gigabyte r9 380x g1 grafička za igrice

Ranije smo testirali Sapphireovu R9 380X Nitro karticu koja je ostavila jako dobar dojam na nas jer je konačno riječ o nečem novom iza AMD-a, i jer donosi odlične performanse na Full HD rezoluciji. Radeon R9 380X temelji se na grafičkom procesoru Tonga XT koji je napravljen u 28- nanometarskom proizvodnom procesu uz sveprisutnu arhitekturu GCN 1.2. Riječ je o izmjenjenoj verziji Tahitija XT, no s dovoljno promjena kako bi ga mogli nazvati „novim“.

Tonga XT

Kartica je tipičnog WindForce dizajna, što znači kako je Gigabyte upotrijebio svoju provjerenu formulu hlađenja uz UldraDurable VGA dizajn. Hladnjak je napravljen od aluminijskih limova. Masivan je, dugačak i prekriva sve komponente na 22 cm dugoj kartici. Kako bi se čim efektnije toplina prenijela s GPU-a na aluminij tu su i četiri toplovodne bakrene cijevi s direktnim dodirom s grafičkim procesorom, koje dalje toplinu odvode u cijelu širinu hladnjaka. Toplinu s pasivnog dijela hladnjaka dalje odvode ventilatori koji su specijalno dizajniranih lopatica za smanjenje turbulencija zraka i buke. Uz to, Gigabyte donosi i polu-pasivan dizajn hlađenja jer se ventilatori ne vrte sve do određene temperature, a sve je popraćeno i LED signalizacijom na vrhu kartice – Stop i Silent. Pri najvećim opterećenjima ventilatori baš i nisu tihi ili nečujni, jer smo izmjerili buku od oko 44 dB. Nije to ništa drastično, no svakako treba uzeti u obzir ukoliko se slaže čim tiše računalo.

Respektabilne performanse

Tonga XT grafički procesor na ovoj kartici radi na 980 MHz, a ima ukupno 2048 shadera raspoređenih u 32 Compute jedinice), 128 teksturnih jedinica i 32 ROP jedinice. Na kartici se nalazi i 4 GB GDDR5 memorije koja radi na 1425 MHz, odnosno 5,7 Gbps efektivno. Iz sevag ovoga možemo naslutiti kako će ovaj model biti nešto sporiji od Sapphireovog Nitro modela kojeg smo ranije testirali.
Raspored video izlaza na kartici je klasičan – tu je jedan Dual Link DVI-I, jedan Dual Link DVI-D, jedan HDMI (1.4a) i jedan Display Port (1.2). Kartica ima i samo jedan dodatni 8-pinski PCIe Power konektor, pa je maksimalna snaga koju može povući 225 W. Podržava DirectX 12, Vulkan i Mantle, a standardne su podrške i za FreeSync, CrossFireX, te one koje dolaze s driverima – VSR i Frame Rate Target Control. Gigabyteova R9 380X kartica je općenito nešto sporija od konkurentskog Nitro modela, slabije se overclockira (izvukli smo 1060 MHz za GPU i 1550 MHz za memoriju), ali i troši nešto manje energije. Gigabyte je s ovom karticom napravio solidan posao premda ne tako dobar kao Sapphire.

SPECIFIKACIJE
PCI-E 3.0, podrška za DX 12 i OpenGL 4.3, grafički procesor Radeon R9 380X (Tonga XT), 2048 stream procesora, radni takt grafičkog procesora 980 MHz, 256-bitna memorijska sabirnica, 4 GB GDDR5 memorije radnog takta 1425 MHz, priključci: 2x DVI-D/ HDMI/ DisplayPort, jedan 8-pinski naponski priključak.
USTUPIO
Microline (01) 27 97 700
www.gigabyte.com
CIJENA 2107 kn
ZA
vrlo dobre performanse (posebno na Full HD rezoluciji), količina videomemorije, podrška za DX 12
PROTIV
bučan rashladni sustav

Autor: Krešimir Matanović

Komentiraj