Ovih dana diljem svijeta vatrogasci se bore s požarima. No, zamislite da se kao turist nađete u situaciji da se u vašoj blizini pojavi veliki požar. Definitivno vam ne bi bilo ugodno i možda biste požalili što ste posjetili baš tu lokaciju. Prije svega, u danom trenutku potražili biste spas za sebe i sve ono vrijedno što imate sa sobom.

Google je odlučio pomoći ljudima u nevolji i to na način da će ih žurno obavještavati o problemima koji se pojavljuju u njihovoj blizini. Potaknuti posljednjim događanjima u svijetu, shvatili su u Google-u kako bi bilo dobro razviti sustav koji bi alarmirao ljude prije nego što se nađu u opasnosti.

Android sustav u budućnosti bi trebao biti nadograđen ovom funkcijom, a koju će korisnik morati sam uključiti. Biti će potrebno dati dozvolu za praćenjem lokacije, kako bi Google u svakom trenutku znao gdje idete. Ukoliko od vlasti ili nadležnih službi sazna da se nešto loše događa u vašoj blizini, Google će na vaš pametni telefon poslati obavijest. U obavijesti će pisati što se to točno događa i kako da izbjegnete neželjenu situaciju. Dakako, pri tome ćete dobiti i popis brojeva hitnih službi, kako biste mogli pomoći sebi, ali i drugima ako to zatreba.

Obavijesti će se uglavnom prikazivati u slučaju prirodnih katastrofa, šumskih požara, terorističkih napada i raznih drugih kriza kojima bi korisnici mogli biti izloženi. Obavijest o opasnosti primit će korisnici koji se nalaze na lokaciji na kojoj prijeti opasnost, ali i oni koji u danom trenutku pretražuju nešto što uključuje lokaciju. Informacije za alarmiranje prikupljat će se od državnih tijela, Crvenog Križa, meteoroloških agencija, te raznih drugih pouzdanih izvora.

Piše: M.Ž.

Komentiraj