Samsung je nedavno predstavio svoj prvi savitljivi (preklopni) pametni telefon, kojeg smo čekali već mjesecima. Nakon prvog predstavljanja ostali smo prepuni dojmova kako dobro izgleda, ali i funkcionira navedeni uređaj. Ne treba sumnjati kako će Samsung Galaxy Fold obilježiti godine koje su pred nama jer radi se o izvrsnom telefonu – koji tržištu nudi jedan sasvim novi koncept korištenja pametnih telefona.

Nekoliko mjeseci pa čak i pokoju godinu u medijima se nagađalo kako će izgledati prvi savitljivi pametni telefoni koji će proizvođači predstaviti tržištu. Iako Samsung nije prvi proizvođač koji je prvi predstavio savitljivi pametni telefon svijetu, činjenica je da je Samsung prvi kada pričamo o velikim značajnim brendovima.

Mnogi su se mjesecima s pravom pitali kako će izgledati i funkcionirati savitljivi telefon i ima li takva tehnologija zapravo svjetlu budućnost. Samsung je svojim predstavljanjem Galaxy Fold uređaja pokazao kako takav savitljivi pametni telefon može izgledati fantastično, ali i funkcionirati još bolje – donoseći korisnicima jedno novo iskustvo korištenja pametnih telefona.

Sada kada je prvi takav uređaj predstavljen na tržištu vrijeme je da se detaljnije upoznamo sa samim uređajem kako bismo shvatili koje su njegove mogućnosti i sviđa li se zapravo krajnjim korisnicima. S obzirom na to da još nije u prodaji o dojmovima korisnika je prerano pričati, ali možemo promotriti kakav je posao napravio Samsung s tehničke strane. U nastavku teksta predstavit ćemo glavne odlike Samsung Galaxy Fold uređaja:

 

Samsung Galxy Fold3

Dva zaslona za multifunkcionalno korištenje

Samsung Galaxy Fold svoju će popularnost steći zahvaljujući velikom preklopivom zaslonu, no dio ljudi zapravo ne zna kako navedeni uređaj ima dva različita zaslona. Jedan zaslon manjih dimenzija nalazi se na vanjskoj strani uređaja, dok se u unutrašnjosti nalazi veliki preklopivi zaslon koji korisniku nudi pregršt mogućnosti rada.

Vanjski zaslon smješten je na ‘prednjoj’ strani uređaja i zapravo korisniku omogućava da obavlja sve funkcije koje je obavljao i do sada na standardnim pametnim telefonima i to bez potrebe da otvara uređaj. Zaslon je veličine 4.6 inča i napravljen je u HD+ Super AMOLED tehnologiji. Ovaj vanjski zaslon ima omjer stranica 21:9 i korisniku omogućuje sve funkcije pametnog telefona – od slanja poruka i pozivanja pa sve do pretraživanje mreža i interneta. Kada nije aktivan, na vanjskom se zaslonu prikazuje sat.

Unutarnji zaslon je preklopiv i korisnik do njega dolazi tek kada ‘rasklopi’ svoj Galaxy Fold pametni telefon. Radi se o zaslonu nešto većih dimenzija, konkretno 7.3 inča – a napravljen je u tehnologiji QXGA+ Dyanic AMOLED. Zanimljivo, omjer stranica kod ovog velikog zaslona iznosi 4.3:3, što korisniku osigurava nesmetan i napredan rad na uređaju. Super je vidjeti komunikaciju između dva spomenuta zaslona jer kada se ovaj veći otvori sav prikaz s malog zaslona seli se na veliki, no o tome nešto kasnije. Jasno, kada korisnik više ne treba veliki zaslon jednostavno zaklopi uređaj i veliki zaslon se gasi.

 

Samsung Galxy Fold cijena

Šest kamera za ljubitelje fotografiranja

Poznata je činjenica da današnji moderni korisnici pametnih telefona od proizvođača očekuju da u top telefone budu ugrađene vrhunske kamere. S obzirom na to da je Galaxy Fold prema svim karakteristikama uređaj vrhunske klase, Samsung je odlučio u uređaj ugraditi čak 6 kamera. Dakle, ništa ne može promaknuti korisniku Galaxy Fold uređaja, bez obzira na koji način koristi uređaj tijekom fotografiranja.

