PočetnaInternetDruštvene mreže''Session''- nova alternativa WhatsApp-a funkcionira bez telefonskog broja!

”Session”- nova alternativa WhatsApp-a funkcionira bez telefonskog broja!


Danas postoji nekoliko različitih aplikacija za dopisivanje, koje su zaštićene različitim stupnjevima enkripcije. Neke od tih aplikacija su pouzdanije, neke su malo manje pouzdane.

No svaka od njih ima jedan zajednički problem: kako bi mogle funkcionirati treba im telefonski broj korisnika. ”Session”, nova aplikacija otvorenog tipa, navodno je u potpunosti uklonila taj problem. Svi korisnici koji budu koristili ovu aplikaciju neće trebati utipkavati svoje telefonske brojeve.

O čemu je točnije riječ?

Session je zapravo, s tehničke strane, aplikacija koja je zasnovana na jednoj drugoj aplikaciji koja se zove Signal. Signal je dostupan za korištenje i na mobilnim platformama (Android i iOS) i na Windows računalima.

 

Session – prva zaista privatna aplikacija za dopisivanje

Jedna od najboljih strana Session aplikacije jest ta što se radi o aplikaciji čije se kriptiranje zasniva na ”end-to-end” zaštiti. To znači da aplikacija, prilikom korištenja od strane korisnika, neće skupljati meta-podatke. To isto tako znači da je Session idealan za sve one korisnike kojima je privatnost i sigurnost na prvome mjestu. Session je osmislila tvrtka koja se zove Loki Fundation. Evo što sve svojim korisnicima nudi aplikacija Session:

  • Korisnicima za korištenje ove aplikacije neće trebati telefonski broj.

Session od svojih korisnika za korištenje ne traži nikakav telefonski broj. Nakon potvrde kreiranja korisničkog računa klikom na ”Create Account”, Session će kreirati jedinstveni identifikacijski broj (ili Session ID), koji će se razlikovati za svakog korisnika. Kada korisnik poželi komunicirati s nekim od kontakata, to će moći ostvariti ako s njima podijeli svoj Session ID.

  • Radi se o aplikaciji otvorenog tipa.

Session je nastala na temelju suradnje više programera dobre volje, što znači da je Session u cijelosti aplikacija otvorenog tipa. To isto tako znači da svatko tko želi može na bilo koji način doprinijeti kvaliteti aplikacije i njezinim kodovima (kodovi su dostupni na GitHub-u).

  • Nema sakupljanja podataka korisnika.

Session je u cijelosti privatna aplikacija za dopisivanje, što znači da ona ni na koji način ne prikuplja korisnikove podatke, što opet znači da ne može doći do neplaniranih ”curenja” informacija i mogućnosti krađe od strane prevaranata.

  • Radi se o decentraliziranoj aplikaciji koja koristi blockchain.

Session aplikacija koristi blockchain kao svoju jezgru (njegov blockchain naziva se ”Loki Blockchain”).

  • Stvaranje sigurnosnih kopija prilikom korištenja Session aplikacije

Stvaranje sigurnosnih kopija poruka prilikom korištenja Session aplikacije može se odraditi na jedan od moguća dva načina: korisnik može stvoriti lokalnu sigurnosnu kopiju poruka (koja može biti zaštićena lozinkom, na sličan način kako stvari funkcioniraju u Signal-u) ili korisnik može skinuti popis poruka (ili takozvane ”chat log-ove”).

  • Session je gotovo nemoguće zabraniti.

Budući da Session ne pati od istih ili sličnih bolesti od kojih pate neke druge aplikacija za dopisivanje i mrežnu komunikaciju, ovu aplikaciju je gotovo nemoguće ograničiti ili zabraniti (čak i u onim državama svijeta koje su poznate po strogim zakonima cenzorstva).

  • Druge sigurnosne mogućnosti.

Session također svojim korisnicima nudi i neke druge sigurnosne mogućnosti koje se mogu pronaći i u popularnim aplikacijama za dopisivanje, kao što su WhatsApp, Telegram ili Signal (kao što su vrijeme obavještavanja kada je primatelj pročitao poruku ili ”Message TTL”).

Piše: Z.K.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular