Pristupačan procesor sa četiri jezgre koji nudi prilično dobre performanse uz nešto veću potrošnju energije

U jednom od prošlogodišnjih brojeva testirali smo vrlo popularni Intelov Pentium G3258 procesor kojem je ovaj Athlon X4 860K direktan protivnik u cjenovnom rangu između 500 i 600 kuna, a sada napokon imamo priliku vidjeti kakva su ova dva procesora u direktnoj usporedbi.

Pristupačne četiri jezgre

Athlon X4 860K je namijenjen jeftinijim FM2+ pločama i A88X chipsetima, no nije APU nego “čisti” CPU. Baziran je na Steamroller arhitekturi, ima Kaveri procesorske jezgre, napravljen je u 28 nm proizvodnom procesu, te posjeduje 2,41 milijardu tranzistora na površini od 245 mm kvadratnih. Podatkovna propusnost je 64-bitna, a procesor se sastoji od dva Steamroller modula od kojih svaki ima po dvije zasebne integer jezgre u jednom modulu.

Procesor ima dva puta po 96KB (3-way) L1 priručne instrukcijske memorije koja se dijeli između pojedinih integer jezgri, četiri puta po 16KB (4-way) podatkovne L1 priručne memorije te dva puta po 2MB (16-way) dijeljene L2 priručne memorije (za svaki modul po 2MB). Radi na osnovnih 3.7 GHz uz maksimalni Turbo takt od 4 GHz sve dok radi unutar TDP-a od 95 vata. Množitelj je otključan i korisnik vrlo lako može sam odrediti maksimalnu brzinu procesora kako prema gore tako i prema dolje uz podešavanje TDP-a od 65 do 95 vata. Memorijski kontroler je dvokanalni s podrškom za DDR3 memorije brzine do 2400 MHz.

Otključani potencijal

S obzirom da je procesor “otključan” dodatan overclocking je vrlo lak, a uz to smo očekivali kako će zbog ugašene grafičke jezgre ovaj Kaveri ići nešto više od onoga što smo do sada vidjeli. Ipak, pokazalo se kako mu je stabilni maksimum na 4.5 GHz pri 1.45V, što nije ništa više od usporedivih APU-a.

Usporedba ovoga Athlona i Pentiuma G3258 u aplikacijama koje koriste sve četiri dostupne jezgre ide sasvim u korist Athlona, no pri tome mu je omjer potrošnje i performansi nešto nepovoljniji u odnosu na Pentiuma, dok su u igrama podjednaki. Iz ovoga proizlazi kako je Athlon pametnija kupnja jer nudi bolje performanse u modernim aplikacijama uz tek malo višu cijenu (između 50 i 100 kuna), a većina korisnika će se na kraju ipak pomiriti s povišenom potrošnjom.

S obzirom na činjenicu da je X4 860K duplo jeftiniji od A10-7850K, pa čak i 7800, isplativa je kupovina, unatoč činjenici kako nije brži. Stoga ga se isplati kupiti ukoliko primjerice već imate grafičku karticu i APU vam je nepotreban.

Izbor ploča za APU-e i Athlon FM2+ procesore je vrlo šarolik i cijene kreću već od 400 kuna, što znači kako je X4 860K i A88X kombinaciju moguće dobiti već za 1000 kuna, a sa slabijim chipsetom još i jeftinije. To će uvelike razveseliti većinu hrvatskih kupaca koji tradicionalno ne izdvajaju veću količinu novca za računalo.

SPECIFIKACIJE
FM2+ scoket, 4-jezgreni procesor (2 modula, po dvije integer jezgre smještene u jednom modulu), Osnovni radni takt: 3.7GHz, Turbo takt: 4 GHz, L1 cache: 2x 96 kB, L2 cache: 2x 2MB, TDP: od 65 do 95W

USTUPIO
AMD
www.amd.com

CIJENA
oko 600 kuna

ZA
dobre performanse u aplikacijama koje znaju iskoristiti četiri jezgre, overclocking potencijal, cijena

PROTIV
omjer performansi i potrošnje energije

OCJENA
3/5

Komentiraj