Na stražnjoj strani uređaja nalaze se tri kamere koje se zapravo mogu koristiti u svakom trenutku jer stražnja strana uvijek je stražnja strana uređaja. Prva kamera ima 16MP i nudi f/2.2, zatim je tu kamera od 12MP koja može raditi na f/1.5 do f/2.4, a Telephoto kamera postiže također 12MP i nudi korisniku f/2.4. Generalno gledajući, radi se o kvalitetnim kamera čija kombinacija rada pruža vrhunske performanse, odnosno možemo očekivati fotografije i video materijale sjajne kvalitete.

Samsung je na uređaj smjestio i jednu tzv. Cover kameru koju korisnik može koristiti kao prednju u slučaju da je uređaj u zatvorenom stanju. Ta kamera ima mogućnost snimanja do 10MP uz f/2.2. Kada se uređaj otvori pojavljuju se još dvije nove selfie kamere koje su zadužene za snimanje kvalitetnih selfija. Prva kamera može snimati do 10MP uz f/2.2, dok je druga kamera zapravo duboki senzor te snima 8MP uz f/1.9. Kada sve zajedno pogledamo, dobivamo dojam da se Samsung potrudio korisnicima ponuditi kvalitetne kamera koje omogućuju i standardno fotografiranje/snimanje, ali i snimanje selfie fotografija bez obzira na koji način koristite uređaj.

 

Funkcionalnost App Continuity za napredno korištenje uređaja

Za vrijeme razvoja Galaxy Fold uređaja mnogi su se pitali kako će Samsung, ali i ostali proizvođači, doskočiti na trag softverskom rješenju koje će omogućiti kvalitetan rad na preklopnom telefonu. Naime, potrebno je pronaći balans između različitih načina korištenja uređaja jer nije isto da li korisnik koristi cijeli zaslon ili samo pola zaslona ili pak uopće ne želi koristiti mogućnosti velikog preklopivog zaslona. Na predstavljanju uređaja svi su ti problemi i nedoumice ubrzo uklonjeni jer Samsung je razvio funkciju App Continuity koja uređaju Galaxy Fold daje prilično jednostavan način više-funkcionalnog korištenja.

Kada koristite uređaj u zaklopljenom stanju možete raditi svašta na početnom zaslonu uređaja. No, kada jednom otvorite uređaj sadržaj s malog prednjeg zaslona prebacuje se na veliki rasklopivi zaslon. Ovaj dio uređaj radi automatski i zaista je divno vidjeti kako stvar prebacivanja dobro funkcionira. Ipak, pravo čudo događa se kada otvorite taj veliki zaslon jer tu se korisniku nude razne mogućnosti.

Jedna od prednosti velikog zaslona jest da korisnik može istovremeno koristiti čak 3 različite aplikacije i time smisao pametnog telefona dobiva jedno sasvim novo značenje. Dakle, umjesto dosadašnjeg ograničenja malim zaslonom na kojem ste mogli raditi u jednoj ili maksimalno dvije različite aplikacije, sada takav uređaj postaje multifunkcionalni i osigurava vam kvalitetniji i zanimljivi rad. Nije potrebno spominjati kako se ovakvim načinom rada otvaraju mnoge prednosti za korisnike jer mogu obavljati zahtjevnije zadatke i bolje pratiti što se točno događa s aplikacijama.

Funkcija App Continuity prilično je kvalitetno osmišljena i napravljena te će se vrlo vjerojatno dopasti svim korisnicima. Primjerice, ako pretražujete internet na malom ekranu, otvaranjem uređaja taj isti sadržaj otvorit će se na velikom ekranu i to točno na onom mjestu na kojem ste stali s pretraživanjem. Dakle, nema nikakvih osvježavanja stranica, već se sadržaj s malog ekrana u tren oka preseli na veliki ekran. Zaista sjajno.

 

Samsung Galxy Fold

Inženjerski pristup mehanizmu presavijanja

Veliko je pitanje bilo kako razviti kvalitetan mehanizam koji će dugo vremena funkcionirati, koji neće narušavati rad korisnika, a koji će istovremeno omogućiti dobro funkcioniranje zaslona. Da bi riješili problem preklapanja uređaja u Samsungu su angažirali mnoge inženjere kako bi razvili vlastiti sustav koji će raditi perfektno, a izgledati elegantno. Kada pogledamo finalni izgled uređaja, možemo reći kako su u tome uspjeli.

Galaxy Fold otvara se iznimno tečno i bez ikakvih poteškoća – baš kao da otvaramo knjigu. Unutar složenog mehanizma preklapanja nalazi se Samsungov vlastiti sustav koji je sačinjeni od raznih dijelova i kotačića – kako bi sve funkcioniralo uglađeno i jednostavno. Zanimljivo je da su uz kvalitetu rada, uspjeli uklopiti i predivan dizajn pa ovaj mehanizam izgleda fantastično. Prema navedenim informacijama mehanizam preklapanja mora izdržati najmanje 200.000 otvaranja i zatvaranja, što je zapravo 5 godina ako telefon svaki dan otvorimo i zatvorimo 100 puta. Vjerojatno će u nekim novim modelima ovaj mehanizam izgledati i funkcionirati još bolje, no i ovako nam se već čini superiornim.

 

SAMSUNG GALAXY FOLD

Vrhunsko iskustvo korištenja i savršena podrška

Samsung Galaxy Fold je pametni telefon vrhunskog razreda što opravdavaju i komponente, ali i vrlo visoka cijena. Samsung je svjestan kakav je uređaj ponudio tržištu i da će ga tek rijetki korisnici moći kupiti pa njima želi ponuditi vrhunsko iskustvo korištenja.

Valja naglasiti kako se unutar uređaja uz prije spomenute fantastične kamere i vrhunske zaslone, nalazi i mnoštvo drugih zavidnih komponenti. Tu je iznimno kvalitetan Qualcommov procesor izrađen u 7nm tehnologiji koji se sastoji od 8 jezgri i trebao bi osigurati nesmetan rad korisnicima. Uz procesor, za brz i kvalitetan rad brine se čak 12 GB radne memorije, dok korisnici na raspolaganju imaju 512 GB memorije za pohranu podataka (napravljene u eUFS tehnologiji za još veće ubrzanje rada). Točka spora možda je baterija čiji kapacitet iznosi ‘samo’ 4.380 mAh, no iz Samsunga su nagovijestili kako se radi o novoj tehnologiji (dvije baterije u odvojenim kućištima) koja bi trebala održati ovaj uređaj dugo na životu.

Samsung je svjestan kvalitete i cijene ovog uređaja pa je odlučio pristupiti puno individualnije do svakog korisnika. To znači da će svaki korisnik dobiti više pažnje od strane Samsunga, kako bi mogao u potpunosti uživati u blagodatima koje ovaj uređaj nudi. U početku će Samsung dijeliti i određene dodatke uz uređaj kako bi korisnici stekli dojam da dobivaju premium proizvod. No, sva ta posvećenost kupcu neće prestati procesom kupnje jer će Samsung angažirati nove timove koji će biti super podrška svima koji nalete na određene probleme prilikom korištenja Galaxy Fold uređaja.

 

Zaključak

Samsung Galaxy Fold je uređaj koji je otvorio jedno novo poglavlje u eri pametnih telefona. Službeno će se u prodaji vrlo vjerojatno naći od 24. travnja i to po vrlo visokoj cijeni od čak 2.000 dolara. Nakon što krenu prve kupnje, saznat ćemo kakvo je pravo stanje na tržištu i sviđa li se korisnicima takav uređaj. Odnosno, pametnije se izraziti – vidjet ćemo da li su kupci spremni izdvojiti toliki novac kako bi u rukama imali preklopni pametni telefon.

Bez obzira da li će prodaja krenuti dobro ili loše, Samsung je ovim uređajem otvorio širom vrata jednom novom tržištu – a uskoro se očekuje navala konkurenata na to tržište. Mnogi veliki proizvođači već pripremaju svoje savitljive uređaje, tako da nas očekuje iznimno zanimljiva godina na području pametnih telefona.

Kada pogledamo cijelu priču, lako se može zaključiti kako Samsung Galaxy Fold nije neki ‘ofrlji’ uređaj koji je loše napravljen i koji radi nekvalitetno. Dapače, radi se o top uređaju koji će vrlo vjerojatno naći svoje mjesto u rukama mnogih kupaca. Do službenog predstavljanja, odnosno prvih prodaja morat ćemo pričekati još neko vrijeme, no očekujemo fantastičnu budućnost savitljivih pametnih telefona.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here