Ovo je u biti jedna od manje poznatih mogućnosti koju pametni telefoni, barem većina njih, imaju ”skrivenu” u sebi. Iako se radi o jednoj od najčešće korištenoj tehnologiji koju većina ljudi koristi gotovo na svakodnevnoj bazi, bilo u automobilu ili u svome domu, ono što neki korisnici ne znaju jest da njihovi mobilni uređaji u sebi imaju radio.

Ako ste vi jedan od tih korisnika i ako želite naučiti kako aktivirati FM radio na svom pametnom telefonu, nastavite čitati jer je ovo članak baš za vas.

 

Većina pametnih telefona ima radio, ali ga u isto vrijeme i nema

Pametni telefoni koji u sebi imaju FM receiver, no korisnici ne znaju ništa o tome? Ovo se može činiti i zvučati neobično, no ”događa” se. Postoji li razlog za to? Naravno. Način pristupa radiju je standardna i normalna mogućnost koja je sastavni dio Qualcommovog LTE modema (radi se o modemu koji se danas koristi u većini pametnih telefona koji u sebi imaju Android OS).


Qualcomm uključuje ovu mogućnost iz ralzoga što je pristup radiju preko pametnog telefona nešto što se događa vrlo često i nešto što je vrlo uobičajeno. Nadalje, puno je jednostavnije deaktivirati radio čip nego koristiti neki drugi modem, ovisno o tome gdje se mobiteli prodaju.

Unatoč tomu što proizvođači uvijek mogu sami odlučiti žele li aktivirati ovaj čip ili ne, stvar je u tome da to nije uvijek slučaj tako da u nekim slučajevima FM radio mogućnost pametnog telefona ostaje ”zaključana.” To ne znači da neki mobilni uređaj u sebi nema radio. To jednostavno znači da je radio isključen i da ga korisnik treba uključiti ukoliko ga želi koristiti.

Neke tvrtke ne žele aktivirati ovaj čip, dok druge žele. Koji je točan razlog zbog čega je to tako, nažalost ne možemo sa sigurnošću reći. Neke tvrtke kažu kako jednostavno ne vide neku veliku korist od FM radija kao nešto zbog čega bi korisnici željeli kupiti njihov uređaj. S obzirom da je profit vrlo važna (ako ne i najvažnija) stvar kod gotovo svih proizvođača, ako je odluka takva da pojedina stvar ili mogućnost ne bi donijela neku naročitu zaradu, ali bi zahtijevala dodatni trošak, proizvođači će se u tom slučaju najčešće odlučiti na ‘preskakanje’ nekih mogućnosti u vidu izostavljanja istih.

 

next-radio

 

Kako uključiti i omogućiti radio

Radio je moguće uključiti i omogućiti samo u slučaju da pružatelj usluga, zajedno sa uređajem kojeg korisnik posjeduje, imaju te mogućnosti. Ako ova dva uvjeta postoje to znači da je ”polovica posla” obavljena. Druga polovica posla uključuje nabavljanje, odnosno skidanje aplikacije koja se zove NextRadio i korištenje nečega što će moći poslužiti kao antena. Dobra stvar kod navedene aplikacije jest ta što je developer aplikacije na svojoj službenoj stranici objavio cijeli popis pružatelja usluga, kao i uređaja koji imaju podršku za ovu aplikaciju.

Nakon što otkrijete podržava li vaš uređaj NextRadio, druga stvar koju trebate napraviti jest skinuti aplikaciju i instalirati je na svoj uređaj. Ono što isto tako možete učiniti jest to da možete skinuti aplikaciju i nakon toga možete provjeriti je li ona kompatibilna s vašim uređajem.

U slučaju da aplikacija jest kompatibilna s vašim uređajem ona će odmah nakon instalacije detektirati čip za radio koji se u ovom slučaju nalazi u vašem uređaju. No čak i u slučaju da NextRadio ne može naći radio čip na vašem uređaju (najčešće zbog toga što ga nema), ne brinite- skidanje i instalacija aplikacije ipak nije bio totalni gubitak. Ono što možete učiniti jest da ipak možete koristiti aplikaciju i to za streaming preko interneta.

 

slušalice kao antena na mobitelu
Slušalice kao antena na mobitelu

 

Slušalice, osim za slušanje glazbe, mogu isto tako poslužiti kao antena za hvatanje signala radija

U slučaju da aplikacija otkrije i aktivira čip, sljedeća stvar koju ćete trebati jest nešto što će se ponašati kao antena uz pomoć čega će radio u vašem uređaju dobivati signal. Ovo je u biti puno jednostavnije nego što zvuči. O osnovi, sve ono što se može utaknuti u utor od 3.5 milimetara vašeg uređaja i što ima žicu moće poslužiti kao antena. To isto tako znači da kao antenu možete koristiti i slušalice.

Nakon što ste na primjer, odlučili kao antenu koristiti slušalice, to ne znači da vi morate nužno preko njih slušati da biste čuli radio. Slušalice mogu poslužiti i kao izvor izravnog zvuka. To znači da odmah nakon što ste spojili slušalice s vašim uređajem i uključili radio, ako ima signala, u isto vrijeme ćete čuti zvuk preko slušalica kao da se radi o vanjskim zvučnicima uređaja. Treba napomenuti da zasad Bluetooth podrška nije omogućena.

 

Koje su prednosti FM radija?

Premda na internetu postoji vrlo velik broj stream radio aplikacija koje možete uvijek skinuti i na taj način slušati radio, korištenje pravog FM radija u usporedbi sa korištenjem internet radija ipak ima svoje prednosti.

Vjerojatno jedna od najvećih prednosti jest ta što uključivanje radija ne troši nikakav podatkovni promet. To znači da nakon što uključite radio ne morate imati nikakav strah da će korištenje radija eventualno potrošiti određenu količinu podatkovnog prometa. U slučaju da u blizini nemate neku pouzdanu W-Fi internet konekciju, aktiviranje FM radio čipa je savršeno rješenje.

 

nextradio app

 

No, treba ipak napomenuti da ako ćete koristiti NextRadio, trebate biti spremni na to da će ova aplikacija ipak trošiti izvjesnu količinu podatkovnog prometa. Potrošnja se može isključiti odlaskom pod Settings – Interface – ”Switch to Tuner Only Mode.” Uključivanjem ovog moda rada NextRadio prilikom spajanja na internet neće trošiti nikakve podatke jer neće učitavati nikakve podatke vezane uz pjesme i/ili albume izvođača.

Unatoč tomu što možda neki korisnici neće niti primijetiti da njihovi uređaji imaju FM radio, vrlo je vjerojatno da i vaš uređaj ima u sebi ima radio. Stvar je u tome da je kod nekih uređaja stvar u tome da se, unatoč tomu što radio postoji, on ne može koristiti bez primjene određene aplikacije.

Kod nekih uređaja to opet nije tako, neki uređaji imaju jasno prikazan FM radio koji se može vidjeti preko aplikacije koje se zovu FM radio, samo radio ili nešto slično treće. U tom slučaju, ako želite slušati radio na svom mobilnom uređaju ili tabletu, sve što trebate učiniti jest utaknuti slušalice, kliknuti na aplikaciju radija, pronaći signal i to je to.

Slušate li vi radio na svojim pametnim uređajima? Je li radio na vašem uređaju ”skriven” ili je vidljiv? Svoja mišljenja i iskustva, baš kao pohvale i pokude podijelite s nama!

Piše: I.H.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here