Prije 10 godina svijet je sasvim drukčije funkcionirao. Na primjer, niste mogli naručiti Uber putem telefona. Niste mogli surfati webom preko Google Chroma ili iznajmiti boravišni smještaj na zahtijev sa Airbnb.

Istražili smo za vas koje su tehnološke inovacije i usluge obilježile posljednju dekadu.

 

Počnimo !

 

iPad

iPad

 

Upoznavajući buduće korisnike s iPadom prije sedam godina Steve Jobs je izjavio kako će to biti najbolje pretraživanje podataka na webu koje smo ikad doživjeli.

„To je nevjerojatno dobro. Bolje od ijednog laptopa, puno bolje od pametnog telefona“, rekao je Jobs na pozornici u siječnju 2010. godine.

Originalan iPad stajao je između 499 i 829 dolara. Od tada, uređaj je prošao nekoliko verzija i nekoliko različitih cijena. Posljednja verzija Apple iPad Pro prodaje se po cijeni od 6.169 kn  za 9,7 inčni (951,28 dolara) do 10. 119 kn za 10.5 inčni (1560,38 dolara).

 

Google Chrome

 

google-chrome

 

Google je prezentirao javnosti Chrome browser 01.09. 2008. godine.

„Na zaslonu, dizajnirali smo pretraživački prozor učinkovit i jednostavan!, izjavio je glavni direktor Google Sundar Pichai koji je u to vrijeme bio glavni predsjednik za menadžment proizvoda.  „Poput klasične Google početne stranice, Google Chrome je besprijekoran i brz, on izlazi van vaših okvira i vodi vas tamo gdje vi želite ići.“

 

Snapchat

Snapchat

 

Snapchat je startao na ljeto 2011. na App Store kao aplikacija za poruke i za slanje slika koje nakon nekog vremena nestaju.U to vrijeme zvao se Pictaboo, ali je imao i danas poznatu ikonu duha Ghostface Chillah. U rujnu 2011. godine, promijenio je ime u Snapchat i postao omiljen među Los Angeles tinejđerima.

Šest godina kasnije, Snapchat je kompanija vrijedna gotovo 18 milijardi dolara koja se proširila u suradnju s izdavačima, zabavnim emisijama na televiziji, hardware proizvode i augmented reality.

 

Airbnb

Airbnb

 

Zamisao o osnivanju Airbnb začeta je 2007. godine kada je suosnivač Joe Gebbia poslao email svom cimeru, Brianu Chesky, predlažući mu da iznajme njihov apartman kako bi zaradili dodatni novac.

Nakon nekoliko pokušaja, Air Bed & Breakfast konačno su startali 2008. godine kao online osnovica za iznajmljivanje slobodne sobe ili prostora u vašem stanu ili za ljude koji žele jednostavno naći i rezervirati jeftini prostor za boravak.

Airbnb radi na tome da postane više full-service putujući trend putem nuđenja iznesenih iskustava nazvanih Trips kao i nuđenja smještaja visoke kvalitete.

Devet godina nakon osnivanja Airbnb postao je profitabilna tvrtka vrijedna 31 milijardu dolara, što ga čini drugim po vrijednosti startupom u Americi.

 

Spotify

Spotify

 

Spotify je startao u listopadu 2008. godine u Štokholmu, u Švedskoj. Samo ime začeto je 2005. godine dok je jedan od osnivača, Martin Lorentzon spavao na golom madracu u Ekovom apartmanu.

Spotify je zapravao već javno startao u beta verziji na proljeće 2007. godine, ali službeno tek kada je potpisao licencirane ugovore sa Sony, Universal, BMG. U početku svatko je mogao kupiti premium pretplatu, ali besplatna verzija je bila moguća samo sa pozivnicom.

Devet godina kasnije, odnosno danas, Spotify ima 140 miliona korisnika diljem svijeta.

