Kada ste posljednji puta odigrali neku od dobrih, starih igara za svoje Windows računalo? Znate o čemu govorim, o igrama uz koje ste odrasli. Premda igre u kojima smo znali uživati prije deset, petnaest i više godina danas i grafički i u svakom drugom smislu izgledaju i djeluju zastarjelo i ”out-of-date”, upravo to je dio čari koja nas može privući k njima.

Jer ako malo bolje pogledamo shvatit ćemo da nije sve u grafici i efektima. Puno više toga je u priči, atmosferi, onom nečemu zbog čega smo toliko puno vremena znali potrošiti uz određenu igru i onome nečemu što su te igre jednostavno imale u sebi i što nas je znalo satima, ako ne i danima držati prikovane uz ekrane računala.

U nastavku ovog članka govorit ću o prvome djelu 20 igara koje su po mom izboru neki od najboljih klasika u kojima smo uživali u prošlosti i u kojima možemo uživati i danas. S obzirom na to da je članak podijeljen u dva dijela ne zaboravite pročitati i drugi dio i prisjetiti se što smo najradije igrali prije petnaest i više godina.

Dvadeset odličnih, ”pisijaških” klasika koje bi svaki gamer trebao zaigrati (1.dio) slijedi u nastavku!

 

Myst

  1. Myst

Svi oni koji su odrastali uz ”point-and-click” igre na starim računalima jako dobro su upoznati s ovom igrom. Myst je jedna od igara ovakvog žanra koja je za osobna računala izašla na tržište na početku devedesetih. Nakon nekoliko godina, zahvaljujući svojoj neosporivoj kvaliteti, Myst je postao kako će se pokazati i jedna od najprodavanijih igara destljeća za Windows osobna računala.

Koja je priča igre Myst? Priča u sebi ima elemente fantasy žanra, s obzirom na to da se ipak radi o puzzle igri koja je smještena u fantasy okoliš. Vi kao glavni lik, naoružani čarobnom knjigom, morate pronaći svoja dva izgubljena brata koji se nalaze negdje u fantasy svjetovima kroz koje putujete rješavajući različite i dosta brojne zagonetke koje se razlikuju po težini i kompleksnosti.

Iako je na početku igra od strane mnogih gamera označena ”čudnom”, kroz vrijeme se pokazalo ipak kako je Myst jedna od najboljih (ako ne i najbolja) igara u žanru, zbog koje se žanr ”point-and-click” igara samo dalje širio. Od originalnog izlaska pa do danas Myst je ”uskrsnuo” nekoliko puta na različitim konzolama i mobilnim platformama. Sve u svemu, ako ste voljeli Myst i ako volite igre ovakvog tipa, Myst je igra koju svakako trebate zaigrati.

 

Heroes of Might and Magic VII tips

  1. Heroes of Might and Magic

Heroesi su u legendu ušli vrlo brzo, nedugo nakon što je na tržište izbačen drugi nastavak koji je u sebi sadržavao osnovu i jezgru onoga što će kasnije sadržavati svaki idući. HOM&M danas slovi kao jedna od najboljih, računalnih RPG igara svih vremena, što nije daleko od istine. Nekoliko rasa (koje su se s vremenom razvijale i proširivale, baš kao i sama igra), brojni artefakti,, odličan RPG stil igranja, zanimljiv svijet i još zanimljivija priča bilo je ono što je od samog početka mnoge privuklo u fantasy svijet Heroes of Might and Magic igara.

Većina hardcore igrača će i danas za ”trojku” reći kako se radi o definitivno najboljem nastavku od svih koji su dosad izašli na tržište (ovdje ubrajam i Might and Magic Heroes nastavke), dok će za ”četvorku” isto to mnoštvo reći da je možda najviše podbacila u odnosu na ono kako je igra izgledala i kako je trebala izgledati. Petica je opet briljirala i mnogi je hvale kao najbolju verziju. Bez obzira na koji se nastavak odlučite Heroes of Might and Magic je serijal igara koje biste svakako (ponovno) trebali odigrati.

