Glavni razlog bi trebao biti taj da su utori za slušalice ostali i dalje zapravo prilično veliki. Dok se dizajn novi telefona konstantno mjenja standardni utor za slušalice od 3.5mm počinje stvarati probleme u novim dizajnima.

Naime, novi trendovi u dizajnu smartfona stvaraju neke nove komponente sve većima, poput dvostrukih kamera s većim brojem piksela, velike prednje kamere za selfije, manji okviri tijela mobitela uz povećanje zaslona od ruba do ruba, a tu su i već standardne vodonepropusne značajke koje također moraju biti rješene kod utora za slušalice.

Zapravo je teško reći, koje će točno komponente imati koristi od uklanjanja utora za slušalice ovakvim kakvog ga danas znamo od 3,5 mm, ali općenito svaki prostor na tijelu mobitela se može iskoristiti za nekakvu novu funkciju.

Prema nekim tvrdnjama proizvođača mobilnih telefona jedna od najtežih stvari u dizajnu hardvera na smartfonu su stvari koje se, na prvi pogled, uopće ne čine komplicirane. Mnoge tkzv. “male” komponente, zapravo imaju veliki utjecaj prilikom dizajniranja i izrade novih telefona čak i one koje ne izgledaju važno kada gledate specifikacije mobilnih telefona na papiru.

 

oppo R11
Oppo R11 je debljine od samo 6,78 mm, ali također mora imati 3.5mm utor za slušalice.

 

Utori za slučalice bi mogli postati problem i zbog sve većeg trenda tankih mobitela. Ako zapitate prosječnog korisnika mobilnih uređaja što mu je najvažnije kod odabira novog telefona na vrhu popisa želja je zapravo najljepši dizajn smartfona, kao i njegova “debljina” i osjećaj u ruci prilikom korištenja. Tako da puno toga ima veze s industrijskim dizajnom novog mobilnog telefona, a i sa debljinom posebno.

Piše: D.Ž.

Komentiraj