 

Oculus

vr Oculus Rift

 

Oculus VR počeo je s radom u garaži u Irvinu, Kalifornija u lipnju 2012. godine. Tada je devetnaestogodišnji Palmer Luckey osnovao kompaniju Kickstarter, ulažući skoro 2,5 miliona dolara u svoj virtual reality headset. Nakon ulaganja dodatnih 16 miliona dolara u finansiranje, Luckey je prodao Oculus Facebooku 2014. godine za 2 milijarde dolara.

Danas, Luckey je napustio Ocululs, ali VR kompanija i dalje živi na Facebooku. Možete kupiti Oculus Rift and Touch za 499 dolara. Facebook planira staviti u prodaju VR headset 2018.godine po cijeni od 200 dolara.

 

Stripe

 Stripe

 

Stripe, startap namijenjen za „poremećena“ online plaćanja, službeno je startao u rujnu 2011.godine.

Danas, kompanije od Target do NFL koriste tehnologiju Stripe za plaćanja na njihovim stranicama i aplikacijama.

Šest godina nakon satrtanja Stripe vrijedi 9 milijardi  dolara čineći ga najvrijednijim financijskim tehnološkim startupom.

 

Instagram

instagram

 

Instagram je startao u listopadu 2010. godine. Prvog dana upisalo se 25 000 ljudi, 2011. godine Instagram je bio na Apple iPhone aplikacija godine, i do travnja 2012. godine, predsjednik Facebooka Mark Zuckerberg isplatio je milijardu dolara za kupnju kompanije.

Instagram danas ima 200 miliona aktivnih korisnika dnevno i razvio se u direktno slanje poruka, pokrenuo je kopiju Snapchat Stories koji danas ima više mjesečnih korisnika, te je dodao kontakt uživo, face filters, naljepnice itd.

 

Kickstarter

Kickstarter

 

Kickstarter, platforma za pokretanje i podršku neovisnim kompanijama i proizvodima, počeo je s radom u travnju 2009. godine nakon što je suosnivač Perry Chan htio pronaći način da pokrije troškove pozivanja muzičara na jazz festival u New Orleansu.

Prvi predmet bila je majica Grace Jones koju je kreirao Chen i koja nije postigla financijski cilj.

Od tada, 13 miliona ljudi je podržalo projekte čija je vrijednost ukupno bila podignuta za 3,2 biliona dolara.

 

Android

Android OS

 

Kada su osnivač Google Sergey Brin i financijski direktor Steve Horowitz startali Google Android operativni sustav u studenom 2007. godine, pustili su glasine da je Google pokrenuo „G Phone“ (iako je devet godina kasnije Google napravio baš to pokretanjem Pixela).

„Htio bi vas upoznati s Android platformom“, rekao je Horowitz. „Ovo je platforma za koju se nadamo da će omogućiti kreiranje na tisuće G Phona“.

Danas 2 milijarde aktivnih uređaja pokreće upravo Android software.

 

Lyft

Lyft

 

Lyft je pokrenut 2012. godine kao ride-sharing aplikacija. Ideja se oblikovala iz Zimrida, kompanije koju su osnovali John Zimmer i Logan Green i koja je nudila dijeljenje mjesta u vožnji autom na dugim relacijama i u vožnji autom kampusom.

Danas Lyft obrađuje 1 milion putnika na dan u Americi, a vrijednost mu se procjenjuje na 7,5 milijardi dolara.

 

Pinterest

Pinterest

 

Pinterest, aplikacija za pretraživanje i otkrivanje i virtualna „pinboard“ ploča , osnovan je u ožujku 2010. godine.

Danas, aplikacija ima 175 miliona aktivnih korisnika na mjesec, a kompanija je procijenjena na vrijednost od 12 milijardi dolara.

Pinterest se razvija dalje od početnog traženja i označavanja: kompanija eksperimentira sa kupnjom, machine lerningom i slikom, te kamera pretražuje aplikaciju i web.

