Na području pametnih telefona postoje dva dominantna operativna sistema.  Onaj najrašireniji svakako je Android, dok ga u stopu slijedi iOS. S obzorom da iza ova dva sistema stoje veliki konkurenti, nerijetko se događa da ih uspoređujemo kako bi pokazali koji je bolji. Ovog puta imamo jednu vrlo zanimljivu statistiku, koja čini se ne ide baš u korist iOS uređajima.

Tvrtka Blancco Technology Group predstavila je svoje istraživanje za 2016. godinu u kojem su komparirali dva najpoznatija sustava na pametnim telefonima i to prema broju kvarova uređaja koji vrte te operativne sisteme. Podaci koji su proizašli iz istraživanja su vrlo zanimljivi i pokazuju jedan trend koji ni u kojem slučaju ne ide u korist iOS uređaja.

Prema podacima, iOS uređaji se kvare češće od Android uređaja. Kada usporedimo postotke, Android uređaji kvare se u 47 posto slučajeva, dok se iOS uređaji kvare čak u 62 posto slučajeva.

Podaci su pomalo iznenađujući jer iza iOS uređaja stoji samo jedna tvrtka i to ona visoko pozicionirana, dok iza Android sustava stoji hrpetina tvrtki čija je kvaliteta izrade pametnih telefona upitna. Još više iznenađuje podatak, da su stvari bile drastično bolje za Apple u 2015. godini.

Tada je postotak kvarova uređaja na Android sustavu bio 44 posto, dok su se uređaji s iOS sustavom kvarili u samo 25 posto slučajeva. Dakle, broj kvarova drastično je narastao za iOS uređaje u 2016. godini (porast od čak 42 posto), dok je postotak kvarova na Android uređajima rastao samo 3 posto, što i nije tako puno.

Kada pogledamo statistiku samih uređaja, dolazimo do zaključka da je glavni krivac za loše stanje iOS uređaja iPhone 6, koji je bilježio veliki porast kvarova u svim prošlim kvartalima.

Najčešći problem je bio Touch Disease, odnosno situacija u kojoj ekran prestane raditi i više ga se ne može nikako popraviti. Kod Android uređaja, najveći postotak kvarova zabilježen je na Samsungovim uređajima. Zanimljivo, kod Androida ključni problem nije zaslon, već kvar kamere ili baterije.

Piše: D.Ž.

Komentiraj