Ponekad detalji mogu napraviti veliku razliku. Bilo da ste roditelj koji kupuje svom djetetu prvo računalo ili samo tražite dodatni mobilno računalo za sebe, ovo je povoljan 2-u-1 uređaj kojeg možete nositi posvuda.

Ne samo da košta 2000kn, ovaj 10.1-inčni Windows hibrid ima bateriju koja će trajati cijeli dan i Atom x5 procesor koji je taman jak da zadovolji svakodnevne aktivnosti. Iako je raspored tipkovnice malo čudan i ekran se previše zrcali, Miix 310 ima odličan omjer vrijednosti za uloženi novac.

 

Lenovo Ideapad Miix 310 recenzija

 

Lenovo Ideapad Miix 310: Dizajn

Ovaj slatki, mali notebook ima predivan zakrivljeni rub oko tipkovnice, ali rub koji uokviruje zaslon i tipkovnicu ističe jeftin, plastični poklopac.

Ideapad Miix 310 ima ekran koji se spaja za tipkovnicu pomoću dva magnetna zubca. Da bi ih odvojili, morat ćete uhvatiti i podignuti ekran dok držite tipkovnicu na mjestu. Ova radnja iziskuje malo više truda, ali time povećava stabilnost i smanjuje mogućnost odvajanja prilikom uporabe. Ove dvije polovice ne možete spojiti na druge načine, pa nema mogućnosti „šatora“ i sličnih pozicija koje su uobičajene kod sličnih tableta.

Težak je oko 1kg s tipkovnicom, što ga čini lakšim od HP Paviliona x2 10t i Acerovog Aspire Switch 10 E. S druge strane, Lenovo Ideapad Miix 310 je teži od Microsoft Surface-a 3 koji ima samo 900 grama.

Tablet bez tipkovnice teži samo 600 grama, a debljina je 1cm, što ga čini vrlo sličnim već spomenutom Aspire-u (650 grama i 1cm) i Surface-u 3 (650 grama i 0.75cm).

Lenovo je smjestio micro-USB 2.0 i mini HDMI portove s desne strane uređaja. Tu su još i utor za napajanje, čitač microSD kartica, te gumbi za zvuk i paljenje. USB 2.0 utori se nalaze na kutovima s lijeve i desne strane tipkovnice.

Lenovo Ideapad Miix 310:  Specifikacije

CPU 1.44GHz Intel Atom X5 Z8350 Processor
Operacijski sustav Windows 10 Home
RAM 2GB/4GB
Kapacitet diska 64GB

 

Lenovo Ideapad Miix 310 zaslon

 

Lenovo Ideapad Miix 310: Zaslon

Lenovo Ideapad Miix 310 ima zaslon s veoma živim bojama, ali niska rezolucija (1280×800) i odsjaj kvare ukupnu sliku. Gledali smo nekoliko najava za filmove na ovom tabletu i možemo reći da su  nas boje očarale.

Nažalost, ovaj zaslon nije Full HD, tako da ne pruža dovoljnu količinu detalja koje sam uočavao na drugim sličnim tabletima. Rezolucija je jednako niska kod Paviliona i Aspirea, ali zato Surface 3 dolazi s 1080p zaslonom.

Prema našem color metru, zaslon ovog uređaja prikazuje 84% cijelokupnog RGB spektra, što je dosta dobro, a što se tiče svijetloče emitira do 255 nittova svijetline, što je dosta svijetlo za ovakav uređaj.

Ekran se, nažalost, previše zrcali što može ponekad smetati u gledanju. Kad smo gledali direktno u njega sa svijetlošću pojačanom do kraja, vidjeli smo svijetla iza naših glava kako se zrcale u ekranu. Jednostavno se pretvori u ogledalo, ako se u njega gleda iz bilo kojeg kuta (a da nije izravan), iako boje ostaju dosljedne do čak 45 stupnjeva nagiba.

Lenovo Ideapad Miix 310 CIJENA

 

Lenovo Ideapad Miix 310: Tipkovnica, touchscreen i touchpad

Tipkovnica na ovom Miixu pruža dobar osjećaj, ali njen dizajn nije pogodan za one koji vole tipkati na dodir. Primjetili smo da je malo nespretno smještena lijeva Shift tipka i činjenica da Delete i Backspace dijele gornji desni kut, pa se na takav raspored treba malo naviknuti. Inače se nebi trebalo navikavati na tipkovnice, ali eto. Brojčane tipe na vrhu su manje od očekivanog.

Touchpad na Lenovo Miix 310 nema tipki i pruža dobar odgovor na svaki klik i veoma dobro prati moj unos dok se krećem po radnoj površini. Brzo je prepoznao moje „skrolanje“ s dva prsta dok sam pretraživao internet.

10.1-inčni zaslon osjetljiv na dodir je malo kaskao za mojim švrljanjem u MS Paintu, no s obzirom na cijenu nemožemo mu mnogo ni zamjeriti. Acer Aspire Switch 10 E i Pavilion x2 10t dolaze s odvojivim tipkovnicama, no oni koji kupe Surface 3 će morati potrošiti još 700kn za pripadajuću tipkovnicu s nazivom Type Cover.

