I dok je ovo ljeto što se glazbe tiče, u potpunosti bilo obilježeno glazbenim hitom Despacito, događale su se i neke druge zanimljive stvari koje su nam možda i ‘prošle ispod radara’. Glazbena scena rijetko kada dobiva pozornost u našim rubrikama, no ovog puta će je dobiti jer je to i zaslužila.

Glavni ‘krivac’ zašto ćemo danas pričati i o glazbi je Taryn Southern i njezin novi album. Iako za Taryn Southern malo tko od vas zna, cura na YouTubeu ima više od pola milijuna sljedbenika, a ostat će zapisana u povijesti glazbenih knjiga kao prva osoba koja je izdala album stvoren umjetnom inteligencijom.

Još prije godinu dana Taryn Southern se upustila u traženje kvalitetnog softvera umjetne inteligencije koji bi joj mogao pomoći u izgradnji nekoliko njezinih pjesama. Prvo odredište bila je tvrtka Flow Machines koja je bila u procesu stvaranja softvera koji bi stvarao glazbu pomoću umjetne inteligencije.

No, s obzirom na to da je to bila dosta skupa opcija, Taryn je odlučila nastaviti potragu te je naletjela na platformu Amber Music. Radi se o softveru otvorenog koda koji je platforma umjetne inteligencija, a na temelju kojeg je Taryn stvorila cijeli glazbeni album.

Album je dobio prigodno ime ‘I AM AI’, a ova glazbenica ostat će zauvijek zabilježene u knjigama glazbene povijesti. Momenat kada računalo samostalno komponira, producira i realizira cjelokupni glazbeni album, to i zaslužuje. Taryn je za razne svjetske medija izjavila kako je oduvijek bila zaljubljenica u nove tehnologije i kako je stvaranje albuma temeljenog na umjetnoj inteligenciji bio njezin ‘prirodni’ sljedeći korak.

 

 

Naime, Taryn je svoju glazbenu karijeru izgradila upravo zahvaljujući modernim tehnologijama, odnosno popularnosti koju je izgradila na YouTubeu. Sada kada je prvi album temeljen na umjetnoj inteligenciji ugledao svjetlo dana, postavlja se pitanje kako će se razvijati glazba u nekim budućim vremenima?

Piše: M.Ž.

Komentiraj