Samsung za nekoliko mjeseci za tržište priprema svoj novi flagship; Samsung Galaxy S11. Iako do datuma izlaska ima još dosta vremena, već se sada može jednim dijelom nazrijeti ono što nam južnokorejska tvrtka priprema.

Samsung je pokušao, riskirao i pogodio. Njegovi Galaxy S10 pametni telefoni, koji su ove godine izašli na tržište u tri verzije (S10e, S10 i S10+) uspjeli su ostvariti ono što je tvrtka željela: širi asortiman pametnih telefona sa oznakom perjanice. Iduće godine Samsung planira dodatno ”nadograditi” svoj uspjeh.

Neke informacije i ”šuškanja” govore u prilog tomu da bismo 2020. mogli dobiti ponovno tri perjanice (koje će biti osmišljene na sličan način kao i ovogodišnje, gdje bi jedan bio ”entry” razine, jedan srednje, a jedan ”high-end”), dok druge glasine govore o mogućnosti da Samsung osmisli i na tržište izbaci čak pet verzija Galaxy S11 pametnih telefona! Svaki od tih uređaja će se naravno, razlikovati u odnosu na specifikacije, dimenzije i dodatna obilježja. O čemu se točnije radi te možemo li zaista očekivati pet, a ne tri nova Galaxy ”S” uređaja, pročitajte u nastavku!

Samsung Galaxy S11

Dimenzije? Najamanji od 5.8 inča, najveći od 6.9.

”Curenja” informacija (ona koja su orijentirana prema tome da Samsung planira izbaciti pet novih Galaxy S11 uređaja) govore o tome kako bi tri od pet novih Samsung Galaxy S11 pametnih telefona trebali biti telefoni velikih dimenzija i ekrana. Najmanji pametni telefon trebao bi imati veličinu zaslona od 5.8 inča, dok bi ”tri velikana” trebala imati 6.4, 6.7 i 6.9 inča.

Na svakom od pet novih Galaxy S11 uređaja zasloni će biti moderno zakrivljeni (čak i na ”najslabijoj” inačici, koja će odgovarati ovogodišnjem Samsung Galaxy S10e modelu). Naravno, svaki od uređaja će imati AMOLED zaslone. Hoće li se raditi o Dynamic AMOLED zaslonima, kao što je to bio slučaj kod S10 modela ili će neki od S11 modela imati Dynamic, a ostali Super AMOLED, zasad nije poznato i ne može se potvrditi sa sigurnošću.

Ono što se pretpostavlja i što se može zaključiti na temelju glasina jest to da će od pet ”slabija” dva modela imati Super AMOLED, dok će tri snažnija imati Dynamic AMOLED ploče.

 

Hoće li svaki od novih Samsung Galaxy S11 modela biti kompatibilan sa 5G mrežama?

Za 2020. godinu se očekuje da će biti godina ”proboja” 5G mreže na tržište i među korisnike. Toga je itekako svjestan i Samsung. Prema dosadašnjim vijestima, može se zaključiti kako Samsung planira samo u snažnije S11 uređaje staviti 5G kompatibilnost, dok u one ”essential” modele ne planira.

Ono što smo saznali u vezi Samsunga i 5G mreža jest to da tvrtka planira na svoju novu Galaxy Note 11 seriju staviti 5G mreže, tako da će Samsung Galaxy Note 11 biti prva serija Samsungovih pametnih telefona koja će u potpunosti biti 5G kompatibilna.

 

Kamera na S11 uređajima trebala bi biti nešto dosad neviđeno

Jedan od segmenata u koji Samsung definitivno planira uložiti više sredstava i znanja su kamere uređaja. Ovogodišnja serija Appleovih iPhone 11 pametnih telefona pokazala je da Samsung više nije blizu vrha po kvaliteti kamera. Osim Huaweijevog P30 Pro modela, na vrh se ugurao i iPhone 11 Pro Max. Ovo znači da Samsung, ako se želi vratiti u društvo najboljih, iduće godine svojim potencijalnim kupcima i publici mora ponuditi nešto revolucionarno i dosad neviđeno.

Jedna od stvari koje Samsung želi implementirati u svoje nove S11 pametne telefone jest peterostruki optički zoom. Taj novi zoom bi trebao biti integriran u novoj leći od 108 megapixela. Znači li to da će Samsung Galaxy S11 uređaji imati na sebi glavnu, stražnju leću od 108 MP? Vrlo vjerojatno da.

 

Novi Samsungovi S11 uređaji dolazit će s novim firmwareom pod nazivom One UI 2.1

Navodno je Samsung već započeo s radom na novoj verziji firmwarea za svoju novu Galaxy S11 liniju telefona. Možemo se nadati da će najnovija serija uređaja dolaziti sa najnovijom verzijom firmwarea koja će se zvati One UI 2.1.

 

Tri ili čak pet novih Samsung Galaxy S11 pametnih telefona?

Ono što je nas najviše iznenadilo u vezi nove Samsungove serije ”S” pametnih telefona jest podatak koji govori o tome da Samsung radi ne na tri, nego na čak pet novih Galaxy S11 pametnih telefona. Je li to zaista tako ili se samo radi o glasinama i pretpostavkama, zasad je teško za reći.

Ono što je ipak opipljivije i lakše za povjerovati (na temelju dosadašnjih dokaza i podataka) jest to da Samsung ipak radi samo na tri nova S11 uređaja. Ta tri, serijski su imenovani SM-G981, SM-G986 i SM-G988 i trebali bi biti kompatibilni sa 5G mrežama.

 

Ekran u omjeru 20:9?

Drugi izvor informacija govori u prilog tomu da bismo na novoj S11 liniji uređaja trebali vidjeti zaslone omjera slike od 20:9. Ako se ovo obistini, to bi bilo veliko iznenađenje, budući da Samsung taj omjer već koristi kod svojih ”srednjaka”, odnosno kod modela Samsung Galaxy A70 i A80. Osim toga, omjer od 20:9 nije velika promjena u odnosu na 19:9; omjer kojeg smo ove godine imali prilike osjetiti i vidjeti na Samsung Galaxy S10 uređajima.

 

Kraj veljače ili ožujak 2020. pokazat će istinitost (ili lažnost) svega što smo dosad imali prilike čuti

Podaci, najave, mogućnosti, glasine i različita ”šuškanja” dobri su zbog više razloga. No, kako bismo zaista saznali što je od ovoga što smo dosad čuli istina, a što samo glasina, trebat ćemo pričekati prve mjesece iduće godine. Kao što tradicija nalaže, Samsung svoje nove flagshipove planira najaviti i svijet s njima upoznati u veljači ili ožujku 2020., vrlo vjerojatno na novom MWC sajmu.

Dva segmenta o kojima nismo rekli ništa su potencijalna cijena uređaja i boje u kojima bi uređaji trebali biti dostupni. Samsung Galaxy S10 modeli dolazili su po početnoj cijeni između 800 i 1.000 američkih dolara (ovisno o regiji svijeta gdje su se prodavali naravno, no ovo je okvirna cijena). Za očekivati je da cijene novih S11 modela neće prekoračivati okvirnu cijenu od 1.000 USD (iako bi mogla, ako se pojave pet, a ne tri nova S11 modela).

Što se tiče boja, neke glasine govore u prilog tomu da će novi S11 modeli biti dostupni u čak jedanaest boja, dok su druge skromnije. Novi Samsung Galaxy S11 modeli zasigurno će dolaziti u sljedećim bojama: plavoj, sivoj, rozoj, crnoj, bijeloj, crvenoj i srebrnoj. Ostale četiri boje nisu potvrđene, iako bi se moglo dogoditi da pet novih S11 modela dođe u 11 boja (kao što neka ”curenja” informacija nalažu).

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here