 

 

Square

Square

 

Suosnivač Twittera Jack Dorsey pokrenuo je Squer u listopadu 2010. godine nakon što njegov prijatelj nije mogao izvršiti prodaju s obzirom da nije mogao pokrenuti American Express karticu.

Squer je osmišljen kao mobilni servis plaćanja koji je mogao procesuirati kreditne kartice sa aplikacijom i čitačem koji se uključivao na pametne telefone.

Danas Squer vrijedi 9,75 milijardi dolara i obradio je 13,6 biliona dolara u bruto opsegu plaćanja u zadnjem kvartalu.

 

 

4G

4G

 

4G mreže postoje oko nas tek 7 godina. One su bile nadogradnja 3G mrežama i trebale su omogućiti mnogo brži i mnogo bolji rad mobilnog interneta.

Sprint telefon HTC Evo bio je nekoliko mjeseci prvi 4G telefon. Plasiran je u ožujku 2010. godine, a slijedio ga je kasnije u lipnju iste godine Samsungov model. Verizon nije koristio 4G do prosinca 2010. godine, a 4G nije došao na iPhone do startanja iPhone 5, 2012.godine.

 

Uber

uber

 

Uber je osnovan u ožujku 2009. godine kao usluga crnih auta nazvana UberCab. Garrett Camp, Oscar Salazar i Conrad Whelan izgradili su prvu verziju, sa Travis Kalanickom koji je bio „mega savjetnik“ i kasnije direktor kompanije. Tijekom godina, Uber se razvio do ponude usluge od vrata do vrata dijeljenja vožnje, zajedničkog prijevoza, luksuznih vožnji itd.

Dok kompanija upada posljednjih mjeseci iz jednog skandala u drugi, Uber ostaje jedan od najvrednijih startupa sa vrijednošću od 70 milijardi  dolara i njegov posao još uvijek raste.

 

 

Venmo

Venmo

 

Venmo je prvi put startao online u 2009. godini. Startup je u originalu počeo kao glazbeni startup, ali osnivači su se odlučili da ga prebace u startup za plaćanje nakon što je osnivač Iqram Magdon-Ismail došao u posjet,  za vikend, suosnivaču Andrew Kortina u New York City i zaboravio svoj novčanik.

Braintree je kupio Venmo 2012. godine za 26,2 miliona dolara, koji ga je pretvorio 2013. u PayPal.

Danas on obrađuje više od 6,8 milijardi dolara u plaćanjima na kvartal (po tromjesečju).

 

 

WhatsApp

WhatsApp

 

Jan Koum osnovao je WhatsApp 2009.godine prije no što je aplikacija bila napisana. On i suosnivač Brian Acton odlučili su da kreiraju aplikaciju za poruke, gradeći kompaniju u preuređenom skladištu kojeg su dijelili sa Evernote.

Aplikacija je organizacijski rasla, posebno u zemljama u razvoju koje su se oslanjale na izmjenu SMS-ova. WhatsApp je privukao pažnju Facebook direktora Mark Zuckerberga 2012. godine. 2014. godine Zuckerberg je kupio ovu aplikaciju za 19 milijardi dolara.

 

 

Slack

slack

 

Osnivač Stewart Butterfield počeo je raditi na chat aplikaciji Slack 2012. godine. Prva iteracija aplikacije bila je bazirana na webu kao multiplayer igra, ali nije baš zaživjela. U bliskoj budućnosti 2013. godine članovi Slacka znali su da imaju  u rukama proizvod koji bi druge kompanije stvarno mogle koristiti.

„Molili smo i nagovarali naše prijatelje u drugim kompanijama da probaju  aplikaciju i da nam daju povratne informacije“, izjavio je Butterfiels u intervjuu s firmom poduzetničkog kapitala First Round Capital.

Danas Slack je navodno porastao sa 500 miliona na 5 milijardi dolara vrijednosti. Amazon, Google, Salesforce i Microsoft su zainteresirani da ga kupe.

Piše: K.J.

 

 

 

 

Komentiraj