Da to je prilično hrabra konstantacija, ali najnovije informacije pokazuju da i nije previše nerealna. Prema dostupnim izvorima, Vega će preuzeti autoritativno vodstvo u gaming svijetu sa najjačom grafičkom karticom na tržištu.

 

Prodajte Vaš Titan X-1080 TI dok još nije kasno!

Ovo bi moglo biti upozorenje na vrijeme. Ako je vjerovati još uvijek neslužbenim izvorima, AMD će sa novom Vegom napraviti pravu pomutnju na tržištu grafičkih kartica. Daleko veću nego što je uspio sa Ryzen procesorima.

Iako još moramo pričekati i službene podatke, jednostavno je nevjerojatno da je AMD uspio sa svojom novom GPU arhitekturom zadati takav šamar NVIDIA, sa puno manjim investicijskim proračunom. Pogledajte ovu sliku ispod koja pokazuje kako nova Vega potpuno desetkuje konkurenciju.

amd-radeon rx vega

 

 

AMDova HBM2 memorija vrijedi četiri DDR5 memorije?

Sljedeća slika je malo manje informativna, u tome što nema nikakav stvarni info. Umjesto toga, tu je samo AMDova tvrdnja, za koju smo čuli i ranije, ali je treba uzeti sa velikom dozom rezerve jer nigdje nije stvarno istestirana, pa samim time i vjerodostojna. Ipak, ovdje je…

amd-vega
Samo marketing ili? 4GB HBM = 16 GB GDDR5

 

 

Vega ima mozak, Vega ima dušu… – Molim objašnjenje

Hmmmmm pa, svi se pitamo, što AMD-u ovo znači? Ove dvije tajanstvene fraze su razjašnjene u 2 slijedeće slike.

 

amd-vega3

amd-vega2

 

Prva slika je puno informativnija od druge, Čini se da se „duša” jednostavno odnosi na najnoviju arhitekturu NCU koja je izrasla iz predhodne GCN arhitekture. (Budući da već znamo NCU je nova arhitektura, a ne revizija stare GCN).

Pravi info međutim, dolazi od slike „Vega ima mozak”. Ovdje AMD prvi put predstavlja stvarne brojke, koje nas najviše i zanimaju. 2X “performance per clock” i 4X “performance per wats”, vidjeli smo tvrdnje poput ovih i u prošlosti, no AMD je imao dodatnih godinu dana vremena, raditi na unapređivanju Vega arhitekture, tako da bi ove tvrdnja mogla biti i istinita.

 

Ako ih nemožeš pobijediti pridruži im se

Ovdje se može primjetiti da se AMD koncetrirao na gaming tržište sa uvođenjem nekih dodatnih značajki koje će biti zanimljive gamerima.

amd-vega za gaming

Kao što možemo vidjeti iz slike, AMD je proširio svoju Gaming Evolved marku, dodavanjem nekoliko novih efekata. Pomoću svog softvera AMD spectrum će proširiti raspon boja u odnosu na stardadni RGB raspon boja.

Nisam siguran kako će to funkcionirati, ali možemo nagađati, ishod će biti bogatije boje na zaslonu. Možda pomoću prilagođenih profila boja na razini API?

AMD Gravity je funkcija koju bi trebala sličiti već viđenoj Nvidia PhysX. Iz slike se vidi da bi Prey igrica trebala biti prva igra, koja ovu funkciju može i iskoristiti.

Konačno imamo i AMD HDAO2, što je očito nadogradnja AMD manje uspješne HDAO ambijentalne tehnike prikaza okoliša. Nešto što bi se trebalo natjecati sa sve popularnijom HBAO + od Nvidia-e.

 

I na kraju, najbolji dio … Kako bi to sve zapravo trebalo izgledati

Ove slike nude konkretne informacije. Nekoliko konkretnih specifikacija buduže Vege i ekskluzivna pretpostavljamo renderirana fotografija grafičke kartice.

amd-rx vega 1600

amd-rage

Pored brzine i memorije, predstavljena je i paleta nadolazećih AMD Rage grafičkih kartica, a po sve sudeći, čini se da je 4K Ultra Gaming na 120 FPS-a iza čoška. Treba još samo par mjeseci strpljenja.

Gameri počnite štediti i možda je pravo vrijeme da se rješite svojih skupih x1080 kartica jer Vega je pred vratima, a po svemu sudeći mogla bi postati broj 1 opcija za svakog strastvenog ljubitelja igranja.

Piše: S.M.

Komentiraj