PočetnaElektrična vozilaElon Musk poriče da se Teslini automobili koriste za špijuniranje u Kini

Elon Musk poriče da se Teslini automobili koriste za špijuniranje u Kini


Elon Musk, izvršni direktor američkog proizvođača automobila električnih automobila Tesla, kaže da bi njegova tvrtka bila “smjesta ugašena” da se njezina vozila koriste za špijuniranje Kine, ili bilo koje druge države.

Njegovi komentari stigli su kao odgovor na izvještaje da je kineska vojska zabranila automobile Tesla u blizini svojih objekata. Vojska je izrazila sigurnosnu zabrinutost zbog podataka prikupljenih kamerama ugrađenim u Tesline automobile. Podsjetimo da je Kina najveće Teslino tržište nakon SAD-a, na što otpada oko četvrtine globalne prodaje tvrtke u 2020. godini.

tesla u kini

U subotu je gospodin Musk rekao da bi negativni učinci za tu tvrtku bili golemi, kada bi se zaista tvrtka angažirala u špijuniranju strane vlade.

“Postoji vrlo snažan poticaj da budemo vrlo povjerljivi s bilo kojim informacijama”, rekao je gospodin Musk utjecajnom kineskom poslovnom forumu putem video veze. “Ako je Tesla koristio automobile da špijunira u Kini ili bilo gdje drugdje na planetu, mi ćemo smjesta biti ugašeni.”

Odavno postoji nelagoda zbog prisutnosti velikih američkih tvrtki koje posluju u Kini i obrnuto. Odnosi između Kine i SAD-a – dvije najveće svjetske ekonomije – godinama su sve zategnutiji. Tako je prošlog tjedna, došlo do teških riječi među dužnosnici obje zemlje, prvenstveno mislimo na razgovore na visokoj razini između kineske vlade i administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

Gospodin Musk je pozvao na veće međusobno povjerenje između Kine i SAD-a. Nastojao je umanjiti zabrinutost zbog tvrtki koje dijele osjetljive podatke sa svojim matičnim vladama, pozivajući se na slučaj kineske video platforme TikTok. Tako je prošle godine, sada bivši predsjednik Donald Trump zaprijetio zabranom korištenja TikToka u SAD-u zbog zabrinutosti da bi podaci korisnika mogli biti predani kineskoj vladi.

“Čak i da postoji špijuniranje, što bi druga zemlja naučila i bi li to zapravo bilo važno?”, Rekao je gospodin Musk.

Automobilska tvrtka Elona Muska dobila je odobrenje za svoju tvornicu u Šangaju još 2018. godine, postavši prvi strani proizvođač automobila koji je dobio mogućnost otvaranja tvornice u Kini u svom 100% vlasništvu.

Kina je najveće svjetsko tržište automobila i njezina vlada snažno promiče usvajanje električnih vozila. Ova promocija je svakako pomogla i Tesli da 2020. godine ostvari profit od 721 milijuna dolara na tržištu Kine.

Piše: D.Z.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular