PočetnaHelpdeskKako funkcionira čitač otiska prsta na mobitelima

Kako funkcionira čitač otiska prsta na mobitelima


Postoji nekoliko načina na koje možemo osigurati naše pametne uređaje od neovlaštenog pristupa, uključujući postavljanje lozinki, PIN-ova, obrazaca, čitač otiska prsta, dok neki uređaji čak imaju i sustave osiguranja kao što su očitavanje rožnice oka ili lica.

Koja je od ovih metoda najbolja i najsigurnija – ovisi od korisnika do korisnika, no logika nalaže da što je sustav osiguranja od neovlaštenog pristupa kompleksniji to će provaljivanje tog istog sustava biti teže (barem u teoriji).

Mi ćemo ovdje nešto više reći o čitaču otiska prsta, o tome kako ovaj princip zaštite radi i zbog čega točno je popularan među korisnicima. S obzirom da nekim korisnicima nije u potpunosti jasno kako ovaj način zaštite funkcionira, ovaj članak ćemo posvetiti toj problematici. U nastavku pročitajte više o tome zašto odabrati čitač otisaka prstiju kao metodu zaštite uređaja, te koje su sve prednosti i nedostaci istoga.

 

čitač otiska prsta

 

Što je čitač otiska prstiju i kako on radi?

Samo ime ”čitač otisaka prstiju” u biti govori samo za sebe i ukratko opisuje čemu ova funkcija služi. Radi se o vrsti čitača koji očitava otisak prsta korisnika, a nakon točnog unosa otiska, uređaj koji je ovom metodom bio zaključan istog trenutka će se otključati.

Ako ste uz čitač otisaka prstiju kao zaštitu vašeg uređaja odabrali još jednu metodu, otključavanjem čitača otisaka vaš uređaj će prijeći na 2. razinu osiguranja, čijim otključavanjem korisnik ima mogućnost koristiti svoj uređaj.

Iako je u prošlosti (i to ne tako davnoj) ideja čitača otisaka prstiju na mobitelima bila nešto što je pripadalo samo znanstvenoj fantastici, špijunskim filmovima i sličnim stvarima, danas su čitači otisaka prstiju itekako stvarni i polako postaju norma našeg digitalnog vremena.

S obzirom da sva tehnologija napreduje, isto tako napreduje i tehnologija čitanja otisaka prstiju. Danas postoji nekoliko različitih vrsta programa za očitavanje otisaka prstiju, no mi ćemo ovdje govoriti o tri najvažnija stupnja razvoja ove tehnologije.

Jedan od originalnih i prvih programa za očitavanje otisaka prstiju se zvao i ”Optical fingerprint scanner” (optički čitač otisaka prstiju). Optički čitač otisaka prstiju je bio u stvari poprilično jednostavan i linearan za korištenje. To je bilo tako najviše iz razloga što je taj program služio za jednostavno skeniranje ili očitavanje prsta korisnika i to je to. Jedini problem sa ovom metodom je bio taj što je ona bila pomalo ‘previše’ linearna i jednostavna. Zašto?

Pa iz razloga što je bilo dovoljno samo opaliti sliku otiska prstiju korisnika uređaja nakon čega se ta slika prisloni na čitač i nakon toga bi čitač ”prepoznao” korisnikov otisak i otključao uređaj, što moramo priznati- nije baš sigurno.

Nažalost, danas veliki broj sigurnosnih problema koji nastaju korištenjem ove metode nastaju baš iz razloga što velik broj čitača funkcionira na prejednostavan način. Sve što netko treba napraviti jest fotografirati otisak prsta korisnika, očitati tu sliku na čitač i mjera sigurnosti putem litača otisaka prstiju bi bila maknuta.

Druga vrsta čitača otisaka je ona koju nazivamo još i ”Capacitive fingerprint scanners” (kapacitivni čitači). Kapacitivni čitači otisaka prstiju rade na drugačiji način. Kod njih više ne možemo samo upotrijebiti fotografiju otiska prsta nekog u čiji uređaj želimo ‘provaliti’.

Razlog tomu jest što je kapacitvni čitač otisaka prstiju kompliciraniji jer koristi kompleksniju metodu zaštite- očitavanje preko kože. (Gotovo) svaki čovjek na svojim prstima ima prepoznatljiv otisak, čijim prislanjanjem na čitač program prepoznaje kao ”poznati” otisak, nakon čega se uređaj koji je bio zaštićen otključava.

Baš iz tog razloga kod kapacitivnih čitača otisaka prstiju najvažnija stvar, ako korisnik želi koristiti ovu metodu zaštite je prislanjanje prsta, odnosno donje strane otiska prsta na čitač. Ovaj način zaštite je danas prisutan kod velike većine pametnih uređaja koji u sebi imaju ovaj način zaštite.

Sve u svemu, kapacitivni čitači otisaka prstiju su puno napredniji od optičkih čitača i to iz ralzoga jer su puno pouzdaniji i jer zahtijevaju od korisnika da uistinu iskoristi svoj otisak prsta kako bi otključao svoj uređaj.

 

kapacitivni čitač otiska prsta

 

Jesu li kapacitvni čitači otisaka ‘nepogrešivi’?

Ništa što čovjek napravi nije nepogrešivo, pa tako ni kapacitvni čitači otisaka prstiju. Koliko god da je ova metoda zaštite bolja od nekih drugih metoda, radi se o tome da i ona ima nekih nedostataka.

Na primjer, da biste mogli pravilno zaključati/otključati vaš uređaj putem ove metode prst korisnika treba biti potpuno čist, jer bi čak i najmanja mrlja i porezotina na prstu mogla onemogućiti otključavanje. Znači- pazite koji prst ćete porezati ili pazite na to da vam jedan prst na ruci bude uvijek čišći od drugih (!).

Baš zbog ovih i sličnih problema Qualcomm je osmislio novi – ”Ultrasonic fingerprint scanner”. Iako i ovaj čitač radi sve ono što radi i kapacitivni, radi se o tome da je ultrasonični čitač još kvalitetniji i zaobilazi neke nepotrebne probleme s kojima su se korisnici susreli koristeći kapacitivne čitače.

Sa ultrasoničnim čitačem korisnik više ne bi trebao imati nikakvih problema kod otključavanja uređaja, bez obzira na to ako se na prstima korisnika nalaze raznorazne mrlje, ogrebotine i slične stvari koje su kod kapacitivnog čitača predstavljale velik problem.

Razlog tomu jest taj što, kao što i sam naziv govori- ultrasonični čitač ima napredniju tehnologiju koja funkcionira na način da radi ”dubinski”. To znači da ova vrsta čitača ima takvu tehnologiju koja očitava puno ”dublje” u otisak, ignorirajući pritom sve ono što nije toplina ili kontakt kože.

Osim da napravi puko skeniranje površine kože, ultrasonični čitači će raditi na način da će skenirati čak i pore otiska prstiju, što će uvelike doprinjeti sigurnosti i zaštiti uređaja koji budu imali zaštitu putem ultrasoničnog čitača otisaka prstiju.

 

skener prsta

 

Koji sve uređaji mogu imati čitače otisaka prstiju kao metodu zaštite?

Na novijim uređajima su čitači otisaka prstiju postali norma. To znači da će svaki korisnik koji ima uređaj sa čitačem otisaka radije odabrati ovu metodu zaštite nego neku drugu. I unatoč tomu što postoje gore navedene mane, činjenica je da je ova metoda zaštite uz čitanje šarenice oka i čitanje lica jedna od najboljih i najsigurnijih.

 

Koje su prednosti pri odabiru zaštite putem čitača otisaka prstiju?

Postoji nekoliko prednosti pri odabiru ove metode. Za početak, ova metoda je sama po sebi jedna od najboljih metoda za zaštitu vašeg uređaja (pogotovo ako ste imali mogućnost koristiti Qualcommovu Sense ID metodu koja se bazira na ultrasoničnom čitaču otisaka) i to iz ralzoga što je otisak prsta ipak puno sigurnija metoda zaštite i od lozinki i od PIN-ova i od obrazaca.

Drugi razlog jest taj što ova metoda zaštite mnogim korisnicima može uštedjeti puno vremena i zato što je jednostavno prislanjanje prsta brža i praktičnija metoda zaštite od konstantnog upisivanja lozinki, povlačenja obrazaca i sl. Bilo kako bilo, čak i uz neke nedostatke koji još uvijek postoje, čitači otisaka prstiju su jop uvijek najpouzdanije metode zaštite vaših i naših pametnih uređaja.

Koju metodu zaštite vi najčešće koristite na svojim uređajima? Svoje komentare nam napišite ispod.

Piše: I.H.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular