Prema istraživanju 2020 Global Data Protection Index (GDPI), koje je proveo institut Vanson Bourne, gotovo 82 posto kompanija je zabilježilo digitalne smetnje u proteklih 12 mjeseci, zbog čega im sustavi nisu bili dostupni ili su izgubili određenu količinu podataka, ili čak oboje prema 76 posto ispitanika u istraživanju godinu ranije. Godišnji financijski gubitak kompanija zbog digitalnih smetnji u posljednjih godinu dana prešao je milijun dolara, bilježeći blagi porast troškova naspram prošle godine. Također, troškovi sanacije pada sustava porasli su za 54 posto.

Podaci do kojih se došlo u istraživanju pokazuju da gotovo sve tvrtke, njih čak 98 posto kontinuirao prati razvoj novih tehnologija, ali polovica njih smatra da nedostaje inovativnih rješenja u području sigurnosti. Svakako jedan od ključnih razloga tih nedostataka je i korištenje višestrukih odvojenih usluga zaštite podataka, sustav koji koristi gotovo 80 posto korisnika. Uslijed toga, te kompanije bilježe i pet puta veće troškove gubljenja informacija i duplo veće troškove sanacije pada sustava.

Slika 1_Korisnici ne vjeruju da njihovi trenutni sustavi omogućavaju optimalna rješenja
Slika 1_Korisnici ne vjeruju da njihovi trenutni sustavi omogućavaju optimalna rješenja

Svi se slažu kako podatkovna ovisnost tvrtki postaje sve veća u procesu inovacija, ostvarivanja novih prihoda te dubinskog razumijevanja potreba svojih korisnika, partnera i dionika. Bez obzira na trend povećanih ulaganja u sustave zaštite podataka i održavanje kritičnih aplikacijskih servisa u višestrukom okolišu tehnologije u oblaku, svjedočimo povećanju zabilježenih padova sustava aplikacija kao i gubitka podataka u korporacijama svih veličina. Ovo negativno utječe na prihode i produktivnost zaposlenika, čime se gubi na realizaciji novih poslovnih prilika.

 

Koji su uzroci ovakvih negativnih trendova?

Svakako, ubrzano povećanje količine podataka i aplikacijskih servisa na edge lokacijama, središnjim podatkovnim centrima kao i u cloud digitalnom okolišu izazovni su za IT organizacije u omogućavanju kontinuirane zaštite, sigurnosti i dovoljnoj propusnosti podataka.

Predsjednica Odjela za zaštitu podataka tvrtke Dell Technologies, Beth Phalen ističe kako je povećana razina kompleksnosti u IT sektoru u skladu s razvojem samih digitalnih servisa i aplikacija. Razvojne tvrtke sve više ulažu u brže i agilnije načine distribucije njihovih aplikacija na tržištu, što je rezultiralo novim oblicima zaštite podataka kao što su Containeri, SaSS i aplikacije bazirane na cloudu.

Slika 2_Rizici korištenja višestrukog sustava zaštite
Slika 2_Rizici korištenja višestrukog sustava zaštite

„Isto tako, edge tehnologije kao što je IoT obrađuju dosad neviđene količine podataka u trendovima budućnosti poput pametnih gradova, autonomnih vozila, medicinske tehnologije te višenamjenskih sustava senzora koji prikupljaju različite informacije u bogatom digitalnom krajoliku. U bliskoj budućnosti, na edge lokacijama pohranjivat će se veća količina podataka nego što ih se trenutno nalazi na svim javno dostupnim sustavima za pohranu u oblaku, što će uvelike opteretiti infrastrukturu zaštite podataka te IT stručnjake u njihovim efektivnom upravljanju, zaštiti i osiguranju.“, najavljuje Phalen.

Kako kompleksnost zaštite podataka utječe na pojavu prevelikog opterećenja sustava, gubitka podataka te povećane troškove njihove sanacije, sumirano je u rezultatima GDPI istraživanja:

 

Više pružatelja, manja sigurnost, veći troškovi

Gotovo 80 posto tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju potvrdilo je da koriste više usluga različitih pružatelja u svrhu zaštite podataka. Ironija je u tome da će takve organizacije trebati dodatno ulagati vlastito vrijeme, vrijeme zaposlenika te dodatna novčana sredstva kako bi zaštiti svoje podatke i aplikacije. Međutim, njihov godišnji podatkovni gubitak kao i frekventnost pada sustava su u većoj mjeri nego kod onih koji koriste jedinstvenu uslugu od jednog pružatelja.

Osim toga, većina ispitanika potvrdila je nedostatak povjerenja u njihove sustave koji štite i oporavljaju podatke nakon kibernetičkih napada, kao i u njihovu sposobnost usklađivanja s novim regulatornim mjerama, u pružanju potrebnih usluga te njihove buduće prilagodbe novim poslovnim potrebama. Zbog toga ne iznenađuje činjenica da dvije trećine organizacija izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih digitalnih poteškoća u sljedećih 12 mjeseci.

Slika 3_Rizici korištenja višestrukog sustava zaštite u obrani od kibernetičkih napada

Phalen ističe da je ironija u tome što će organizacije koje prate razvojne trendove trebati dodatno ulagati vrijeme i novac kako bi zaštiti svoje podatke i aplikacije. Isto tako, njihov godišnji podatkovni gubitak kao i frekventnost pada sustava su u veći nego kod onih koji koriste jedinstvenu uslugu od jednog pružatelja.

U borbi protiv pretjerane kompleksnosti, smanjenju gubitka podataka i pogreški unutar sustava, organizacijama su potrebna jednostavna, pouzdana, efikasna te prilagodljiva automatizirana rješenja zaštite podataka bez obzira na platformu na kojoj se koriste (fizička, virtualna, containeri, cloud-native, SaSS itd.) ili okolinu gdje se izvršavaju aktivnosti (edge, core, multi-cloud). Navedene solucije također trebaju pomoći organizacijama u usklađivanju i usavršavanju zaštite podataka na hibridnoj, višestrukoj infrastrukturi oblaka, koji moraju predstavljati globalno rješenje za korporacije čije se digitalne aktivnosti i potrebe eksponencijalno povećavaju iz godine u godinu, zaključila je Phalen.

U Dellu su se odlučili ozbiljno pozabaviti ovim problemom upravom razvojem takvog softvera, zbog čega su najavili nastavak udvostručenja investicija na području zaštite podataka kako bi se na tržište plasirala samo najbolja rješenja. Kao vodeća tvrtka u proizvodnji softvera za integriranu zaštitu podataka, nedavno su najavili podršku za zaštitu Kubernetes containera na PowerProtect Data Manageru, omogućavajući korisnicima da ubrzaju razvoj svojih inovacija pomoću neprimjetnog sustava zaštite najbitnijih podataka u containerima. Iz Della poručuju da je ovo tek početak, gdje će se korištenjem agilnog razvojnog engina kontinuirano kreirati novi načini zaštite podataka svakog kvartala.

P.R.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here