PočetnaOstaloTechŠto je Googleov projekt Euphonia i zašto bi mogao biti blagoslov za...

Što je Googleov projekt Euphonia i zašto bi mogao biti blagoslov za osobe sa oštećenjem govora


Glasovna sučelja češča su nego ikad, ali nisu jednako dostupna. Primjerice, ako imate
poremečaj govora uzrokovan neurološkim oštečenjem kao što je ALS ili multipla skleroza,
tada će vam korištenje usluge Google assistant ili Amazon Alexa biti nedostupno.
U današnjem tehnološkom okruženju, to bi značilo veliki propust.

Zbog toga Google pokreče novu inicijativu kako bi tehnologiju govora učinio pristupačnijom osobama s oštećenjem govora. Naziva se projektom Euphonia, i uključuje širok raspon  istraživanja, zajedno sa suradnjom s neprofitnim organizacijama i volonterima.

Najveći fokus Euphonia će biti masovno prikupljanje glasovnih podataka od osoba s oštećenjem govora. To je prvenstveno namijenjeno usavršavanju i otklanjanju problema koji se javljaju prilikom upotrebe AI-a na Google assistant tehnologiji. Budući da je softver za govor, kao što je Google assistant, napravljen tako da odgovara na večinu glasova, on ne funkcionira za one u manjini, kao što su osobe s oštećenjem glasa.

euphonia

Da bi se to riješilo, Google traži od ljudi širom svijeta da dostave uzorak glasa.
Nadamo se da će prikupljanjem tih podataka poboljšati svoje algoritme, te će na kraju integrirati ažuriranja u Google Assistant.

Osim toga, tvrtka radi na novim interaktivnim AI sustavima koji prepoznaju akcije poput gesta i izraza lica. To bi značilo da osobe s teškim invaliditetom koje uopće ne mogu govoriti mogu također koristiti tehnologiju kao što su pametni kućni zvučnici.

Na Googleovoj I/O konferenciji, tvrtka je također predstavila prototip aplikacije pod nazivom Live Relay, koja koristi prepoznavanje govora na uređaju i konverziju teksta u govor kako bi pomogla svima koji ne mogu čuti ili koristiti telefonski razgovor.

To bi bilo korisno za osobe s oštečenjima sluha, dopuštajući im da vide trenutne transkripcije onoga što njihov partner na telefonu govori, ali bi također mogao pomoći korisnicima koji jednostavno ne žele govoriti. Ako ste, primjerice, na javnom mjestu, možete jednostavno upisati telefon i ono što pišete pretvorit će se u govor na drugom kraju.

Međutim, Live Relay je za sada samo prototip, za koji Google kaže da je još uvijek u fazi istraživanja. Nema preciznih informacija kada bi mogao biti dostupan za javnost.

“Temeljno istraživanje AI koje omogućuje nove proizvode za osobe s invaliditetom važan je
način na koji ćemo usmjeriti našu misiju naprijed”, kazao je izvršni direktor Googlea Sundar Pichai na pozornici. “Ti projekti će na kraju rezultirati proizvodima koji bolje funkcioniraju za sve nas. To je savršen primjer onoga što planiramo u budućnosti, izgradnjom korisnijeg Googlea za sve, pa i one koji imaju određene zdrastvene mane i poteškoće.

A.M.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular