Svijet oko nas ubrzano se mijenja, a većinu tih zasluga možemo pripisati naglom razvoju tehnologije. Osvrnemo li se oko sebe, lako možemo zaključiti kako danas tehnologiju imamo uvijek uz sebe – posebice u vidu pametnih telefona i računala. Maleni pametni telefoni danas nam omogućuju da na dlanu (ili u džepu) imamo svo znanje ovog svijeta, ali i uređaj koji može znatno unaprijediti našu svakodnevicu. Također, ta malena sprava zvana pametni telefon omogućuje nam da jednom za svagda zabilježimo vrijedne trenutke svojeg života u poprilično dobroj rezoluciji i kvaliteti.

Možemo reći kako su pametni telefoni ljudima omogućili učestalo fotografiranje i snimanje video materijala, koji zatim nerijetko završavaju na društvenim mrežama ili nekim drugim online kanalima. Ipak, pitate li se ikad isplati li se još uvijek uložiti u klasičan foto aparat, odnosno kameru? Što to DSLR kamere imaju i mogu li stvoriti određenu prednost pred pametnim telefonima?

Današnji članak odlučili smo posvetiti upravo razmatranju odnosa pametnih telefona i foto aparata. U nastavku teksta nabrojat ćemo 7 razloga zašto se danas još uvijek isplati uložiti novac u kupnju kvalitetne kamere i koje sve benefite dobivamo nabavkom kvalitetnom foto aparata. Iako vam se možda ne čini tako, foto aparati imaju još uvijek lidersku poziciju kada je kvaliteta snimljenog sadržaja u pitanju i zbog toga svakako razmislite o nabavci nekog super foto uređaja.

Sony ILCA-77M2Q

Kvaliteta fotografije

Bez obzira na nove pametne telefone koji se ponose svojim sjajnim kamerama, činjenica je da se kvalitetom ne mogu još uvijek mjeriti s foto aparatima. Iako mogu postizati zapanjujuće velike rezolucije fotografija, pametni telefoni imaju malene senzore (u odnosu na DSLR kamere) pa kvaliteta fotografija nikako ne može biti blizu onoj snimljenoj na foto aparatu.

Zahvaljujući većem senzoru i mnoštvu drugih opcija klasična kamera postići će znatno bolju kvalitetu fotografije. Dakako, kvaliteta uvelike ovisi i o samom objektivu koji imamo na kameri pa valja razmišljati i u tom smjeru. Uspoređujete li fotografiju snimljenu pametnim telefonom i klasičnom kamerom primijetit ćete kako su detalji na fotografiji snimljenoj foto aparatom puno izraženiji i bogatiji, što vam u konačnici daje znatno bolji izgled fotografije. Dakle, bodovi vezani uz kvalitetu fotografije svakako idu na stranu DSLR foto aparata. Ipak, daljnji razvoj pametnih telefona možda će omogućiti da se kvalitetom fotografije pametni telefoni primaknu klasičnim foto aparatima.

Poznati hrvatski fotograf provjerio postoji li razlika između smartphone i DSLR fotografije (1)

Brzina fokusiranja

Fokusiranje samo po sebi igra važnu ulogu kako u svijetu fotografiranja, tako i prilikom snimanja video materijala. Kvalitetan fokus uvelike pridonosi boljem doživljaju trenutka kojeg ste snimili pa je važno da radi kvalitetno i brzo. Razmotrimo li malo ponašanje pametnih telefona i DSLR kamera primijetit ćemo kako je putem klasičnih kamera puno lakše napraviti dobar fokus, a i sam proces fokusiranja je puno brži.

Brzina fokusiranja omogućuje vam kvalitetnije fotografije sa sportskih događaja ili u uvjetima kada se objekti na vašoj fotografiji kreću. Da biste savladali fokusiranje bit će potrebno uložiti neko vrijeme, kako biste bolje upoznali vlastiti foto aparat. S druge strane, veliki dio posla oko fokusiranja na pametnim telefonima danas radi umjetna inteligencija. Ova zapravo određuje kako će izgledati vaša fotografija pa ste tako oslobođeni dijela posla. Uskoro bi umjetna inteligencija na velika vrata trebala stići i na klasične kamere što će definitivno pridonijeti još boljoj kvaliteti fotografija i snimljenih video zapisa.

