Volkswagen je iznio svoju buduću strategiju pod nazivom “Accelerate”, gdje ime sugerira kako tvrtka ubrzava svoje planove za proizvodnju električnih automobila. Naime, tvrtka želi preusmjeriti 70 posto europske prodaje na električna vozila do 2030. godine i 50 posto prodaje u Kini i SAD-u u istom roku.

Toko će se svake godine lansirati barem jedno novo vozilo na električni pogon s baterijama, a kao prilog tome Volkswagen je objavio koji su to točno modeli u planu. U prvoj polovici 2021. predstavit će se ID.4 GTX, to je verzija ID.4 s pogonom na sve kotače, pa očekujemo da će to biti blizu ID.4 u smislu dizajna.

ID.4 GTX
ID.4 GTX

Nakon toga slijedi ID.5 u drugoj polovici 2021. ID.5 se očekuje da bude coupe verzija ID.4, dakle SUV linija, nadograđena na osnovnom modelu ID.4.

Slijedeči model  je ID.6 X SUV sa sedam sjedala namjenjen za Kinu koji će biti predstavljen “na jesen” (iako nismo sigurni koje godine). Zbunjujuće, je što Volkswagen ovaj model naziva još i Crozzom, a možda je to samo naziv za kinesko tržište.

Volkswagen ID.3
Volkswagen ID.3

2025. godine Volkswagen planira predstaviti automobil pod nazivom ID.3, što znači da će to biti svojevrsni e-Up! U super mini veličini. Takav model bi mogao biti nama i najinteresantniji zbog pristupačnije cijene.

Povrh svega, Volkwagen se obvezao da će redovito objavljivati ažuriranja softvera za ID. automobile, i to svaka 3 mjeseca. To bi trebalo započeti od ljeta ove godine, a donijet će razna poboljšanja uz optimizaciju softvera, a ponekad i potpuno nove značajke ili opcije.

Fokus na softverska ažuriranja nesumnjivo je odgovor na vrstu softverskog iskustva u kojem su uživali Teslini vozači, jer su redovita ažuriranja softvera kod električnih automobila bili jako hvaljeni od strane kupaca.

Za 2026. godinu Volkswagen će lansirati automobil koji naziva “Project Trinity”, a koji je dizajniran da uvede autonomnu vožnju, kao i da postavi temelje za mnogo širu povezanost automobila na cesti.

Pored toga, Volkswagen je također naglasio da će biti ažurirane verzije postojećih modela, uključujući Golf, Tiguan, Passat, Tayron i T-ROC. Sve u svemu bit će to pravi naziv strategije – “Accelerate”! Jer za tvrtku Volkswagen dolazi nekoliko “užurbanih” godina, iako vjerujemo da ni konkurencije ne spava.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here