Umjetna inteligencija bi mogla pomoći ubrzati razvoj baterija za električne automobile. Svakako ne nedostaje područja u kojima inženjeri nastoje poboljšati postojeće litij-ionske baterije. Povećani domet, niži troškovi i brže vrijeme punjenja bi mogli ubrzati usvajanje električnih vozila, a sve to ovisi o boljim baterijama.

Velik dio razvoja baterija uključuje ispitivanje različitih kombinacija materijala, a umjetna inteligencija bi mogla dopustiti da se to dogodi za manje vremena. To je zato što računala mogu prebirati velike količine podataka i informacija koje su bitne za istraživanja, što je puno brže od pojedinačnih ljudskih istraživača.

Primjer navedenog je bio IBM-ov projekt za razvoj baterije s bržim punjenjem bez nikla i kobalta. To je uključivalo procjenu skupa od 20 000 potencijalnih spojeva za elektrolite baterije. Za ovo istraživanje bi obično trebalo do pet godina, ali računalo je to uspjelo za devet dana.

Umjetna inteligencija također može ubrzati testiranje eksperimentalnih baterija. Uobičajena metoda uključuje velik broj dugotrajnih ciklusa punjenja i pražnjenja, ali algoritmi se mogu osposobiti za predviđanje performansi baterije na temelju manje količine podataka.

Kao rezultat, ono za što je prije bilo potrebno otprilike tri godine testiranja sada se može obaviti za samo šest mjeseci, rekao je Kensuke Nakura, generalni direktor Panasonicovog Centra za energetsku tehnologiju.

AI je popularna riječ u tehnološkoj industriji, ali u posljednjih godinu ili dvije pojavile su se razne tvrtke koje tvrde da koriste umjetnu inteligenciju za ubrzavanje razvoja. To sugerira da bi to moglo biti više od marketinškog sjaja.

GBatteries tvrdi da je iskoristio umjetnu inteligenciju za još brže istosmjerno brzo punjenje, dok slovački startup InoBat tvrdi da će mu umjetna inteligencija pomoći da postigne povećanje dometa od 20% do 2023. godine.

Iz Volkswagena kažu da umjetna inteligencija i kvantno računanje mogu pomoći u izradi putokaza za nove materijale, uključujući i unutrašnjost baterija, dok je Dyson tvrdio da koristi umjetnu inteligenciju za pomoć u lansiranju na tehnološko tržište svoje solid-state baterije.

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here