Ako imate otključani procesor kao što je FX 6300, i5 6600 ili jeftiniji procesor kao što je pentium g3258, tada imate sreće, jer možete dobiti veliko poboljšanje performansi besplatno! Govorimo, naravno o overclockiranju s kojim možete podignuti radni takt procesora na preko 4Ghz. No ako to učinite, a imate serijski hladnjak, moći ćete dobiti samo nekoliko stotina megaherca. To je zato što će se procesor pregrijati, a zatim i smanjiti radni takt kako bi spriječio oštećenje.

Serijski hladnjaci se nikad nebi trebali koristiti kod jačeg overclockiranja, jer temperatura može nadmašiti 90 stupnjeva, što u konačnici smanjuje životni vijek vašeg procesora. Trenutno na tržištu ima mnogo van serijskih hladnjaka procesora, koji će vam omogućiti sigurno i stabilno overclockiranje.

Dvije su vrste hlađenja, zračno i vodeno. Oba tipa imaju svoje prednosti i nedostatke. Prednost zračnog hlađenja je što se nikad nećete morat brinuti o curenju tekućine, što može trajno oštetiti komponente vašeg računala. S druge strane, vodeno hlađenje je puno učinkovitije, a ako se instalira na ispravan način, omogućit će vam maksimalno overclockiranje.

U ovom članku ćemo se zadržati samo na zračnom hlađenju, i navesti najbolje zračne hladnjake koje možete kupiti, s kojima ćete moći overclockirati na čak 4.5Ghz na stabilan način i bez pregrijavanja.

 

Cooler Master Hyper TX3

 

Cooler Master Hyper TX3

Cijena oko 190kn

Prvi hladnjak koji smo odabrali je onaj iz Cooler Mastera koji košta oko 190kn. S ovom cijenom ulazi u nisko budgetna računala, koja se sastoji od procesora kao što je pentium g3258 ili fx 6300. Ovaj hladnjak ima tri toplinske cijevi s izravnim dodirom i aluminijsku toplinsku komoru za bolje raspršivanje topline. Serijski hladnjaci imaju samo toplinsku komoru. Aluminijska komora na ovom hladnjaku je velika u odnosu na serijski i apsorbira mnogo topline iz procesora.

S ovim hladnjakom dolazi i ventilator promjera 92mm koji se vrti na maksimalnih 2800 okretaja u minuti, a minimalna brzina je 800 o/m. Zbog tih relativno niskih brzina hladnjak nije glasan ni pod najvećim opterećenjem, a mnogo je tiši i od serijskog hladnjaka.

Najveća temperatura s ovim hladnjakom, nakon overclockiranja za nekoliko sotitna megaherca je skromnih 58 stupnjeva. U normalnim uvjetima temperatura ne prelazi 54 stupnja, što je veliko poboljšanje u odnosu na serijske hladnjake, koji često puštaju računalo na 90 stupnjeva.

Ako tražite dobar zračni hladnjak procesora za manje od 200kn, nema boljeg od ovoga. Još jedna prednost ovog hladnjaka je mogućnost instalacije drugog ventilatora (promjera 92mm) s druge strane.

 

ARCTIC Freezer 7 Pro Rev 2

 

ARCTIC Freezer 7 Pro Rev 2

Cijena: oko 160kn

Za samo 160kn možete nabaviti Arctic cooler, koji dolazi sa 3 bakrene toplinske cijevi, aluminijskom komorom i ventilatorom promjera 92mm. Dizajn je skoro isti kao kod Cooler Mastera TX3, ali toplinska komora na Arcticu ima konveksni dizajn. Ventilator ima maksimalnu brzinu od 2200 o/m, što je manje od Cooler Mastera TX3, pa znači da je ovaj hladnjak još i tiši.

Informacije od proizvođača ukazuju da je maksimalna temperatura overclockanog i5 4670K procesora samo 44 stupnjeva. To je čak deset stupnjeva manje od serijskog hladnjaka. Razina buke ovog hladnjaka na AMD Phenomu II X4 840 je samo 0.5 sone-a, u odnosu na 2 sone-a, koliko proizvodi serijski hladnjak.

Dolazi s već nanesenom MX-2 termalnom pastom za visoke performanse, koja je jako dobra za hlađenje i održavanje kontakta s procesorom. Ne morate dodatno nanositi termalnu pastu i radi odlično.

