Iako je Garmin na tržište izbacio svoj novi Garmin Vivosmart 3 kojim se tvrtka željela vratiti onome što najbolje zna, a to je mjerenje športskih aktivnosti, mnogi korisnici se vjerojatno pitaju – ”a gdje je nestao Garmin Vivosmart 2? Stvar je u tome da ga i nema, umjesto njega tu je Vivosmart Hr+.

Mjerenje fizičkih aktivnosti, pogotovo mjerenje pretrčanih (ili prehodanih) kilometara je još uvijek ono na što se Garmin još uvijek najviše usredotočuje.

Svaki novi uređaj, pa tako i Garmin Vivosmart 3, imaju neke novine i nadogradnje koje prijašnji modeli nisu imali. Koji su sve plusevi i minusevi novog Garmin sata za mjerenje te koji su sve razlozi zbog kojih bi ga korisnik trebao imati saznati ćemo u nastavku.

 

sportski sat vivosmart 3


 

Garmin Vivosmart 3: Dizajn

Kada govorimo o dizajnu Vivosmarta 3, ovdje treba reći da je dizajn takav da je sat- funkcionalan, no nažalost dizajn nikako nije najjača strana Garmin Vivosmarta 3. Tekstura koja je u cijelosti od gume samom uređaju daje više ”unibody” look nego što je to bio slučaj ranije, što je samo po sebi onako osrednje.

Ono što je definitvno cool kod Vivosmarta 3 jest činjenica da je sat iznimno ugodan za nošenje. Uz to što je ugodan za nošenje i što ga korisnik gotovo pa i neće osjetiti da ga nosi Vivosmart 3 je dovoljno otporan na vodu da korisnik s njime slobodno može plivati. Ipak, s obzirom da mu dizajn nije najjača strana, to najviše dolazi do izražaja kada vidimo da sat vrlo lako ‘skuplja’ prašinu i prljavštinu, što znači da ćete ga trebati vrlo često čistiti.

Postoje dvije verzije sata koja je dostupna: srednje-velika i velika. Od boja postoje dvije- ljubičasta i crna, a samo oni ljubičasti su dostupni u dvije veličine.

Još jedna stvarčica koju valja istaknuti kod novog Vivosmarta 3 jest da njegov zaslon iliti display više nije uvijek uključen. Sada da biste uključili zaslon trebate malo ‘potapšati’ vaš Vivosmart po bilo kojoj strani zapešća. Dobra strana zaslona jest ta što je on vrlo svjetao i da se na njemu sve vrlo jasni vidi čak i u uvjetima vrlo visoke razine svjetla.

No opet postoji i jedna ‘kvaka’ – display Vivosmarta 3 je možda i jedna od najslabijih strana ovog uređaja i to iz razloga jer je samo ‘tapšanje’ vrlo neučinkovito. Trebati ćete  po nekoliko puta potapšati vaš sat da bi on reagirao, pogotovo kada i ako ga želite ‘probuditi’.

 

garmin vivosmart 3

 

Listanje kroz različite izbornike se obavlja jednostavnim povlačenjem prema dolje ili gore. Klikom na zaslon korisniku se otvara novi izbornik sa dodatnim podacima. Iako ovo sve zajedno uglavnom funkcionira poprilično dobro, ponekad se zna dogoditi da uređaj ‘pogrešno protumači’ klikove i zamijeni ih za povlačenja, što naravno nije isto jer svaki od ta dva poteza daje drugačiju naredbu.

Iako sat zahtjeva od svojeg korisnika ‘jasnoću’ i preciznost kod izdavanja naredbi, sve u svemu Vivosmart 3 nije prekompliciran za korištenje.

 

Garmin Vivosmart 3: Praćenje aktivnosti

Jedna od najjednostavnijih aktivnosti koje Vivosmart 3 ima isprogramirane u sebi je recimo aktivnost praćenje ritma otkucaja  srca. Preko Vivosmarta 3 ćete vrlo jasno i na vrlo jednostavan način moći pratiti otkucaje vašeg srca.

Uz to uređaj isto tako kreira i razinu najviših i najnižih stupnjeva otkucaja u posljednjih sat vremena, što je odlična stvar pogotovo ako korisnik ima problema sa srcem i želi konstantno mjerenje.

Za testiranje mogućnosti mjerenja kod spavanja, Vivosmart 3 je testiran i uspoređen sa FitBit Alta HR i Beddit 3 uređajima. Ovdje treba reći da je Vivosmart 3 poprilično dobar, pogotovo kod mjerenja detekcije automatskog spavanja.

Iako FitBit svojim korisnicima nudi mjerenje otkucaja srca čak i dok korisnik spava ‘dubokim’ snom (ili dok je u REM fazi spavanja), Vivosmart nažalost ovu mogućnost nema, tako da su mogućnosti mjerenja spavanja ograničenije nego kod nekih drugih uređaja. Ipak sve u svemu, one mogućnosti koje Vivosmart 3 ima su napravljene na vrlo dobar način i funkcioniraju vrlo dobro.

Još jedan dobar i itekako koristan ”mjerač” kojeg Garmin Vivosmart 3 ima je mjerač stresa. On funkcionira na način da mjeri varijabilnost korisnikovih otkucaja srca i na taj način određuje je li korisnik pod stresom ili nije te o kakvoj razini stresa se radi. Bodovna lista stresa mjeri se od 1 do 100.

Osim toga, korisnik isto tako može povući prema lijevo da bi vidio maleni grafikon razine stresa od posljednjih sat vremena, a ako ste stvarno pod velikim stresom i želite se malo opustiti, slobodno upalite Relax Timer, Garminov maleni vodič za disanje i opuštanje. Korisno? Vrlo.

Još jedna dobra stvar i mogućnost koju Vivosmart 3 ima jest nešto slično onome što smo već mogli vidjeti kod FitBitovog Charge 2 – radi se o VO2 Max. Radi se o mogućnosti mjerenja maksimalne potrošnje kisika koje vaše tijelo troši za vrijeme vježbe ili nekakvih fizičkih napora.

Za one koji vole više dodatnih mogućnosti kao i za one koji žele svoje tijelo podvrgnuti što većem broju mjerenja i ispitivanja VO2 Max je zaista super-korisna stvar.

 

vivosmart 3 recenzija

 

Garmin Vivosmart 3: Mjerenje kod vježbi snage i trčanja

Prvo pitanje koje se ovdje postavlja glasi: može li Vivosmart 3 bez GPS-a biti ikakva ozbiljna konkurencija ostalim sličnim uređajima za mjerenje kada govorimo o vježbama snage i trčanju? To se može vidjeti samo ako se uređaj isproba.

Prije nego što podesimo kvalitetu trčanja, treba reći da se svaka aktivnost može podesiti ručno ili automatski. Parametri za automatsko praćenje se mogu postaviti u aplikaciji i da oni budu nevidljivi, pa tek na kraju vježbe vidljivi, ili pak da vam uređaj rezutate praćenja i mjerenja stalno pokazuje na zaslonu.

Prilikom testiranja, čak i ako usporedimo Vivosmart 3 sa nekim drugim uređajima iz konkurencije kao što su Apple Watch Series 2, Garmin Fenix 5X i Wahoo Tickr ili Fitbit Alta HR, Vivosmart 3 pokazuje uglavnom precizne rezultate uz malo ili nimalo odstupanja. Jedina loša stvar jest, kao što sam rekao na početku ovog odlomka, ta što Vivosmart 3 nema GPS, jer ipak se treba priznati da GPS čini razliku.

 

Garmin Vivosmart 3: ”Pametne” obavijesti i vijek trajanja baterije

Kao i svaki drugi pametni sat i Garmin Vivosmart 3 svom korisniku daje mogućnosti čitanja raznoraznih obavijesti i poruka na svom malenom zaslonu. Ono što Vivosmart 3 daje, a što drugi uređaji ne pružaju jest mogućnost dobivanja obavijesti sa velikog broja aplikacija, kao i puštanja glazbe putem tipki za smijer.

Što se tiče baterije, iz Garmina kažu da je vijek trajanja baterije na Vivosmartu 3 čak pet dana. Ono što je ovdje sjajno jest to da je ta tvrdnja istinita i da baterija može potrajati do pet dana, ali to opet uvelike ovisi i o tome koliko učestalo se uređaj koristi.

 

Sve u svemu

Garmin je sa svojim novim Vivosmartom 3 puno više oduševio nego što je razočarao, što je jedan od najvećih pluseva zbog kojih će se jedan broj korisnika i odlučiti na kupovinu ovih satova.

Neki od pluseva su velik broj mogućnosti, kao što je VO2 Max, pristupačna cijena i neke od vrlo korisnih mogućnosti mjerenja snage, dok bi minusi najviše bili vezani uz to da uređaj nema GPS i da zaslonu uređaja treba ponekad malo više vremena za reakciju.

No, kada se sve zbroji i oduzme, možemo reći kako je Garmin Vivosmart 3 dosta dobar uređaj pristupačne cijene od 1100kn.

Vivosmart 3 cijena 1100kn

Za:

  • Točne procjene VO2 max
  • Izvrsno praćenje aktivnosti
  • Vodootporan
  • Cijena

Protiv

  • Nema mogućnosti sinkronizacije s GPS-om na telefonu
  • Neke značajke ne funkcioniraju savršeno (osobito kod dizanja utega)

 

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here