PočetnaOstaloZanimljivostiEuropska Unija razvija najveću bazu biometrijskih podataka - otisaka prsta i fotografija...

Europska Unija razvija najveću bazu biometrijskih podataka – otisaka prsta i fotografija lica


Europska Unija javnosti je obznanila kako kreće u razvoj jedna od najvećih baza biometrijskih podataka ljudi. Konkretno, razviti će se sustav koji bi trebao omogućiti bolju kontrolu ulazaka i izlazaka ljudi na prostor Europske Unije. Novi biometrijski sustav trebao bi biti razvijen do 2022. godine, a sadržavat će više od 400 milijuna ljudi, odnosno podataka o ljudima iz raznih zemalja.

Nakon što je raspisan natječaj za izradu takvog biometrijskog sustava, na isti se prijavila grupacija IDEMIA i Sopra Steria – te će oni raditi na razvoju tog novog sustava. Radi se o zahtjevnom projektu koji će vjerojatno koštati jako puno milijuna eura, a prvi ugovor vezuje na četiri godine (s mogućnošću produljenja na još 6 godina). Ovo nije prva suradnja Europske unije i konzorcija IDEMIA i Sopra Steria jer su isti već radili na razvoju sličnih sustava koji se aktivno koriste na području Europske Unije. Ovaj novi biometrijski sustav zapravo će biti samo nadogradnja na postojeće sustave – kako bi se razne baze podataka povezale i omogućile bolju kontrolu.

Zanimljiv je podatak da bi tržište biometrijskih uređaja ove godine moglo vrijedi čak 28.2 milijardi eura, s time da će se desiti mnoge promjene nakon pojave koronavirusa. Naime, sve se više izbacuju iz upotrebe čitači otiska prsta (zbog smanjenih higijenskih uvjeta), a kao novi trend uvode se biometrijske kamere za skeniranje lica i očiju. Unatoč promjenama i zaokrenutu ka novim tehnologijama – vrijednost tržišta biometrije ne bi se trebala znatno promijeniti.

Novi će sustav Europske Unije sadržavati bazu upravo tih biometrijskih podataka, koje smo iznad spominjali. Dakle, bit će objedinjeni podaci otiska prsta i fotografije lica, a baza bi trebala poslužiti u sprječavanju neovlaštenih ulazaka na područje Europe, kao i kod suzbijanja kriminala. Hoće li postojanje takve baze zaista pomoći sigurnosnim službama u Europskoj Uniji da povećaju sigurnost Europljana – pokazat će vrijeme. Činjenica je da objedinjeni sustavi pružaju više mogućnosti i kontrole – no ujedno su i poželjnija meta napada zbog vrijednih osobnih podataka.

Piše: M.Ž.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular