U nedostatku novih procesora AMD je potencijalne kupce odlučio privući posve novim hladnjakom koji ćete sada dobiti u paketu sa FX procesorima. Poboljšani hladnjak je svakako bolje rješenje od prethodnika, no omjer performansi i utrošene energije i dalje je veliki problem AMD-ovih procesora

AMD već skoro pet godina nije predstavio novu arhitekturu procesora, i od tada samo recikliraju staru kodnog imena Bulldozer. Taj se scenarij nastavio i početkom ove godine kada su predstavili neke nove FX i A modele. Ipak, po sadašnjim najavama u drugoj polovici sljedeće godine nam dolazi Zen i procesori kodnih imena Summit Ridge (CPU) i Bristol Ridge (APU), koji će dolaziti s novim AM4 podnožjem, novim chipsetima, podrškom za DDR4 memoriju.

Autor: Krešimir Matanović

Stari procesor, novi hladnjak

Najzanimljivija stvar do tada će biti novo termalno rješenje, odnosno novi BOX hladnjak imena Wraith koji je predstavljen uz nove/stare FX-eve. Wraith po navodim proizvođača, tiše radi i ima bolje rashladne mogućnosti od postojećeg rješenja, a novost je i osvjetljeni AMD logo. Za sada Wraith hladnjak dolazi samo uz najjači FX-8370 procesor, a novo retail pakiranje ima preporučenu cijenu od 200 USD.

Novo retail pakiranje izgleda atraktivno i sigurni smo da će privući interes kupaca na policama dućana. U pakiranju se odvojeni nalaze hladnjak i procesor uz kojeg još dolazi i AMD FX naljepnica. Sam FX-8370 nije ništa novoga, riječ je o procesoru iz Vishera obitelji, koji je baziran na Piledriver arhitekturi. Ovaj konkretan procesor još nismo testirali u PC Chipu, ali smo isprobali FX-8370e model koji je imao spušteni osnovni takt na 3.3 GHz i TDP od 95 vata. FX-8730 je nasljednik FX-8350 procesora jer ima 125-vatni TDP. Osnovna mu frekvencija nije mijenjana, i radi na 4 GHz, no u Turbo način je radni takt podignut sa 4,2 na 4,3 GHz.

proc2

Tiši Wraith

Da ponovimo gradivo, Vishera procesori imaju četiri modula ili osam jezgri kako ih AMD zove od predstavljanja Bulldozer arhitekture, pri čemu je riječ o dvije integer jezgre smještene u jednom modulu. Napravljeni su u 32 nm SOI procesu, posjeduju oko 1,2 milijardi tranzistora pri čemu im je površina jezgre oko 315 kvadratnih milimetara.

Zanimljiviji dio ovoga paketa je Wraith hladnjak. Wraith je novo termalno rješenje za jače FX procesore, koje zamjenjuje dosadašnji manji i bučniji hladnjak. Ono što je zanimljivo u cijeloj priči je činjenica kako cijena paketa ostaje ista. Wraith je u svakom segmentu moderan hladnjak koji je uvećana i poboljšana verzija staroga. Ventilator je sada promjera 85 mm umjesto 65 mm kakav je bio na starom, te ostvaruje veći protok zraka na nižim okretajima. Konstrukcijski su stari i novi hladnjak vrlo slični.

Oba imaju bakrenu bazu na koju se naslanjaju bakrene toplovodne cijevi iznad koje je aluminijska konstrukcija tankih limova u čijem vrhu toplovodne cijevi završavaju. Toplovodne su cijevi kod oba hladnjaka debljine 6 mm, a ukupno ih je četiri. Novi hladnjak ima znatno veću rashladnu površinu što se vidi i usporedbom mase 455 vs. 330 grama. Ventilator na Wraithu je Deltin, s maksimalnom brzinom vrtnje od 3200 okretaja u minuti. Na starom se hladnjaku ventilator vrti i do 5500 okretaja pri čemu stvara ogromnu buku.

Pristupačna cijena

Način montaže je kao i do sada relativno jednostavan. Iskorištavaju se nosači koji dolaze s matičnom pločom, a kopče hladnjaka imaju dovoljno dug hod, pa ih nije potrebno pretjerano “navlačiti” na nosače. Jednom kada su navučene okrećemo plastičnu ručkicu koja služi koja fiksira hladnjak koji je vrlo čvrsto stegnut na svom mjestu.

Posebnost Wraitha je svjetleći AMD logo koji ostavlja dojam rastera, a jedva je vidljiv kada nema osvjetljenja. Zanimljiv je to dodatak i sigurni smo kako će AMD-ovci ponosno pokazivati taj svjetleći detalj. Ventilator je u normalnom radu iznimno tih i rijetko kada se “zaletava” u visoke okretaje kako je to činio stari BOX hladnjak. U stanju mirovanja procesora smo izmjerili buku od oko 36 dB, koja bi pod opterećenjem porasla na maksimalnih 47 dB pri oko 2600 okretaja u minuti. 47 dB je čujno no nije i jako nametljivo. Ipak, kada smo overclockirali broj okretaja je narastao na oko 3000, a buka na oko 52 dB što je već bilo glasnije. No, istovremeno je to puno tiše od starog BOX hladnjaka koji je bučio i do 60 dB pri oko 5500 okretaja.

I dok smo kroz tekst vidjeli kako FX-8370 nije ništa novoga u ponudi, ipak ćemo se samo osvrnuti na činjenicu kako nije apsolutno ništa brži od 8350 modela kojeg zamjenjuje, ali i kako je istovremeno sasvim usporediv s Intelovim Core i5-6600K procesorom. Razlika u cijeni će biti dosta visoka, pa je 8370 u svakom slučaju pametna kupnja, dokle god nam ne smeta osjetno veća potrošnja električne energije.

S druge strane, Wraith cooler je pun pogodak jer donosi znatno bolje i akustične i termalne performanse od starog hladnjaka po istoj preporučenoj cijenu. Proizvod je kvalitetan i zanimljiv zbog svijetlećeg logoa, stoga ako kupujete AMD sistem i nemate prevelike ambicije kod overclockinga svakako potražite procesor sa Wraith coolerom.

SPECIFIKACIJE
socket AM3+, 8 jezgreni procesor (4 modula, po dvije integer jezgre smještene u jednom modulu), Osnovni radni takt: 4 GHz, Turbo takt: 4,3 GHz, L1 cache: 128 KB (64+ 64 KB) L3 cache: 8 MB, TDP: 125 W, podrška za DDR3 memoriju do 1866 MHz

USTUPIO
AMD
www.amd.com

CIJENA
oko 1700 kn

ZA
solidne multithreaded performanse, cijena u odnosu na konkurenciju, Wraith hladnjak je tiši i učinkovitiji od starog hladnjaka

PROTIV
visoka potrošnja energije, performanse jednake kao kod FX-a 8350

OCJENA
3/5

Komentiraj