Električni automobili već se polako nalaze na gotovo svim prometnicama kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Podaci pokazuju kako je porast broja električnih automobila u Europi u značajnom rastu i kako se sve manje korisnika odlučuje na kupnju benzinaca i dizelaša. No, iako su električni automobili svojevrsna revolucija u svijetu automobilizma, činjenica je da još uvijek mnogi imaju nedostatke koje je potrebno ispraviti.

Prije svega, mnogim korisnicima smeta činjenica da su baterije relativno “slabe” pa je automobil potrebno dugotrajno puniti na većim kilometražama. No, nedostaci baterija polako se otklanjaju od strane proizvođača, a čini se kako istinski vlasnici električnih automobila – zapravo ni nemaju puno zamjerki na električna vozila.

Ankete u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazale su kako su vlasnici električnih automobila iznimno zadovoljni svojim vozilima te se gotovo nitko od njih ne planira vratiti na dizelsko ili benzinsko vozilo. Dapače, manje od 1% vozača izjasnilo se kako razmišljaju o ponovnom prelasku na dizel ili benzin, dok svi ostali tvrde kako se ne planiraju vratiti na klasične automobile. Dakle, vlasnici električnih automobila i više su nego zadovoljni svojim vozilima i novim pogonom koji je tiši, napredniji i ekološki prihvatljiviji.

Prema istraživanju koje je provedeno kroz anketiranje vlasnika raznih vrsta električnih vozila dobili smo vrlo zanimljive rezultate. Više od 91% vozača električnih automobila nema apsolutno nikakvih zamjerki na račun električnog vozila i ti korisnici uopće ne razmišljaju o ponovnom prelasku na vozila s klasičnim pogonom. Osam posto ispitanih izjavili su kako su razmišljali o eventualnom povratku na staro, dok je svega jedan posto vozača koji aktivnije razmišljaju o povratku na vozila s dizelskim i benzinskim pogonom.

Prema svih gore navedenim informacijama lako se može zaključiti kako vozači koji redovito koriste električna vozila zapravo nemaju zamjerki na njihov rad. S druge strane, vjerojatno je velik broj onih koji imaju otpor prema električnim automobilima – bez da su uopće testirali električna vozila. Samim time stvaraju se razne trzavice u medijskom prostoru, koje su prema svemu sudeći – utemeljene na ljudima koji nemaju istinskog iskustva vožnje električnih automobila.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here