Sa ovim hladnjakom temperatura nije prelazila 50 stupnjeva u većini slučajeva, pod punim opterećenjem. To je dobar rezultat, pogotovo za AMD procesore, jer im je kritična temperatura već na 70 stupnjeva. Ovaj hladnjak je kompatibilan sa skoro svakim Intel i AMD procesorom i ne morate vaditi matičnu ploču kako bi ga instalirali. Samo uklonite stari hladnjak i spojite ga na matičnu ploču. Zaista jednostavno.

 

Cooler Master Hyper 212 EVO

 

Cooler Master Hyper 212 EVO

Cijena: oko 280kn

Možda i najbolji nisko budgetni hladnjak ikada napravljen. Ovaj hladnjak je poprilično velik i veći je od ostalih koje smo naveli u ovom članku. Ima 4 brončane toplinske cijevi i veliku aluminijsku toplinsku komoru. Ventilator je još i veći od ostalih, dimenzija 120x120x25mm. Toplinska komora ima dimenzije 116x51x159. Ovaj hladnjak je odličan za procesore poput Intela i5 4690K ili i7 4790K. Možete ga koristiti i na procesoru kao što je AMD FX 8350 ili bolji.

Za razliku od ostalih hladnjaka, ovaj ima spojene toplinske cijevi i toplinsku komoru koja je u izravnom dodiru s procesorom. To znači da brže i bolje raspršuje toplinu. Ventilator promjera 120mm se vrti na 900 do 2000 okretaja, što je još manje od predhodno spomenutih hladnjaka. Dakle, bolje hladi i pritom radi manju buku.

Ovo je jedan od hladnjaka koji će vam omogućiti overclockiranje na 4.5Ghz i više na procesoru tipa i5 ili i7. Ja uvijek preporučam da overclockirani radni takt ne prelazi 4.5Ghz, jer je tako sigurnije, a vaš procesor će ostati stabilan. Za instalaciju ovog hladnjaka morate imati bar mid tower kućište sa 150mm mjesta, jer ga je teško instalirati u mala kućišta (iako se može i u njih uz malo više truda).

Za 280kn ovo je jedan od najprodavaniji hladnjaka, na internetu i u trgovinama. Definitivno ga preporučamo ako slažete računalo s ograničenim budgetom. Omogućit će vam visoko, ali sigurno overclockiranje.

 

Noctua NH-D15

 

Noctua NH-D15

Cijena: oko 675kn

Ovo je najbolji zračni hladnjak procesora za 675kn. Nije jeftin i nije za jeftina računala. Ovo je za prave entuzijaste. Ako želite samo dobre performanse, onda ovo nije za vas, jer ćete s njim imati nevjerovatne performanse. Prije svega, velik je. Veći nego što se čini na slici. Ima dva ventilatora promjera 140mm i veliku aluminijsku toplinsku komoru.

Dolazi sa 6 toplinskih cijevi s boljim rasporedom, što omogućuje ujednačeno raspršivanje topline (kako kaže proizvođač). Srećom, ventilatori su malo povišeni, što olakšava instalaciju memorijskih modula s raspršivačima topline. Ako uklonite jedan ventilator, možete instalirati bilo koju vrhunsku memoriju, jer ostavlja 64mm prostora. S oba ventilatora i toplinskom komorom imate 32mm prostora, što je dovoljno za instalaciju XPG ili Kingston HyperX memorijskih modula.

Proglašen je najboljim zračnim hladnjakom i bolji je od Cooler Mastera V8 GTS, iako koštaju jednako. Preporučamo ga za gradnju vrhunskih računala više od bilo kojeg drugog hladnjaka, a naše mišljenje dijele mnogi stručnjaci.

Ventilatori se vrte na maksimalnih 1500 okretaja, što je još sporije i tiše od ostalih, a hladi učinkovito skoro kao vodeno hlađenje. Najviša temperatura s ovim hladnjakom je 40-50 stupnjeva, a u rijetkim slučajevima malo iznad 50, što je daleko hladnije od temperature koju ostvaruje serijski hladnjak.

Uz sve ove značajke dobivate i 6-godišnje jamstvo i definitivno daleko najbolji zračni hladnjak na ovom popisu.

Piše: A.P.

Komentiraj