AMD Radeon RX 460, RX 470, RX 480 koji model trebate odabrati?

 

Od prije par mjeseci možete kupiti AMD RX i NVIDIA GTX 1000, novu generaciju grafičkih kartica s kojima su njihovi proizvođači osvježili viši i strednji rang grafičkih procesora.

S jedne strane, AMD je predstavio tri nova proizvoda: RX 480, RX 470 i RX 460, dok je NVIDIA predstavila ukupno pet: 3GB GTX 1060, 6GB GTX 1060, GTX 1080 i GTX TITAN X Pascal.

Kao što vidimo, ekipa iz Sunnyvalea je više pazila na svoja izdanja, koncentrirajući se na više i niže grafičke kartice unutar srednje kategorije, ali trenutno rade na Vegi, njihove nove vrhunske grafičke kartice bi trebale izači 2017.

 

AMD-Radeon-RX-480-RX-470-RX-460-specifikacije

 

Ovu strategiju je lako razumijeti zbog jednog jednostavnog razloga, a to je da kompanija pokušava zaraditi na ulaganjima u Fury i Fury X, koji su opremljeni HBM memorijskim karticama i sposobni su za odlične performanse.

S druge strane, NVIDIA nam je svima pokazala svoje grafičke koje ne pripadaju u niži rang srednje i niže kategorije, iako još uvijek prodaju sve svoje proizvode starije generacije kako bi rasprodali zalihu.

Pogledavši ovaj popis, zaključujemo da i nije baš lako odabrati, posebno ako uzmemo u obzir značajke Vulkana i DirectX 12 kod računalnih igara.

 

AMD Radeon RX 400 grafička rješenja

U ovom članku ćemo obraditi samo AMD i njihove tri nove grafičke kartice, ali ćemo posebno navesti različite modele u našim preporukama (2 GB, 4 GB i 8 GB VRAM), uvijek uzimajući u obzir omjer cijene i kvalitete.

rx460

 

AMD-RX 460

Ove grafičke kartice srednje kategorije su dostupne u dvije varijante: 2 GB and 4 GB. Bili smo u mogućnosti testirati drugu verziju, koja se kod nas prodaje za 1100kn i naši prvi dojmovi su veoma pozitivni, jer ova grafička kartica vam omogućava da igrate trenutno najpopularnije igre na 1080p na srednjoj , visokoj ili čak ultra kvaliteti, ovisno o kojoj igri se radi.

Kome je ova kartica namijenjena? Za korisnike koji nemaju puno novaca, a žele dobre performanse za povoljnu cijenu. Njezine dobre performanse su posebno primjetne u Vulkanu i DirectX 12, i može pokretati DOOM kod 1080p na najvišoj kvaliteti s 60 sličica po sekundi.

Njegova potrošnja energije je prilično niska, pa ne trebate jako napajanje za korištenje ove grafičke kartice. Dali bi preporučili ovaj proizvod? Da, ali posebno bi vam preporučili 2 GB GDDR5 verziju koju možete pronaći za samo 900kn, i ova je odličan omjer cijene i kvalitete.

 

rx470

 

AMD-RX 470

RX 470 je grafička srednjeg do višeg ranga dostupna u dvije verzije, 4 GB i 8 GB. Njezini opći performansi su malo ispod onih kod GTX 970, osim kod nekih igara, poput onih koje iskorištavaju Vulkan i DirectX 12.

Kome je ova kartica namijenjena? Korisnicima koji hoće igrati na 1080p s postavkama najviše kvalitete i da nemate nikakva trzanja u radu. Imajte na umu da će uvijek biti iznimki ako proizvožači igrica nisu napravili dobar posao i nisu dobro optimizirali igre, kao što je slučaj kod Deus Ex: Manking Divided.

rx460 vs rx470 test

 

Dali bi preporučili ovaj proizvod? Da, ali samo 4GB GDDR5 verziju, jer se može kupiti za otprilike 1600kn, iako cijene dosta variraju ovisno o proizvođaču,  a kvaliteta dobivena za tu cijenu je odlična. 8 GB verzija nije vrijedna dodatne cijene, prodaje se za oko 2000kn, a nema prevelike razlike među njima.

 

rx480

 

AMD-RX 480

Najbolji model Polaris 10 serije, kartica koju smo analizirali i pokazuje veoma dobre performanse, dovoljne da možete igrati na 1080p sa svim postavkama u ultra i na 1440p na normalnoj kvaliteti.

Ovisno o igri možemo reći da su performansi ove grafičke kartice između GTX 970 i GTX 980, iako kod igara koje iskorištavaju Vulkan i DirectX 12, kao što su DOOM i HITMAN, može dobiti performanse na istoj razini kao GTX 980 TI.

A kome je ova kartica namijenjena? Korisnicama koji imaju budget za grafičku karticu manji od 2000kn, ali žele karticu s visokim performansima, sposobne za više od 1080p i imaju dugi životni vijek.

Dali bi preporučili ovaj proizvod? Da, zapravo bismo vam preporučili 4 GB verziju jer ima najbolji omjer kvalitete i cijene kod 1900kn. Ako vam budžet dopušta, možete nabaviti 8 GB verziju za 2300 kn.

 

usporedba AMD RX grafičkih kartica

 

Zaključak – koji su modeli dobri za  nadogradnju našim karticama?

Ovu recenziju ćemo završiti s popisom grafičkih kartica koje je najbolje zamijeniti jednom od ovdje navedenih grafičkih kartica, nečim što bi moglo biti korisno za vas.

Imajte na umu da su naši kriteriji bazirani na jednostavnoj ideji – barem jednoj velikoj razlici, dovoljno velikoj da grafičku čini vrijednom postavljanja.

  • RX 460: Dobro rješenje za zamjenu bilo koje integrirane Intelove ili AMD-ove grafičke kartice, ili starijih Radeon HD 7790 i GTX 750 TI kartica.
  • RX 470: Preporučujemo je korisnicima koji imaju malo veći budget a bit će odlična zamjena za Radeon R9 ili GTX 960.
  • RX 480: Ovo je najjača verzija Polaris 10 verzije, preporučuje se kao nadogradnja za sve prije spomenute grafičke kartice, ili za Radeon R9 380 ili GTX 960.

Piše: J.Š.

1 komentar

  1. sta se tice rx460 bolji izbor bi bilo uzeti sapphire NITRO verziju od 4GB VRAM koja daje nesto vise FPS-a nego 2GB verziju jer se za prakticki 100kn vise ionako moze nac jaca nvidijina 1050 kartica.

Komentiraj