Autonomna vozila nisu više nešto o čemu ćemo diskutirati u budućnosti, jer se diljem svijeta takva vozila već sada nalaze u punom pogonu. Iako je trenutno još ogroman broj autonomnih vozila u testnoj fazi, godine ispred nas donijet će pravu revoluciju u svijet transporta i teško uopće možemo zamisliti kakve će to razmjere imati na naš život.

Ovog puta selimo se u London u kojem su u rad pušteni prvi testni autonomni autobusi. Da, dobro ste pročitali – Londonom se povez prvi autonomni autobusi.

Za sada su u pogon puštena tri takva autobusa, a ako se testiranja pokažu uspješnima ovi će autobusi zavladati prometnicama Londona već za dvije godine. Autobus je stvoren u kompaniji Oxbotica, a vozit će potpuno autonomno.

To znači da u autobusu neće biti papučice gasa ni kočnice, a isto tako neće biti ni volana. Za sada u autobusu će se voziti jedna osoba koja će biti zadužena da zaustavi autobus ukoliko nešto pođe po zlu.

 

 

Prema pisanjima medija u autobus stane četvero ljudi, a u početku će voziti pješačkom stazom u okolici O2 arene. Za sada je brzina ovog autobusa ograničena na 16 km/h, a vjerujemo da će se nakon testiranja ta brojka malo i podići.

Ako se testiranja u Londonu pokažu uspješnima, ta će europska metropola postati jedan od prvih gradova u kojima će autobusima upravljati računalo. Revolucija transporta kuca na velika vrata, jeste li spremni za nju?

Piše: D.Ž.

Komentiraj