Sve više izgleda da će budućnost kupnje automobila imati značajke koje ćete morati plaćati svaki mjesec. Posljednjih smo godina vidjeli kako nekoliko proizvođača automobila nudi pretplatu na usluge poput poboljšane navigacije. Tako sada Tesla uvodi novu pretplatničku uslugu za svoju mogućnost “Full self driving” (FSD) ili potpune autonomne vožnje na autopilotu. Pored pretplate, FSD će zahtjevati i dodatnu opremu u vrijednosti od oko 10.000 USD prilikom kupovine novog Teslinog vozila.

Netko tko ne planira držati vozilo jako dugo ili možda planira samo iznajmljivati Teslu, vjerojatno ne bi želio platiti tih dodatnih 10.000 dolara. Kao alternativu, proizvođač automobila najavio je da se FSD može kupiti i kao pretplata, a cijene se razlikuju ovisno o sustavu autopilota koji vozilo nudi. Teslina vozila koja imaju osnovnu funkcionalnost automatskog pilota mogu se nadograditi na FSD za 199 dolara mjesečno.

Teslina vozila opremljena Enhanced Autopilotom mogu se nadograditi na FSD mogućnost za 99 dolara mjesečno. Sva Teslina vozila ispunjavaju uvjete za pretplatničku uslugu ako imaju potpuno samostalno upravljano računalo 3.0 ili novije verzije i Basic Autopilot ili Enhanced Autopilot. Korisnici mogu provjeriti konfiguraciju svog autopilota pomoću zaslona osjetljivog na dodir vozila pod kontrolama – softver – dodatne informacije o vozilu.

Tesla napominje da bilo kakva nadogradnja hardvera na FSD računalo nije uključena u cijenu mjesečne pretplate. Dobra vijest je da je moguća ugradnja FSD računala u Teslina vozila koja nisu došla s tvorničkom opcijom i koja se može zakazati putem aplikacije Tesla.

Za vlasnike vozila koja su kompatibilna s FSD-om pretplatu mogu izvršiti putem izbornika Nadogradnje u aplikaciji Tesla ili putem računa Tesla. Mjesečne cijene pretplate nisu proporcionalne onima koji počinju sredinom mjeseca. Otkazujete početkom mjeseca i ako ste već platili, mogućnost FSD-a ostaje do sljedećeg obračunskog ciklusa.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here