Što se tiče zvuka ovdje Miix 310 nema što pokazati, zvuk je tu tek tolko, ali to je i za očekivati kod ovakve vrste uređaja. Sićušni zvučnik na ovom uređaju jedva proizvodi dovoljno zvuka da ispuni manju sobicu. Ni kvaliteta nije baš sjajna pošto poništava bas i prigušuje vokale.

 

lenovo_miix_310 test

 

Lenovo Ideapad Miix 310: Performanse

Naoružan Intelovim Atom x5 procesorom i s 2 GB RAM-a, ovaj Ideapad je dovoljno jak za surfanje internetom ili rad s više aplikacija istovremeno. Ako su te aplikacije nešto zahtjevnije, onda nastaju problemi. Ideapad Miix 310 ostaje responzivan čak i kad podjelim ekran na YouTube i nekoliko Chrome kartica, no primjetio sam značajno usporavanje nakon otvaranja još nekoliko kartica.

Lenovo Ideapad Miix 310 je zaradio dostatnu ocjenu od 2445 bodova na Geekbench 3 testu performansi. Tvrdi disk je kopirao 5Gb  datoteka u 2 minute i 17 sekundi, pri brzini od 36.7MB/s. Miix 310 zaista nije notebook za igranje, jer je integrirana IntelHD grafika dovoljan samo za slabije procese, poput Candy Crush-a.

 

Lenovo Ideapad Miix 310: Trajanje baterije

Ovo je jedan od glavnih aduta ovog modela. Možete si priuštiti da zaboravite punjač kad ponesete Ideapad Miix 310 sa sobom van. Ovaj 2-u-1 uređaj je trajao čak 12 sati i 41 minutu na Laptop Mag-ovom testu baterije, koji kontinuirano surfa internetom preko Wi-Fi-a pri 100 nittova. To je mnogo dulje od Paviliona (9:33), Aspire-a (8:28) i Surface-a 3 (8:01) i prosjeka kategorije od 7:49.

 

Lenovo Ideapad Miix 310: Kamere

Miix dolazi s prednjom kamerom od 2 mp i stražnjom od 5 mp. Stražnja kamera stvara lijepe slike izbliza, ali ne tako bajne iz daljine. Ako volite slikati „selfije“, prednja kamera točno pogađa ton kože i sitne detalje, poput pora. Slike zalazaka sa stražnjom kamerom su ispadale mutnima. Sve u sevmu kamere se ponačaju pristojno prilikom slikanja predmeta sa manje udaljenosti, ali na veće daljine su gotovo neupotrebljive.

Valja napomenuti da će se ovaj notebook malo i zagrijavati, ali sa naglaskom na malo, jer se pozadina ekrana grije na 36 stupnjeva, što je opet u skladu sa nekom normalnom granicom zagrijavanja od  35 stupnjeva. Uglavnom, pregrijavanje vam neće biti briga.

Softver

Lenovo je u ovaj Miix 310 ukomponirao kompletnu instalaciju Windowsa 10, a osim toga Lenovo ID vam daje mogućnost komunikacije na Lenovo forumima, kao i  pristup njihovim aplikacijama i osobnoj podršci. Uključen je i Lenovo pretraživač aplikacija, no tu nećete pronaći ništa što već ne postoji u Windows App dućanu.

Opcije konfiguracija

Postoji dvije konfiguracija ovog uređana, sa 2GB ili 4GB RAM memorije, a ostale specifikacije su identične: Intel Atom x5-Z8350 s radnim taktom od 1.44GHz, 2GB/4GB Ram-a, eMMC disk kapaciteta 64GB i 10.1-inčni ekran s rezolucijom od 1280×800.

Zaključak

Pero laki Lenovo Ideapad Miix 310 odvojivi notebook pruža dovoljno brzine za skromnu količinu posla i dovoljno trajanje baterije za duža putovanja, a sve to za pristupačnu cijenu od 2000kn. Ekran se unatoč živim bojama previše zrcali, a ozvučenje nije pogodno za zabavu. Ni tipkovnica nam se baš nije svidjela, zbog svog čudnog rasporeda.

Ako ste spremni pristati na par kompromisa, Lenovo Miix 310 je odličan izbor za djecu i one koji traže povoljne ponude, zahvaljujući nevjerovatnom trajanju baterije i solidnim performansama. Lenovo Ideapad Miix 310 pruža odličnu vrijednost za novac, fleksibilan je poput odvojivog tableta i baterija mu traje preko 12 sati.

SPECIFIKACIJE: Lenovo Miix 310-10 Intel Atom Z8350 1.92GHz, 2/4GB, HDD 64GB eMMC, WiFi Bluetooth 4.1, integrirana grafika Intel HD Graphics. Zaslon ekran osjetljiv na dodir 10.1″ WUXGA (1280 x 800) LED reflektirajući, Zvuk: Stereo zvučnici. Kamera prednja 2M / stražnja 5M, Micro HDMI, microSD, Windows 10 Home, jamstvo 2g

ZA: cijena, trajanje baterije, kvaliteta izrade

PROTIV: zvuk, zrcaljenje ekrana, loš raspored tipkovnice

USTUPIO: Lenovo

Cijena oko 2000kn

 

Piše: S.M.

 

Komentiraj