon je predstavio Lunu, svoju platformu za Cloud igranje igara i najnovijeg konkurenta xCloud-u i Stadia. Pušta se u rad u ranom pristupu ovog listopada, a prijave za primanje pozivnice su dostupne već sada (trenutno samo u SAD). Luna će u početku podržavati Fire TV, PC, Mac i iOS uređaje u početnoj verziji, a podrška za android dolazi samo nekoliko tjedana kasnije, rekao je voditelj Lune Marc Whitten.

luna kontroler
Luna kontroler

Uz softver, Amazon je izradio i Luna kontroler s niskim razinama kašnjenja uz mogućnost korištenja Alexe putem kontrolera, a bit će dostupan za 50 dolara tijekom ranog pristupa. Umjesto da komunicira sa zaslonom poput tradicionalnog Bluetooth kontrolera, Luna gamepad se izravno povezuje na Cloud, potez za koji Amazon kaže da smanjuje kašnjenje za 20 do 30 milisekundi. To podsjeća na tehnologiju koja stoji iza Googleovog kontrolera, Stadia. Bluetooth kontroleri će također funkcionirati uz Lunu.

Kontroler također ima i Alexa gumb koji, kada se pritisne, omogućuje korisnicima pokretanje određenih igara putem glasovnih naredbi. S Lunom Amazon cilja na Cloud igranje do 4K i 60 sličica u sekundi, iako će u početku usluga biti ograničena na 1080p i 60 sličica u sekundi, rekao je šef inženjerstva i tehnologije George Tsipolitis. Amazon preporučuje brzine interneta od 10 Mbps za 1080p ili 35 Mpbs za 4K.

cloud gaming

Luna će biti pretplatnička usluga. Pristup osnovnom Luna iskustvu, Luna + iznosi 6 dolara mjesečno, a ova će pretplata sadržavati širok spektar igara različitih developera. Do kraja ranog pristupa Amazon namjerava imati oko 50 igara u Luna +, uključujući Control, Resident Evil 7, Tacoma, Metro Exodus i The Sexa Brutale. Pretplatnici će imati mogućnost platiti više za dodatne usluge, od kojih će svaki podržavati igre specifične za izdavača. Prvi izdavač je Ubisoft, a njihov kanal će imati oko 50 igara u ranom pristupu, uključujući izdanja poput Assassin’s Creed Valhalla, Far Cry 6 i Immortals Fenyx Rising.

Između Luna + i Ubisoftovog kanala, Luna je na putu da podrži više od 100 igara do kraja ranog pristupa. „Dakle, više od Stadie, manje od Game Pass-a“, rekla je voditeljica poslovnog razvoja Lune Lisa Schwenke. Microsoft je nedavno dodao xCloud u svoju pretplatničku uslugu Game Pass Ultimate, nudeći više od 150 naslova za prijenos. Stadia ima oko 90, od kojih se neke kupuju pojedinačno.

Schwenke je nastavila, „Cilj je i dalje imati nešto za svakoga, vidjeti u čemu uživaju kupci i pokušati donijeti što više toga. Dakle, definitivno počinjemo malo slabije tijekom ranog pristupa.“ U Luni postoji i integracija Twitcha, ipak ovdje govorimo o Amazonu. Prvog dana u ranom pristupu pretplatnici Lune će vidjeti videozapise na pojedinačnim stranicama igara koje prikazuju igrače koji trenutno igraju taj određeni naslov, a klikom na jedan će se pokrenuti Twitch. Na Twitchu, ako igrač igra igru u Luna biblioteci, gledatelji će moći kliknuti vezu i započeti je igrati putem Lune sve dok su plaćeni član Amazonove Cloud usluge igara.

Iako će Luna biti dostupna na iPhone i iPad uređajima od prvog dana, to nije izvorna iOS aplikacija. Luna je progresivna web aplikacija (PWA), što znači da je tehnički program zasnovan na pregledniku koji izgleda samo kao standardna aplikacija. S Lunom kao PWA-om, Amazon zaobilazi Apple App Store pravila i naknade, opet.

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here