PočetnaOstaloPoslovne vijestiIntel nadmašio Samsung: Koji je razloga tržišnog pada od čak 30 posto?

Intel nadmašio Samsung: Koji je razloga tržišnog pada od čak 30 posto?


Intel je tvrtka s bogatom poviješću koja se može pohvaliti raznim uspjesima u području računalstva. Ipak, zbog svojeg “nekreativnog” poslovanja, Intel se uvijek nekako nalazi u sjeni drugih proizvođača. Ponajviše zbog toga što Intelovci ne predstavljaju gotove proizvode na tržištu, već proizvode dijelove tih gotovih proizvoda. No, daleko od toga da njihov rad nije kreativan jer stvaraju moćne procesore i čipove zahvaljujući kojima su danas upogonjene stotine milijuna uređaja.

Dominacija Intela na području proizvodnje čipova trajala je puna dva desetljeća, sve do 2017. godine. Te je godine zahvaljujući popularnosti pametnih telefona, Samsung uspio izgurati Intel s vodeće pozicije proizvođača čipova. Ipak, Samsung se osim proizvodnje čipova fokusira i na razne druge segmente poslovanja pa su nakon dvije godine dominacije – ponovno izgubili titulu vodećeg proizvođača čipova.

Na tron proizvođača čipova vratio se sjajni Intel koji svoje poslovanje u velikoj mjeri veže upravo uz taj segment. Što se tiče samih brojki na tržištu čipova one su fantastične i pokazuju koliko je to područje zapravo atraktivno (s financijske strane). Tijekom 2019. godine na tržištu su se pojavili čipovi ukupne vrijednosti 418,3 milijarde američkih dolara, što je zaista respektabilna brojka.

Zanimljivo je kako je tržište čipova doživjelo popriličan pad i to za više od 11 posto, dok je tržište memorijskih čipova (zbog kojih je naglo porastao Samsung) palo za nevjerojatnih 31.5 posto. Kada pričamo o konkretnim financijskim uspjesima, Intel je na tržištu čipova protekle godine ubrao nešto više od 65 milijardi dolara, dok je Samsung uspio ostvariti prihod od 52 milijarde.

Zanimljiv je podatak kako se nakon pada u 2019. godini, ove godine očekuje ponovno raste tržišta. Prema prognostičarima, razloga za rast tržišta trebale bi biti male zalihe RAM-a – koje će se ove godine morati upotpuniti. Zbog malih zaliha mogli bi ispaštati i sami korisnici jer će to značiti veću cijenu radne memorije na tržištu. Još jedan zanimljiv podatak jest kako je čak 9 od 10 vodećih proizvođača čipova protekle godine zabilježilo pad prihoda. Jedina kompanija koja nije doživjela pad je Toshiba, dok je Samsung pao za gotovo 30 posto.

Piše: Marko Županić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular