PočetnaInternetKorisne aplikacije Postaje sve teže ukloniti Edge s PC-ja

[Windows 10] Postaje sve teže ukloniti Edge s PC-ja


Da ne bi zaostajao za konkurencijom, Microsoft je redizajnirao Edge web preglednik i iskoristio Chromium kao bazu za isti. Naravno, s time je došla hrpa novih mogućnosti, te je Edge postao “popularniji” nego što je to bio. Problem je što Microsoft sada “gura” svoj preglednik preko Windows Updatea. U konačnici to znači da je sve teže de-instalirati Microsoft Edge s PC-ja. Osim ako ne znate koristiti Command Prompt.

Microsoft Edge postaje dio Windowsa

Microsoft je ovaj potez objasnio u svojoj Microsoft Support bilješci. Prije, korisnici su morali manualno skinuti svaku novu verziju Edgea. To naravno nije dobro, jer korisnici ne ažuriraju tako često svoje aplikacije. Barem ne na Windowsima. Pa su morali naći način kako osigurati da što veći broj korisnika uvijek ima najnoviju verziju. Rješenje je bilo “jednostavno”. Svima će dati nove verzije Edgea kroz Windows Update. Neki korisnici još nisu počeli dobivati zakrpe s novim Edgeom, ali budu.

Naravno, to je dovelo do određenih kritika korisnika, a Microsoft se branio s izjavom:

We want to ensure all Windows customers have the latest Microsoft Edge browser for the performance, privacy, security, productivity, and support features it offers”.

Ako ste instalirali Microsoft Edge manualno, još uvijek ga možete de-instalirati. Ali jednom kada ga dobijete kroz Windows Update, onda više nećete moći jer postaje “dio Windowsa”. Točnije, tada se na Edge više ne gleda kao na “normalan softver”, nego na dio Windowsa pa ga ne možete ukloniti. Microsoft je to izričito rekao:

The new version of Microsoft Edge is included in a Windows system update, so the option to uninstall it or use the legacy version of Microsoft Edge will no longer be available”.

Ukratko – ako i odete u “Add or Remove Programs” meni, više nećete imati Uninstall gumb kraj Edgea. Morate naći zaobilazni put kako ga ukloniti.

Microsoft se bori protiv konkurencije

Godinama, Chrome i Firefox su se borili za veći dio kolača, kada govorimo o web preglednicima. Microsoft im se nije mogao približiti jer nisu imali dobar proizvod. Internet Explorer jednostavno nije bio dobar, a Edgeu je nedostajalo “ono nešto” da se počne probijati. Zato je Microsoft 17. siječnja ove godine izbacio na tržište Chromium-based Edge. I time su napravili korak u pravom smjeru. Zato Microsoft i želi “izbrisati” sve što je bilo prije toga i početi ozbiljno konkurirati spomenutom Chromeu i Firefoxu.

 

Piše: B.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular