Kao što već znamo Hero 8 Black je bio i još uvijek je, sjajna akcijska kamera. Stoga se postavlja pitanje, dali biste trebali zamijeniti svoju “staru” kameru za novu devetku ili će Hero 8 učiniti sve što vam treba?

Dizajn i displeji

Hero 8: 66,3 x 48,6 x 28,4 mm
Hero 9: 71,0 x 55,0 x 33,6 mm
Hero 8: Jednobojni zaslon statusa s prednje strane
Hero 9: Zaslon u boji na prednjoj strani
Oba: Ugrađeni nosači
Oba: Kolor zaslon osjetljiv na dodir na stražnjoj strani, jedino je kod Hero 9 nešto veći
Oba: Vodootporan do 10m

Kad smo već kod tih zaslona, ​​prednji zaslon najnovijeg modela je u boji i može se koristiti kao zaslon za pregled uživo, dok 8 Black ima tradicionalniji monokromatski prikaz statusa koji prikazuje samo informacije o statusu.

GoPro Hero 9 Black
GoPro Hero 9 Black

Najbolji GoPro: Koga biste danas trebali kupiti?

Obje kamere imaju sličan dizajn u smislu postavljanja gumba i priključaka. Obje imaju gumb okidača na vrhu i gumb za paljenje na lijevom rubu. Međutim, tipka za paljenje je na 9. generaciji više istaknuta iznad površine i puno je lakše pritisnuti i bez gledanja. Gumb Hero 8 u ravnini je s površinom, pa ga je gotovo nemoguće pronaći samo dodirom.

Ispod toga, Hero 9 također ima zvučnik dizajniran za ispumpavanje vode, sličan značajci koju je Apple neko vrijeme koristio u svojim satovima. Dakle, ako ga stavite pod vodu kako biste testirali njegovu otpornost na dubinu do 10 metara, istjerat će svu vodu koja se uvuče u kanale zvučnika.

GoPro Hero 8 Black
GoPro Hero 8 Black

Snimanje video zapisa i streaming

Hero 8: do 4K / 60 FHD / 240 snimaka
Hero 9: do 5K / 30, 4K / 60, FHD / 240
Oba: streaming uživo 1080p

Oba Herosa podržavaju širok raspon kombinacija razlučivosti i brzine kadra na različitim žarišnim duljinama, zahvaljujući ‘digitalnim lećama’ koje su ugrađene u softver.

Što se tiče razlučivosti, Hero9 je ovdje pobjednik. Može snimati do razlučivosti 5K u omjeru 16: 9 sa širokim, linearnim i uskim ‘lećama’. Pri 4K rezoluciji može ići do 60 sličica u sekundi i do 240 sličica u sekundi pri 1080p. Također može snimati u razlučivosti od 2.7k i raznim razlučivostima koristeći do 4K u omjeru 4: 3. Hero 8 je sličan, osim što doseže maksimalnu razlučivost od 4K. Također nema značajku izravnavanja horizonta koja je dostupna u određenim postavkama.

Obje kamere mogu se koristiti za streaming uživo, a obje to mogu raditi u rezoluciji 1080p. Oboje također koriste kombinaciju EIS-a i algoritama za stabiliziranje snimki pomoću značajke zvane HyperSmooth. S Hero 9 to je dodatno pojačano, čineći ga još glatkijim nego prije, a istovremeno nudi značajku izravnavanja horizonta. Štoviše, ako kupite dodatnu Max leću, postiže se niveliranje horizonta na svemu, čak i kad fotoaparat zarotirate za 360 stupnjeva.

Performanse

Hero 8: 12MP fotografije
Hero 9: 20MP fotografije
Oba: SuperPhoto + HDR
Oba: RAW podrška
Hero 8: baterija od 1220mAh
Hero 9: baterija od 1720mAh
Oba: GP1 čip

Dvije su velike nadogradnje performansi s Hero 9: razlučivost fotografija i trajanje baterije. Ima senzor od 20 megapiksela u odnosu na senzor od 12 megapiksela na prethodnom modelu. Slično tome, ima bateriju većeg kapaciteta, s dodatnih 500mAh, što daje ukupno 1720mAh.

GoPro kaže da ćete od te baterije dobiti dodatnih 30% vremena za snimanje videozapisa, a to je definitivno korisno kada su u pitanju akcijske kamere. Nema ništa gore od ispražnjenja baterije tijekom spuštanja biciklom.

Obje kamere imaju isti procesor slike / podataka – nazvan GP1 – i obje podržavaju RAW snimanje slike, kao i GoProovu naprednu HDR obradu slike.

Cijena

Hero 8: 2.700kn
Hero 9: 3.400kn

S obzirom na razliku u cijeni, Hero 8 Black zapravo je vrlo dobra investicija, ili dobivena vrijednost za uloženi novac. To je 700kn jeftinije od Hero 9, a zapravo radi puno istih stvari.

S druge strane, s novim zaslonom u boji, senzorom veće razlučivosti i duljim vijekom trajanja baterije, dodatni izdatak od 700kn svakako se isplati i za Hero 9.

Ako želite najbolju akcijsku kameru, uzmite Hero 9. Ako radije želite uštedjeti novac i kupujete novu kameru nakon korištenja starijih modela kao što su Hero 5 ili Hero 6, Hero 8 će vam biti sasvim u redu jer je još uvijek velika nadogradnja obzirom na starije modele 5 i 6.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here