Kada instalirate nove Windowse, prvo što ćete napraviti je poinstalirati sve drivere koje trebate kako bi vam hardver u računalu ispravno radio. Zatim ćete instalirati aplikacije koje trebate za rad i spremni ste. Vaše računalo je gotovo i možete ga koristiti za sve zadaće koje imate. No, ono što mnogi ne znaju je to da bi se driveri trebali konstantno ažurirati.

Nove verzije drivera uvijek donose neke nove stvari, ubrzavaju hardver (bolje koriste resurse), smanjuju sigurnosne propuste i slično. Ukratko – jako ih je dobro imati. Prosječan korisnik to ne želi raditi ili ne zna napraviti, pa tu do izražaja dolaze alati koje ćemo mi danas spomenuti.

To su alati koje pokrenete i koji vam mogu pomoći da praktički sa jednim klikom ažurirate sve drivere koje imate ili da alati čak to sami odrade bez vašeg dopuštenja (op.a. naravno, ako im na početku date “ovlast” da to rade).

 

Driver Booster

Kad govorimo o alatima za brzo i lako ažuriranje drivera jedno ime se ističe, a to je Driver Booster. Po nama je to definitivno najbolji alat i kompatibilan je sa svim verzijama Windowsa, što znači da ga svi mogu instalirati i koristiti. On u svojoj bazi ima preko 400.000 drivera, tako da se ne morate bojati da vaših drivera nema u njihovoj bazi.

 

Driver Booster možete namjestiti da automatski traži nove drivere i one koji su “outdated”, odnosno zastarjeli, te će vas aplikacija redovno obavještavati o novim driverima. Uz to, svako ažuriranje možete napraviti direktno iz aplikacije, što je veliki plus.

Ne morate ići na stranice proizvođača hardvera, skidati drivere i posebno ih instalirati. Možete čak i namjestiti da se automatski ažuriraju u pozadini dok vi koristite računalo.

Također, dobra stvar je što Driver Booster vam uvijek pokazuje novu i staru verziju drivera, razlike u te dvije verzije i slično. Da ne govorimo da Driver Booster prije svakog ažuriranja drivera napravi i Restore point za svaki slučaj. Definitivno naša preporuka!

 

Free driver scout

Drugi fantastičan alat je Free driver scout. Jedan je od rijetkih alata koji stvarno podržavaju potpuno automatsko ažuriranje drivera. To znači da će ovaj alat automatski skenirati vaše drivere i tražiti nove verzije istih, automatski ih skinuti, automatski ih instalirati i automatski ih backupirati.

Ako određene drivere ne želite ažurirati, možete ih maknuti sa liste za ažuriranje, ali po defaultu se svi driveri ažuriraju ako postoji novija verzija drivera.

Ono što se nama posebno sviđa je “OS Migration Tool”. To je opcija koju ćete pokrenuti kada ćete instalirati drugi operativni sustav.

Free driver scout će naći drivere za novi OS koji planirate instalirati, skinuti drivere, pohraniti ih na sigurnu lokaciju (npr. vanjski disk, flash drive …), te ćete nakon instalacije novog OS-a samo te drivere instalirati i to je to. Naravno, koristeći ovaj alat. Jednostavno, lako i praktično.

 

DriverPack Solution

Treći na listi je DriverPack Solution. To je alat koji ima izuzetno jednostavno sučelje. Možda i najjednostavnije od svih alata koje ćemo nabrojati u ovom tekstu. Imate svega par gumbi na ekranu, tako da se ne možete “izgubiti”.

DPS će skenirati sve vaše drivere, te složiti popis onih koje biste trebali ažurirati. Kraj svakog drivera imate gumb “Update” koji služi za pojedinačno ažuriranje, te gumb “Install automatically” koji će sve to instalirati sam i automatski. Ako tražite jednostavnost, ovo je alat za vas.

Uz to, ovaj alat vam daje i jednostavni pregled komponenti koje imate u računalu, pa ako vas zanima pojedina komponenta, možete vidjeti informacije o njoj što je ponekad vrlo korisno.

 

Snappy Driver Installer

Snappy Driver Installer je alat jako sličan maloprije spomenutom DriverPack Solutionu, ali sa malo zastarjelim interfaceom.

Alat kao takav je super – imate odličan pregled drivera koje biste trebali instalirati, sa lijeve strane imate filtere po kojima možete tražiti driver (npr. one koje nemate, one koji biste trebali instalirati, novije verzije, starije verzije, za druge uređaje …) i sa jednim klikom ih možete sve poinstalirati.

Super je što SDI prvo skida drivere lokalno, a zatim vam daje mogućnost da ih instalirate. To znači da ne morate imati Internet konekciju kada ih budete instalirati. Također, možete drivere eksportati na vanjski disk i instalirati ih na nekom drugom uređaju.

Ono što je bismo još napomenuli je da SDI nema reklama, nema restrikciju brzine, nema restrikciju koliko drivera skidate odjednom i slično.

Poneki alati imaju – ovaj nema. Jedini minus je, kao što smo rekli, interface koji bi morao biti mnogo moderniji. SDI je kompatibilan sa Windowsima XP, Vista, 7, 8 i 10.

 

SlimDrivers

Davno prije, mi smo koristili ovaj alat za ažuriranje drivera i bili smo i više nego zadovoljni njime. SlimDrivers vam omogućuje uklanjanje drivera, ažuriranje istih, izradu sigurnosne kopije drivera i općenito konstantno skeniranje drivera.

Mi vam preporučamo da si unutar ovog alata napravite job koji će svakih X dana proskenirati sve vaše drivere i pogledati ima li koja nova verzija drivera za vas. Primjetili smo da SlimDrivers radi u skeniranju ponekad bolje nego neki drugi alati i zna naći drivere koji drugi alati nisu našli.

Najčešće se radi o minornim updateovima. Na primjer – većina alata će vam naći drivere kada se verzija drivera promijeni sa 1.1 na 1.2 ili 2.0. No kada dođe driver 1.1.1. možda ga neki alat neće smatrati važnim niti novom verzijom. SlimDrivers hoće.

I to mu je najveća prednost nad konkurencijom. Nadalje, kraj svakog novog drivera kojeg ovaj alat nađe, imati ćete verziju i datum starog drivera, datum i verziju novog drivera, te kućicu “ignore” s kojom ignorirate određeni driver do iduće verzije.

 

Driver Talent

Driver Talent (ili kako se prije zvao DriveTheLife) je alat sličan alatima koje smo već spomenuli u ovom tekstu, no ima nekih razlika pa smo ga odlučili uvrstiti na listu. Driver Talent ima jednostavno sučelje kao većina alata do sada, ima mogućnost uklanjanja drivera i izrade backupa, no i mogućnost “popravljanja” korumpiranih drivera.

Driveri se, kao i sve druge datoteke, mogu korumpirati u raznim procesima, a onda može nastati problem. Driver Talent će pronaći takve drivere i ponuditi vam opciju rješavanja tog problema. Najčešće uklanjanjem i ponovnom instalacijom drivera, ili ažuriranjem na noviju ili stariju verziju.

Ovisi kakav je problem nastao. Nekada će problem nastati jer ste instalirali novu verziju drivera, a ona ima problema. Tada je logično rješenje “downgrade”, odnosno vraćanje na staru verziju.

Napomenimo samo da je ovaj alat brži u skeniranju drivera od većine konkurencije, ali s druge strane ima reklama i nudi vam mogućnost kupnje “pro” verzije koja vam realno ne treba.

 

Device Doctor

Device Doctor se našao na našoj listi samo zato jer tvrde da u njihovoj bazi postoji preko 13 milijuna drivera! Da, dobro ste pročitali. Ta ista baza je navodno velika oko 3 TB.

Također, ono što nam je privuklo pažnju je tvrdnja da svaki driver koji im dođe u bazu se posebno ispita da nije zaražen ili da nije lažni driver, te da je svaki driver ispravan.

Ako je to sve istina, a pretpostavljamo da je, onda je to super stvar. Ono što nam se ipak ne sviđa kod ovog alata je činjenica da ne možete većinu drivera instalirati kroz Device Doctor, nego morate skinuti zip datoteku, otpakirati ju, te onda naknadno instalirati driver.

 

DriversCloud

DriversCloud ili Ma-Config kako se prije zvao, je netipičan, ali odličan “alat”. Riječ je o web servisu koji se vrti u vašem web pregledniku i koji vam daje pregled cijelog vašeg hardvera, softvera i drivera.

Preko ovog alata možete dobiti detaljne informacije o svakoj komponenti vašeg računala, ali nas zanima najviše onaj dio sa driverima. Za svaki driver ćete dobiti iscrpne informacije, te link koji vas vodi do novog drivera ukoliko postoji novija verzija.

To znači da ne možete direktno ažurirati driver iz ovog alata jer to nije alat nego web servis, ali je svejedno izuzetno koristan. Dapače, ovo je alat kojeg bi svi tehnički potkovani korisnici trebali koristiti. Pogotovo ako nekom drugom želite pomoći da ažurira drivere ili da vam da informacije o svom računalu.

 

Driver Easy

I za kraj ostaje nam još Driver Easy – alat koji je besplatan za osobnu i komercijalnu upotrebu što znači da ga smijete koristiti i na službenim računalima.

Iznimno je jednostavan za korištenje, a možete ga podesiti da vam skenira drivere jednom dnevno, tjedno, mjesečno, kada vam je računalo u stanju mirovanja ili svaki put kada se logirate.

Ono što je super je što ovaj alat sprema bazu svih drivera (op.a. popis svih drivera) lokalno na računalo, pa skeniranje i pretragu za novim driverima možete raditi i kada nemate Internet konekciju. Instalirati ih, naravno, ne možete bez Interneta.

Tu je još i opcija “Hardware info” koja će vam dati podatke o vašem računalu, no to smo već spomenuli u nekoliko navrata i kod drugih alata. Očito to postaje određeni standard, što je super. Ne morate instalirati dodatne alate kao što su Speccy i slični.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here