BAE Systems možda nije jedna od najpoznatijih tvrtki na planeti, no nije isključivo da to postane jednog dana u budućnosti. Naime, ova je tvrtka posvećena razvoju i testiranju autonomnih vozila i to na vodenim površinama.

Iako smo do sada uglavnom pisali o autonomnim automobilima, jasno je kako će se autonomni način vožnje prije ili kasnije preseliti i u sferu plovidbe po vodi. Među vodećim igračima na tržištu tada bi mogli postati upravo BAE Systems, jer oni trenutno razvijaju tehnologiju, ali i poligone gdje će se moći testirati autonomna plovidbena vozila.

Frank Cotton, jedan od čelnih ljudi BAE Systems, najavio je nedavno kako će krenuti s testiranjem dva autonomna broda i nekoliko letjelica. Napomenuo je kako u autonomnoj plovidbi vidi veliki potencijal i kako će ovaj segment doživjeti veliki rast u budućnosti. Također, veliki problem do sada su predstavljale regulative koje su vrlo stroge i nisu nimalo naklonjene autonomnim vozilima.

 

BAE SYSTEMS

 

Stoga je BAE Systems pronašao rješenje ovog problema i to na način da su izgradili svoj vlastiti poligon na kojem će biti moguće testirati autonomna vozila. S obzirom na to da se radi o zatvorenom okruženju više neće biti potrebne silne regulative i papiri pa bi testiranja mogla proći puno bezbolnije, brže i jeftinije.

Najavio je kako su u tijeku radovi koji će osigurati maksimalnu sigurnost, ali i omogućiti puni kapacitet testiranja. Radovi bi trebali završiti krajem godine, te će tada poligon za testiranje autonomnih vozila biti spreman za sve kojima su potreba takva testiranja.

Piše: M.Ž.

Komentiraj