PočetnaHardverIgrače konzoleNovi PlayStation imat će module po uzoru na stare igraće konzole?!

Novi PlayStation imat će module po uzoru na stare igraće konzole?!


Nešto stariji ljubitelji video igara zasigurno se sjećaju vremena kada su igre igrali na starim konzolama koje su koristile tzv. module. Radilo se o svojevrsnim “kazetama” koje su se ubacivale unutar konzole i koje su omogućavale igranje želje igrice. Dakako, radilo se o igrama loše grafike i s malo detalja, potpuno neusporedivim u odnosu na današnje moderne video igre. Nerijetko se događa da danas igre zauzimaju po 50 i više gigabajta prostora, što uzrokuje određene probleme proizvođačima igraćih konzola jer ne mogu ugraditi dovoljno velike diskove za pohranu svog tog sadržaja.

Sony nam priprema novu igraću konzolu, PlayStation 5, koja će biti još jedan korak više u industriji video igara. Inženjeri popularne konzole čini se razmišljaju u smjeru da u konzole ne ugrađuju ogromne diskove za pohranu podataka, već žele estetski što ljepšu konzolu. Jedno od rješenja tog problema pojavilo se u vidu tih prastarih modula, ali dakako u suvremenom izdanju.

Konkretno, Sony bi na novom PlayStationu mogao ostaviti utor u koji bi korisnik mogao stavljati module s igrama, koji bi zapravo služili kao dodatan prostor na uređaju. Unutar konzola trebali bi se nalaziti SSD diskovi koje će biti različitih kapaciteta, ovisno o potrebama igraća. Predviđanja su kako će korisnici na raspolaganju imati module veličine 1, 2 ili 3 TB. Prema nekim informacijama, taj bi se mogule na uređaj trebao spajati putem 12 pinova. Da ova nagađanja “drže vodu” potvrđuje i činjenica da je patent za moderne module prijavljen u patentnim uredima u Japanu i Brazilu.

Odluči li se Sony zaista za implementaciju modula u PlayStation, tada bi to moglo znatno utjecati na samu cijenu konzole. Naime, kod inicijalne kupnje konzole cijena bi mogla biti nešto niža jer neće biti potrebe za ogromnim diskom, a korisnik bi kasnije prema potrebi kupovao dodatnu memoriju. No, informacije za sada dobivamo na kapaljku, a više o svemu mogli bismo saznati u veljači sljedeće godine kada Sony organizira PlayStation Meeting.

Piše: M.Ž.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular