PočetnaSoftverKorisniNajbolji besplatni softver za rad na daljinu

Najbolji besplatni softver za rad na daljinu


U zadnjih 4-5 godine doživjeli smo procvat “rada na daljinu” (engl. remote work). Stoga su pravi alati i aplikacije ključni za održavanje produktivnosti i povezanosti s kolegama. S obiljem dostupnog besplatnog softvera, radnici na daljinu mogu učinkovito surađivati, upravljati zadacima i ostati povezani bez dodatnih troškova. Ovaj tekst donosi popis esencijalnih (besplatnih) alata i aplikacija, te se nadamo da ćete naći one koji vam odgovaraju u svakodnevnom radu.

1. Alati za komunikaciju i suradnju

Slack

Advertisement

Slack je moćna platforma za razmjenu poruka dizajnirana za olakšavanje komunikacije i suradnje unutar tima/kompanije. Nudi kanale za organizirane razgovore, izravne poruke za komunikaciju jedan na jedan i integraciju s brojnim third-party aplikacijama. Slackov besplatni plan uključuje pristup i pregled zadnjih 10.000 poslanih poruka, 10 integracija i video pozive jedan na jedan, što ga čini odličnim izborom za male timove ili pojedince. Ako potrebe nadilaze besplatni plan, uvijek ga možete ažurirati na “professional” plan.

Microsoft Teams

Microsoft Teams kombinira poslovni chat, video sastanke, pohranu datoteka i integraciju aplikacija u jedinstvenu platformu. Besplatna verzija nudi neograničene chat poruke, ugrađene video i audio pozive te 10 GB prostora za pohranu datoteka. Posebno je korisna za korisnike koji su već integrirani u Microsoftov ekosustav, jer se besprijekorno povezuje s Office 365 aplikacijama.

Zoom

Zoom je postao sinonim za video konferencije. Besplatni plan omogućava neograničene sastanke jedan na jedan i grupne sastanke do 40 minuta s maksimalno 100 sudionika. Zoom je poznat po visokoj kvaliteti videa i zvuka i mogućnostima dijeljenja ekrana, što ga čini izvrsnim izborom za timove koji rade na daljinu.

2. Upravljanje projektima i organizacija

Trello

Trello je jednostavan alat za upravljanje projektima koji koristi ploče, liste i kartice kako bi timovi mogli organizirati i prioritizirati zadatke. Besplatna verzija uključuje neograničene osobne ploče, kartice i liste, kao i jednu Power-Up (integraciju) po ploči. Trellov vizualni pristup posebno je koristan za upravljanje radnim tokovima (engl. workflows) i praćenje napretka projekta.

Advertisement

Asana

Asana je još jedan robustan alat za upravljanje projektima koji pomaže timovima u koordinaciji i upravljanju radom. Besplatni plan uključuje neograničene zadatke, projekte, poruke i pohranu datoteka, kao i pozivanje do 15 članova tima. Asanine značajke uključuju dodjelu zadataka osobama, rokove (due date) i vremenske linije projekta, što je idealno za održavanje usklađenosti i praćenja napretka timova na daljinu.

Notion

Notion je višenamjenski radni prostor koji kombinira bilješke, zadatke, baze podataka i kalendare. Besplatna verzija nudi neograničene stranice i blokove, čineći ga svestranim alatom za organizaciju osobnih zadataka i timskih projekata. Notionovo fleksibilno sučelje omogućava korisnicima stvaranje prilagođenih “nadzornih ploča” (engl. dashboard), čineći ga omiljenom aplikacijom mnogih kompanija. Besplatan je do 10 korisnika.

3. Pohrana i dijeljenje datoteka

Google Drive

Google Drive pruža 15 GB besplatne pohrane i integrira se besprijekorno s Google Workspace aplikacijama poput Docsa, Sheetsa i Slidesa. Omogućuje jednostavno dijeljenje i suradnju na dokumentima u stvarnom vremenu. GDriveova svestranost i robusne mogućnosti dijeljenja čine ga esencijalnim alatom za radnike na daljinu koji trebaju pohranjivati i dijeliti datoteke.

Dropbox

Dropbox nudi 2 GB besplatne pohrane i poznat je po svojoj jednostavnosti i pouzdanosti. Uključuje značajke poput sinkronizacije datoteka, dijeljenja i suradnje. Dropboxova integracija s brojnim third-party aplikacijama i jednostavnost korištenja čine ga solidnim izborom za timove na daljinu koji trebaju jednostavna rješenja za pohranu i dijeljenje datoteka.

OneDrive

OneDrive, dio Microsoftovog ekosustava, pruža 5 GB besplatne pohrane i besprijekorno se integrira s Office 365 aplikacijama. Omogućuje jednostavnu pohranu datoteka, dijeljenje i suradnju. OneDrive je posebno koristan za radnike na daljinu koji često koriste Microsoft Office alate i trebaju pouzdano rješenje za pohranu.

4. Upravljanje vremenom i produktivnost

Toggl

Toggl je jednostavan, ali učinkovit alat za praćenje vremena koji pomaže radnicima na daljinu da prate kako provode svoje vrijeme. Besplatna verzija uključuje praćenje vremena, reporting i integraciju s drugim alatima za produktivnost. Togglovo intuitivno sučelje i detaljna izvješća pomažu korisnicima identificirati obrasce produktivnosti i poboljšati upravljanje vremenom.

RescueTime

RescueTime je alat za upravljanje vremenom koji prati koliko vremena provodite na različitim aplikacijama i web stranicama. Besplatni plan uključuje automatsko praćenje vremena i osnovnu izradu izvješća (reporting). RescueTime pruža uvid u vaše dnevne navike, pomažući vam razumjeti gdje odlazi vaše vrijeme i kako optimizirati radni dan.

5. Bilješke i dokumentacija

Evernote

Evernote je moćna aplikacija za vođenje bilješki koja korisnicima omogućava bilježenje i organiziranje bilješki, ideja i zadataka. Besplatna verzija uključuje sinkronizaciju bilješki na dva uređaja, uploadanje 60 MB dokumenata mjesečno i osnovne opcije formatiranja. Evernoteova svestranost čini ga izvrsnim alatom za radnike na daljinu koji trebaju digitalnu bilježnicu.

Microsoft OneNote

OneNote je digitalna bilježnica koja se besprijekorno integrira s drugim Microsoftovim aplikacijama. Besplatna verzija uključuje neograničeno vođenje bilješki i sinkronizaciju na više uređaja. OneNoteovo fleksibilno sučelje i moćne mogućnosti pretraživanja čine ga vrijednim alatom za organizaciju bilješki i suradnju na idejama. Ako nas pitate – OneNote je naš favorit.

Simplenote

Simplenote je lagana, jednostavna aplikacija za vođenje bilješki koja se fokusira na jednostavnost i brzinu. Besplatna verzija uključuje neograničene bilješke, sinkronizaciju na više uređaja i povijest verzija. Simplenoteov minimalistički dizajn čini ga idealnim izborom za radnike na daljinu koji trebaju jednostavno rješenje za vođenje bilješki bez suvišnih značajki. Odličan alat za “meeting notes”.

6. Dizajn i kreativnost

Canva

Canva je alat za grafički dizajn koji korisnicima omogućava jednostavno stvaranje profesionalnih vizuala. Besplatna verzija uključuje pristup tisućama predložaka, širok raspon alata za dizajn i osnovne mogućnosti suradnje. Canva je savršena za radnike koji trebaju raditi prezentacije, grafike za društvene mreže i drugi vizualni sadržaj.

GIMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je besplatan i open source editor slika koji nudi moćne značajke slične Adobe Photoshopu. Uključuje alate za retuširanje fotografija, kompoziciju slika i grafički dizajn. GIMP je odličan izbor za radnike koji trebaju napredne mogućnosti uređivanja slika, a ne žele ili ne mogu platiti Photoshop.

Inkscape

Inkscape je besplatni i open source vektorski grafički editor pogodan za kreiranje ilustracija, logotipa i dijagrama. Nudi širok raspon alata za crtanje i uređivanje vektorske grafike. Inkscape je idealan za osobe koji se bave projektima grafičkog dizajna i ilustracija.

7. Udaljeni pristup

TeamViewer

TeamViewer je alat za udaljeni pristup koji omogućava korisnicima povezivanje i kontrolu nad drugim računalom s bilo kojeg mjesta u svijetu. Besplatna verzija dostupna je za osobnu upotrebu i uključuje značajke poput prijenosa datoteka, udaljenog ispisa i snimanja sesija. TeamViewer je neophodan za radnike koji trebaju pristupiti svom uredskom računalu ili pomagati kolegama s tehničkim problemima, a ne nalaze se na istoj lokaciji kao kolege kojima pomažu.

Chrome Remote Desktop

Chrome Remote Desktop je besplatan alat od Googlea koji omogućava korisnicima udaljeni pristup njihovom računalu putem Chrome preglednika ili mobilne aplikacije. Nudi jednostavne postavke i pouzdane performanse. CRD je savršen za radnike na daljinu koji trebaju brz i siguran pristup svom računalu s različitih lokacija.

8. Sigurnost i privatnost

LastPass

LastPass je password manager koji pomaže korisnicima pohraniti i sigurno upravljati njihovim lozinkama. Besplatna verzija uključuje pohranu lozinki, generiranje kompleksnih lozinki i značajke automatskog popunjavanja na web stranicama. LastPass je ključan za radnike koji trebaju upravljati s više korisničkih računa i osigurati sigurnost svojih lozinki.

ProtonVPN

ProtonVPN je besplatna VPN usluga koja pruža siguran i privatan pristup internetu. Besplatni plan uključuje neograničene podatke, snažnu enkripciju i “no-logs” politiku. ProtonVPN je neophodan za radnike na daljinu koji trebaju zaštititi svoju online privatnost i pristupiti geo-ograničenom sadržaju. Nažalost, besplatna verzija ne nudi mnogo servera na koje se možete spojiti, ali to ne umanjuje njegovu vrijednost.

Bitdefender Antivirus

Bitdefender Antivirus nudi osnovnu antivirusnu zaštitu s real-time detekcijom i uklanjanjem prijetnji. Pruža jednostavno i učinkovito rješenje za radnike koji trebaju zaštititi svoje uređaje od zlonamjernog softvera i drugih sigurnosnih prijetnji.

Rad na daljinu predstavlja jedinstvene izazove, ali s pravim alatima i aplikacijama, može biti jednako produktivan i učinkovit kao rad u tradicionalnom uredu. Besplatni softver naveden u tekstu pruža esencijalne značajke za komunikaciju, upravljanje projektima, pohranu datoteka, upravljanje s vremenom, vođenje bilješki, dizajn, udaljeni pristup i sigurnost. Iskorištavanjem ovih alata, radnici na daljinu mogu ostati povezani, organizirani i produktivni, osiguravajući da imaju sve što im je potrebno za uspjeh u radnom okruženju.

 

Piše: Boris Plavljanić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular