LG je jedan od najrenomiranijih proizvođača pametnih telefona i s nama je već dugi niz godina. Osim toga, LG je kao proizvođač jedan od rijetkih koji je gotovo bezbolno uspio prijeći sa ”dumb” mobitela na pametne. Ovdje ćemo predstaviti LG K8 (2017).

Baš poput svih poznatih proizvođača ‘pametne’ tehnologije, i LG u svom repertoaru za ponuditi ima ”od svačega ponešto”. To znači da osim flagshipova, LG isto tako ima i mobitele nižih razreda. LG K8 Dual 2017 je mobitelu kojeg krase odličan dizajn i koji tehnološki ne zaostaje ”puno” za svojim vršnjacima iz konkurencije.  Pa krenimo!

LG K8 Dual 2017

 

LG K8 (2017): Malen i elegantan ”pametan” mobitel iz LG-jeve kuhinje

Prva stvar koja je kod mene ostavilo dobar dojam u vezi LG K8-ice 2017 jest definitivno njegov dizajn. LG K8 Dual (2017) je uređaj u vezi kojeg vrijedi ona uzrečica da odijelo čini čovjeka, ili u ovome slučaju- da izgled čini mobitel.


Iako je kućište uređaja u cijelosti izrađeno od polikarbonata, odnosno od plastike, niti na jedan trenutak nisam imao dojam da se radi o nekakvom jeftinom i običnom, ”low-end” pametnom telefonu.

Kućište, koje je izrađeno od plastike, je sa svoje stražnje strane hrapavo, što je po mome mišljenju dobra stvar jer se na taj način značajno poboljšava ”grip”, što je opet dobro jer mobitel neće ‘slučajno’ prokliziti iz ruke.

Obrub je napravljen od aluminija, što u kombinaciji sa ”hrapavom” plastičnom stražnjom stranom daje dojam i otmjenosti i sportskog stila. Sve u svemu, novi K8 je takav mobitel kojeg će pobornici dizajna svakako uzeti u obzir pri kupovini svog novog uređaja, ali treba reći kako niti oni korisnici koji su ”gladni i žedni” performansi i tehnikalija neće biti zakinuti.

 

 LG K8 2017 ekran

 

LG K8 (2017): Kombinacija snage i kvalitete

Počnimo i ovdje ispočetka. LG K8 Dual (2017) ima IPS zaslon od 5 inča i rezolucije je 720p. Za dodatnu kvalitetu i razlučljivost slike pobrinula se gustoća točkica na zaslonu od solidnih 294 ppi. Mišljenja smo da bi bilo itekako bolje da je gustoća točkica malo veća, no i ovako je dobro.

Klikom na izbornike i prilikom korištenja mobitela niti jednom nisam dobio dojam da su boje vodenaste ili da pate od bilo kakvog drugog problema. Boje su oštre i jasne, kako prilikom korištenja aplikacija i pregledavanja interneta tako i prilikom fotografiranja, no o tome nešto malo kasnije.

Za zaštitu od ogrebotina pri raznoraznim padovima i grebanjima zaslužna je Corning Gorilla Glass 3 zaštita. Ništa pretjerano ”izvrsno”; LG se ovdje odlučio držati provjereno kvalitetnog i nije želio eksperimentirati, što je opet pozitivna stvar.

LG K8 2017 kamera

 

Kada govorimo o procesoru onda isto tako treba reći da LG nije želio ići metodama pokušaja i pogrešaka nego se jednostavno odlučio na ono za što se zna da je provjereno vrhunske kvalitete.

To znači da K8-ica u sebi ima Qualcommov MSM8917 Snapdragon 425, sa ARM Cortex-A53 jezgrama (četiri jezgre sa radnim taktom na 1.4 GHz). U kombinaciji sa ”medium-end” grafom Adreno 308 koja ‘kuca’ radnim taktom od 500 MHz LG je u pogledu osnovnih performansi napravio dosta dobar posao.

I procesor i grafička kartica jako dobro i skladno funkcioniraju sa zaslonom, što se najviše vidi prilikom igranja igara i pokretanja videoa. Osim prilikom igranja zahtjevnih igara, mobitel gotovo nikada neće ”zaštekati”, a grafička prezentacija će biti na nivou, baš kako bi i trebala. Mogu samo reći da sam u ovome pogledu ostao vrlo impresioniran.

Ono gdje se LG mogao još malo više ”potruditi” je radna memorija mobitela. OK, 1.5 GB radne memorije nije ”premalo” (osim ako niste multitasker i ako ne volite na svom mobitelu raditi više od dvije stvari u isto vrijeme), no mišljenja sam da bi 2 GB bilo puno bolje, pogotovo iz razloga što mobitel ‘želi’ u sebi objedinjavati i najnovije u pogledu performansi i pristupačnost cijene i dizajn.

Ali, što je tu je. Kao što sam već rekao, 1.5 GB radne memorije nije premalo i uz ekonomičan rad ne bi trebalo biti problema. Ono što još dodatno olakšava sve zajedno je operativni sustav.

Naime, LG K8 Dual (2017) u sebi dolazi sa najnovijim Android Nougatom 7.0. Iznenađeni? Ja sam ostao pomalo iznenađen, pogotovo iz razloga što jednostavno nisam očekivao da će ovaj uređaj u sebi imati najnoviji Android. Ipak, činjenica da je na novom K8 Nougat, a ne Marshmallow (ili Lollipop) je definitvno plus za proizvođača.

LG K8 2017 test

 

Unutarnja memorija uređaja bi trebala zadovoljiti zaista širok krug korisnika; ako ne zbog činjenice da se radi o ”internih” 16 GB onda zbog činjenice da je unutarnja memorija proširiva kompatibilnim microSD karticama.

U vezi kamera treba reći da K8 isto tako u stopu prati i neke puno skuplje uređaje iz konkurencije, što je opet plus za LG. Primarna od 13 i sekundarna od 5 MP su kamere kojima se ovaj uređaj može ponositi, gdje primarna pogotovo ”šije” konkurenciju, ne nekim revolucionarnim rješenjima u polju tehnologije, već uspješnim implementiranjem svega onoga ”dobrog” što imaju kamere nekih puno skupljih uređaja.

Osim standardnog autofokusa i zooma, tu su geo-tagiranje, HDR, fokus na dodir, detekcija lica, balans bijele boje i ostale blagodati u kojima će se foto-entuzijasti znati itekako snaći i nešto što će svi ljubitelji fotografiranja na pametnim telefonima znati cijeniti. Snimanje videoa u rezoluciji od 1080p i pri fluentnih 30 sličica po sekundi samo je dodatni bonus i plus.

LG K8 2017 recenzija

 

Baterija koja napaja naš novi LG K8 Dual (2017) je dobra ”stara” litij-ionska od 2500 mAh, koja se može slobodno izvaditi, što je još jedna pozitivna stvar jer dosta velik broj novih mobitela dolaze sa ”non-removable” (iliti baterijom koja se ne može izvaditi) baterijom.

U kombinaciji sa zaslonom od 5 inča, procesorom, grafom, radnom memorijom i OS-om i uz nezahtjevno korištenje baterija će bez problema potrajati cijeli dan. Ništa revolucionarno, ali nema niti potrebe za takvim čime.

Zaključak

Za kraj bih htio reći da me novi LG K8 ugodno iznenadio u manje-više svim aspektima kroz koje se jedan pametni telefon promatra.

Mobitel je dostupan u svim našim prodajnim centrima, a ovisno o tome koju pogodnost odaberete te kupujete li ga na pretplatu ili u gotovini, novi LG K8 Dual (2017) je moguće nabaviti za otprilike 1300 kuna.

Korisnici koji ga kupe neće biti razočarani, jer će novim LG-jevim K8 uređajem dobiti i uređaj privlačnog dizajna i uređaj koji ima sve u svemu solidne performanse.

 

LG K8 (2017) Tehničke specifikacije:

  • Zaslon: 5 inča, IPS LCD kapacitivni, sa 16 milijuna boja, rezolucijom od 720p i gustoćom točkica od približno 294 ppi.
  • Dimenzije uređaja: 144.5 x 72.1 x 8 mm, 144 grama
  • Operativni sustav: Android Nougat 7.0
  • Memorija: 16 GB plus microSD
  • Radna memorija: 1.5 GHz
  • Procesor i grafička kartica: Qualcomm MSM8917 Snapdragon 425, ARM Cortex-A53 na 1.4 GHz četverojezgreni, Adreno 308 na 500 MHz
  • Kamere: Primarna od 13 MP (HDR, detekcija lica, geo-tagiranje, fokus na dodir, snimanje videoa u 1080p u 30 fps-a), sekundarna od 5 MP
  • Baterija: pomična od 2500 mAh
  • Uređaj je dostupan po cijeni od oko 1300 kuna

Piše: I.H.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here