Ovih dana sve oči su uperene u Snap, koji je odlučio kako će svoje dionice ponuditi na burzi. Prvi dan poslovanja na burzi za Snap koji stoji iza popularne društvene mreže Snapchat prošao je i više nego dobro.

Cijena dionice prije izlaska na burzu iznosila je 17 dolara. Vrijednost kompanije tada je bila procijenjena na 24 milijarde dolara i gotovo svi analitičari su se slagali kako će pojava ove kompanije na burzi izazvati i veliki rast cijene dionica.

Kada je počelo trgovanje dionicama Snapa na burzi njihova početna cijena iznosila je već 24 dolara. Na kraju dana cijena dionica zaustavila se na cifri od 24.48 dolara. Za vlasnike Snapchata to su bile sjajne vijesti jer su u samo nekoliko sati zaradili hrpu novaca. S obzirom na nagli rast vrijednost kompanije na kraju dana iznosila je čak 33 milijarde dolara.

Bio je ovo prvi izlazak neke društvene mreže na burzu nakon Twittera, prije već dosta vremena. Mnogi se analitičari slažu kako je Snap relativno nezrela kompanija i kako su investitori koji su investirali u ovu kompaniju napravili veliki promašaj.

Mnogi su mišljenja kako je vrijednost Snapa daleko ispod trenutne razine, te predviđaju veliki pad kada se cijela situacija malo smiri. Kažu kako je realno za očekivati da je vrijednost dionice Snapa oko 10 dolara, te će se ona nakon početne navele i stacionirati na tu brojku.

U Snapu smatraju kako su ovakve crne prognoze pusta nagađanja. Za sada se ne žele opterećivati takvim idejama, već samo žele slaviti svoj veliki korak. Jasno, slaviti mogu jer su u samo jednom danu zaradili veliki novac o kojem je malo tko sanjao kada je ova kompanija prvi puta otvorila svoja vrata javnosti i predstavila novu društvenu mrežu.

Piše: D.Ž.

Komentiraj