Bolji u slabijim uvjetima svjetlosti

Klasične kamere zahvaljujući ugrađenim mehanizmima rade puno bolje u slabijim uvjetima svjetlosti. Osobe koje vole fotografirati jako su dobro upoznat se time koliko je teško napraviti kvalitetnu fotografiju kada su uvjeti svjetlosti loši, odnosno kada nemamo dovoljno svjetla koje ulazi u kameru. Ovaj je problem već godinama trn u oku proizvođačima kamera na pametnim telefonima, ali kvalitetno rješenje još se uvijek ne nazire.

S druge strane imamo klasične kamere čiji mehanizmi osiguravaju kvalitetne preduvjete za rad u smanjenim uvjetima svjetlosti. Zbog toga fotografije snimljene klasičnim kamerama izgledaju puno bolje i atraktivnije u uvjetima polu mraka. Vaja naglasiti kako takve fotografije mogu biti iznimno atraktivne i kvalitetni fotografi to jako dobro znaju. Dakle, želite li raditi kvalitetne fotografije u smanjenim uvjetima svjetlosti, onda je DSLR foto aparat svakako vaš odabir. Nikako ne zaboravite da kvaliteta fotografije uvelike ovisi o kvaliteti foto aparat, kao i objektiva – pa nabavite opremu koja funkcionira dobro u mraku.

Novi objektiv RF 24-240mm F4-6.3 IS USM na fotoaparatu EOS R

Mogućnost nadograđivanja

Kamere pametnog telefona skučene su u svojih nekoliko centimetara (ili milimetara) i to je sve što ćete ikada dobiti na pametnom telefonu. Za razliku od toga, klasični foto aparat ima puno veće dimenzije, ali i puno veću mogućnost odabira. Konkretno, vaš foto aparat možete uvijek nadograđivati novim objektivima i filterima, čime se u samo nekoliko sekundi postižu sasvim druge postavke (i mogućnosti) fotografiranja. Mogućnost nadogradnje definitivno je sjajna stvar kod klasičnih kamera i zbog toga se isplati uložiti u takvu opremu.

Vaš klasični foto aparat može se prilagoditi svakoj situaciji snimanja izmjenom objektiva i ostalih postavki. Dakle, u jednom trenutku možete imati objektiv koji će imati sjajne mogućnosti uvećanja i koji će snimati fantastične pejsaže, dok u drugom trenutku možete imati objektiv za mikro snimanje koji će vam omogućiti snimanje sitnih detalja poput bubamara i sličnih životinjica. Zanimljivo je eksperimentirati s postavkama foto aparata jer se može dobiti savršen uređaj za svaku priliku. S druge strane, pametni telefon nikada neće imati takve mogućnosti nadogradnje jer se kod tog uređaja teži ka što manjim dimenzijama, a i uz fotografiranje treba služiti i za komuniciranje, telefoniranje, itd.

fujifilm-x-pro2-hibridno-opticko-trazilo

Ručno podešavanje postavki

Prosječni “fotograf” na pametnom telefonu uopće se ne zamara postavkama koje su mu tamo dostupne pa je zbog toga važno da umjetna inteligencija radi svoj posao. Dakako, na pametnom telefonu kriju se mnogobrojne postavke podešavanja koja vam omogućuju da s malenim pametnim telefonom postignete super rezultate. Ipak, valja naglasiti kako su sve te postavke daleko ispod mogućnosti ručnog upravljanja koje se nude na klasičnim foto aparatima.

DSLR kamera unutar sebe ima softverske postavke koje vam omogućuju da fotografiju u potpunosti prilagodite vašim potrebama. Konkretno, možete podešavati brzinu okidača, ISO, rezolucije, dimenzije fotografija, način fokusiranja, razinu svjetlosti, i još jako puno toga. Doslovce možemo reći kako putem klasične kamere možete složiti fotografiju koja će odgovarati točno vašim zahtjevima, bez obzira kakvi uvjeti vladaju tamo gdje fotografirate. Daljnji razvoj softvera za klasične kamere omogućit će još više ručnog podešavanja postavki, mada je i ovo što danas imamo daleko iznad mogućnosti pametnog telefona. Želite li eksperimentirati i raditi profesionalne fotografije, svakako se upoznajte s mogućnostima ručnog podešavanja na vašem foto aparatu.

