Note serija nikako nije mrtva. Bez obzira na to što se Samsung Galaxy Note 7 (ona ‘zapaljiva’ verzija) nije baš proslavila kod korisnika, njegov nasljednik- Samsung Galaxy Note 8 je na pomolu.

Glasine kažu da će Galaxy Note 8 biti sa 4K zaslonom i novim Bixby pomoćnikom, a mi se zaista nadamo da će osmica ispuniti sve želje i očekivanja korisnika. Prema najnovijim vijestima čini se da će Galaxy Note 8 biti i službeno predstavljen između 14. i 20. kolovoza u New Yorku, a ne kako se prvotno mislilo na IFA-u u Berlinu koji će se održati u rujnu.

O čemu se točnije radi, kada bismo novi Galaxy Note 8 mogli ugledati na tržištu kao i to kakve će sve specifikacije uređaj imati- pročitajmo u nastavku.

 

Samsung Galaxy Note 8: Datum izlaska i cijena

U proteklih nekoliko tjedana najviše se u biti raspravljalo i nagađalo u vezi toga hoće li Galaxy Note 8 biti predstavljen na sajmu u Berlinu u rujnu ili pak nekoliko tjedana ranije u New Yorku.

Čini se da IFA-ov izvršni direktor Jens Heithecker svom sajmu u Berlinu želi dodati malo glamura. Prema onome što je rekao na svojoj novinskoj konferenciji u Lisabonu, direktor je jasno dao do znanja da bi IFA ”bilo bolje mjesto na kojemu bi Samsung mogao otkriti svoj Galaxy Note 8.”

Ono što se isto tako da iščitati iz izjava i najava, Heithecker je misli da će Samsung svoju najveću ovogodišnju prezentaciju svojih uređaja i proizvoda imati na ovogodišnjem IFA sajmu, s time da to ne znači da će Samsung nužno svoj novi Galaxy Note 8 sigurno predstaviti baš tada.

No, Heithecker se ima pravo nadati da će Samsung nastaviti tradiciju. Samsung je, sve do izlaska Galaxy Note 5, sve svoje najnovije phablete otkrivao upravo u Berlinu i to netom prije nego što će IFA započeti. Pomak i promjena u poslovnoj strategiji daje naslutiti to da će Samsung svoj novi phablet ipak predstaviti u kolovozu i to u New Yorku.

Najnovije najave to i potvrđuju- Samsung Galaxy Note 8 bi gotovo sigurno trebao biti predstavljen na događaju koji će se odvijati u New Yorku između 14. i 20. kolovoza.

Jedno drugo izvješćne iz Korea Heralda kaže da bi Samsung svoj Galaxy Note 8 mogao pustiti u prodaju krajem kolovoza. S obzirom da su Samsungovi uređaji i dosad već duže vrijeme otkrivani u kolovozu, nije iznenađenje da će se ta tradicija opet nastaviti. To bi Samsungu osiguralo to da model ne ponovi iste ili slične greške kao što je bio slučaj sa Galaxy Note 7, a osim toga Samsung bi ovim potezom malo ‘preduhitrio’ svog najljućeg konkurenta- Applea, jer novi iPhone izlazi, kao što svi znamo, u rujnu.

Vijest na Twitteru koju je objavio Evan Blass je odgonetnula dio slagalice kao i dio planova koje Samsung planira završiti u vezi svojih proizvoda za ovu godinu. U svojoj objavi Blass je rekao da bi uređaj mogao biti pod modelnim brojem SM-N950. Budući da je dosad Note serija uređaja uvijek koristila shemu imena N9xx, to bi moglo značiti da se Blassova vijest odnosi na Galaxy Note 8.

 

 

S obzirom da je Note 8 još uvijek u izradi proizvođač je morao odabrati kodno ime za uređaj. Prema vijestima od strane SamMobile, kodno ime Samsung Galaxy Note 8 će biti- Great, što je u suprotnosti s onime što smo dosad čuli da će Galaxy Note 8 biti nazvan kodnim imenom Baikal (za one koji su malo manje upućeni u zemljopisne vrijednosti, Bajkalsko jezero je jezero koje se nalazi u Sibiru i za koje se smatra da se radi o jednoj od najvećih rezervi svježe, pitke vode na zemlji).