 

Duke Nukem 3D

  1. Duke Nukem 3D

Tko se sjeća starog Duke Nukema? Tu ne mislim na trenutno najnoviji nastavak koji je (s razlogom) popljuvan od strane velikog broja igrača (fanova i ne-fanova). Govorim o prvom nastavku koji je na tržište izašao davne 1996. godine.

Zalizana, plava kosa, mišićavo, mačo tijelo, opaki basoviti glas i pucalice koje kao da su izašle iz nekih fantasy igara plus priča koja je tu bila ”reda radi” (jer je ipak glavni naglasak bio na glavnom liku), Duke Nukem 3D, iako većini danas neće biti baš toliko drag kao što je bio prije dvadesetak godina, je klasik kojeg se isplati odigrati i prisjetiti se kakav je tada bio humor.

 

Hexen Beyond Heretic

  1. Hexen: Beyond Heretic

Hexen je bila možda jedna od prvih igara koja je u sebi dosta dobro objedinila FPS sa fantasy svijetom, što je i bio jedan od razloga zbog kojih se igra na prvi pogled svidjela velikom broju igrača.

Nekoliko različitih klasa (koje je bilo moguće prilagođavati i ”dotjerivati” na mnoge načine) i svijet pun čudovišta je ono što je tada igrače privlačilo prema ovoj igri. Iako danas grafički i zvučno inferiorna, Hexen: Beyond Heretic je i dalje pravi dragulj za one igrače kojima grafika i kvaliteta zvuka nisu najvažnije stvari na svijetu.

 

Oddworld Stranger's Wrath

  1. Oddworld: Abe’s Oddysee

Oddworld je jedan od klasika koji je osim što je izašao na Windows računalima, svoje mjesto pronašao i na konzolama. Abeova odiseja je u stvari bijeg iz zatvora iz kojeg Abe- izvanzemaljac izbuljenih očiju koji je uz to i igrivi lik, mora izbaviti svoje sugrađane i spasiti ih od ralja drugih, zlih izvanzemaljaca. Ako volite logičke igre, a ne smeta vam to što je igra malo teža (pogotovo za današnje standarde), što je u dvije dimenzije i što je grafika zastarjela, svakako ju isprobajte.

 

Monkey Island 2: LeChuck's Revenge

  1. Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge

Monkey Island 2 je, kao što naziv nalaže, nastavak prvog Monkey Islanda koji se vrti oko gusara pod nazivom LeChuck koji je sada oživljen kao zombi i koji želi osvetu. Igra u sebi zadržava svu bit prve igre, plus neka sitnija poboljšanja. Sve u svemu, radi se o još jednoj od vrlo dobrih i zanimljivih ”point-and-click” igara koje bi svaki fan i ljubitelj nostalgičnih igara žanra trebao zaigrati.

 

Resident Evil 2 Remake

  1. Resident Evil 2

U vremenu kada je RE žalio i palio igraćom scenom (u puno većoj mjeri nego što to čini danas, usprkos uspjehu reizdanja drugog nastavka), Resident Evil 2 dobivao je nagrade za odličnu kameru, jezivu atmosferu, dizajn okoliša i 3D objekata koji su izgledali kao da su izašli iz filma. Da, premda danas RE2 (baš kao i svaka druga dvadeset godina stara igra) izgleda kao neki čudni 3D bućkuriš, tada je bilo sasvim drugačije.

No bez obzira na grafiku, originalni RE2 svakako zaslužuje svoje mjesto na popisu naj-klasika za Windows računala. OK, grafika i CGI animacije su zastarjeli, no atmosfera, priča i replay value je i dalje tu (a te stvari su ipak puno važnije od toga mogu li se na Leonovom licu raspoznati kapljice krvi i znoja ili ne).

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here