Iznimno kvalitetan video

Društvene mreže danas su prepune video materijala i možemo reći kako je video uvelike zamijenio fotografiju – barem na online sceni. Srećom snimanje video materijala danas nije veliki problem jer kamere na pametnim telefonima podržavaju dovoljno visoku rezoluciju da video bude gledljiv, a istovremeno nam omogućuju da kameru za snimanje uvijek nosimo sa sobom u džepu. Ipak, kvaliteta video materijala snimljenih kamerom na pametnom telefonu ne može se mjeriti s video materijalima snimljenim na klasičnoj kameri.

Klasične kamere podržavaju snimanje u 4K rezolucijama i taj posao rade iznimno dobro. Da ne bi bilo zabune, 4K video se može snimati i na nekim pametnim telefonima, ali su rezultati snimanja uglavnom teško usporedivi. Već smo naglasili kako DSLR kamera može primati puno bogatiju i detaljniju sliku pa je samim time i video znatno kvalitetniji. Također, klasična kamera nudi kvalitetnu mogućnost stabilizacije video materijala, dok je to kod većine pametnih telefona dosta oskudno odrađeno. Problem će nekim korisnicima pametnih telefona predstavljati i pomalo deformiran spektar boja koji se javlja kod snimanja, a prije spomenuta umjetna inteligencija ponekad ne uspije u podešavanju – pa boje na video materijalima izgledaju dosta loše. Sve te probleme pametnih telefona može riješiti klasična kamera i dobar objektiv. Dakako, važnu ulogu u postizanju što bolje kvalitete ima i osoba koja stoji iza kamere jer važno je uhvatiti što bolje kadrove.

Fujifilm X-Pro2

Duže trajanje baterije

Klasične kamere mogu s pohvaliti dužim trajanjem baterije u odnosu na pametne telefone. Činjenica je da današnji DSLR foto aparati omogućavaju fotografiranje više od 1000 fotografija na jednom punjenju, što je zaista impresivna brojka. S druge strane, pametni telefon osim za fotografiranje koristimo i za telefoniranje, pisanje poruka, listanje društvenih mreža i sve ostale aktivnosti – što uvelike troši kapacitet baterija. Dakle, na pametnom telefonu rasipamo energiju na sve strane pa dobivamo oskudnije performanse za fotografiranje.

Baterije na foto aparatu su nešto većih dimenzija i kapaciteta, a super je stvar što se kod gotovo svih uređaja baterija može mijenjati. Planirate li duži vremenski period fotografirati nešto, samo nabavite i napunite dvije-tri rezervne baterije – i moći ćete koristiti kameru više dana. Možda vam se sada trajanje baterije ne čini izrazito važnim, no imajte na umu da rijetko fotografirate doma – već uglavnom kada ste negdje vani gdje nemate brzi pristup električnoj energiji. Sve u svemu, klasični foto aparati pokazat će se pametnom odlukom po pitanju baterija.

Zaključak

Današnji pametni telefoni postižu odlične performanse prilikom fotografiranja i snimanja video materijala, ali se još uvijek u mnogim parametrima ne mogu mjeriti s kvalitetom klasičnih foto aparata. Planirate li se ozbiljnije baviti fotografiranjem i snimanjem video materijala – naša je preporuka da nabavite foto aparat i poneki objektiv.

Klasični foto aparati dobri su jer pružaju kvalitetniju fotografiju i video materijale. Zatim, imaju puno više mogućnosti ručnog upravljanja postavkama aparata, što vam omogućuje da uređaj prilagodite stvarnim uvjetima na području gdje rabite aparat. Zahvaljujući mogućnostima nadogradnje objektiva i filtera dobivate kvalitetniju fotografiju i video, ali i sjajne fotografije u smanjenim uvjetima svjetla. Stoga, svakako preporučujemo nabavku kvalitetne klasične kamere koja će vam omogućiti profesionalnost fotografija i video materijala.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here