SamMobile je isto tako otkrio da će modelni broj uređaja biti SM-N950F, što je u biti ono što se podudara s viješću koju je Blass objavio na svojoj Twitter stranici.

Još jedan izvor je objavio vijest u vezi sa firmwareom za međunarodne verzije Galaxy Note 8 uređaja. Brojevi za firmware će biti:  N950FXXU0AQC6, N950FOXM0AQC6 i N950FXXU0AQC6.

 

samsung-galaxy-note

 

Samsung Galaxy Note 8: Zaslon

Najnovija vijest puštena od strane SamMobilea nam govori da bi zaslon Galaxy Note 8 trebao imati čak osam inča, odnosno 6.3 inča sa Infinity Displayem. Najnovije vijesti isto tako sugeriraju to da bi Galaxy Note 8 mogao biti malo rastegnutiji od Samsung Galaxy S8, no to nije sigurno.

Ono po čemu je Samsung poznat jest stavljanje slika i videa svojih prototipova, tako da stvarno ne možemo biti sigurni u vezi ovih vijesti. Za stopostotnu točnost informacija je u pogledu zaslona najbolje čekati dok se uređaj ne pojavi na tržištu, jer sve ostalo bi moglo biti samo špekulacija i nagađanje koje se bazira na pregledu prototip modela.

 

Samsung Galaxy Note 8: Dizajn

Ono za što se prvotno mislilo da se radi o prototipu Galaxy S8 bi u stvari mogao biti Samsung Galaxy Note 8. Na Twitteru je jedan ruski blogger po imenu Eldar Murtazin stavio dvije fotografije koje su objavljene pod imenom ”KK”- a po njima se jasno vidi da uređaj nije Galaxy S8.

Prema onome što možemo vidjeti iz fotografija, (potencijalni) Note 8 model ima stražnju dvostruku vertikalnu kameru bez vidljivog čitača otisaka prstiju. Ono što bi Samsung mogao implementirati kod Note 8 modela jest sinaptički čitač otisaka prstiju koji će se nalaziti ispod staklene površine.

 

Samsung Galaxy Note 8: Kamera i Bixby

Još jedna vijest od strane Korea Heralda nam daje naslutiti da će Galaxy Note 8 imati sličnu postavku kamere kao što se može pronaći kod Appleovog iPhonea 7 Plus (kamera sa širokokutnom telefoto osjetljivom lećom). Ako se ta vijest pokaže kao istinita onda bi Galaxy Note 8 mogao biti prvi Samsungov pametni telefon koji će imati dvostruku kameru.

Nadalje, širokokutna leća bi trebala biti od 12 MP, dok će telefoto osjetljiva leća biti od 13 MP i dopuštati će zoom od 3 puta, što bi onda značilo da će kamera Galaxy Notea 8 imati i bokeh efekt.

Još jedna vijest kaže kako bi Galaxy Note 8 trebao imati poboljšano korištenje olovke, dodtane mogućnosti u vezi VR-a (koje točno još se ne zna) i Bixby – program umjetne inteligencije koji je osmislio Samsung i koji je svjetlo dana trebao ugledati na Samsung Galaxy S8, no s obzirom da nije, bilo bi stvarno super kad bismo Bixby mogli vidjeti na Noteu 8.

 

Vjerojatne specifikacije uređaja Samsung Galaxy Note 8: (prema onome što zasad znamo):

  • Zaslon: 6.3-inčni sa Infinity Display
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 835 ili Exynos 8895
  • Kamera: širokokutna leća od 12 MP i telefoto leća od 13 MP sa trostrukim zoomom
  • Radna memorija: 6 GB
  • Unutarnja memorija za pohranu: 256 GB

Piše: I.H.

Komentiraj