Sve što trebate znati o projektu Scorpio-i kako se on razlikuje od Microsoftovog 4K i HDR ready Xbox One S konzole, PS4 i PS4 Slim.

Microsoft je u potpunosti promijenio pravila tradicionalnih ciklusa konzola, objavivši projekt Scorpio na E3 2016. S mnogo jačim hardveron i ‘besprijekornim’ softverom, Scorpio označuje novi početak za Microsoftovu ulogu u gaming prostoru.

Xbox One S, s druge strane, predstavlja inkrementalnu nadogradnju koja donosi HDR gaming i 4K zabavu, zahvaljujući 4K blu-ray playeru i njegovoj poboljšanoj formi. Ukratko, manji je, ljepši, i efikasniji od Xbox One.

xbox-scorpio-najava

Datum izlaska Scorpia: Kada ga možete kupiti?

Konzola projekt Scorpio bit će dostupna u blagdanskoj sezoni 2017., potvrdio je Microsoft. U objavama prijašnjih konzoli, datum je bio oko studenoga, tako da izuzev nekih odgoda, sigurno je pretpostaviti da ćete ga tada moći nabaviti.

Xbox Scorpio: Kraj generacija konzole?

U intervjuu za Engadget, voditelj marketinga igara u Xboxu Aaron Greenberg je rekao da Xbox Scorpio označava pocetak kraja tradicionalnog života ciklusa konzola za Microsoft.

“Mislimo da je budućnost bez generacija konzola”, rekao je Greenberg.”Mislimo da je ona mogućnost da izgradite knjiznicu, zajednicu, biti u mogućnosti ponavljati sa hardverom- prilično smo samouvjereni u to s projektom Scorpio.

““Ukratko, govorimo da ovo nije nova generacija; sve što imate nastavit će se dalje i radit će i dalje“. Na ovo gledamo kao na obitelj uređaja.
Greenberg dalje govori da ako Scorpio bude uspješan, onda će „promijeniti način na koji mislimo o budućnostu gaminga na konzolama.“

Xbox Scorpio games: Hoće li biti ekskluziva?

U početku, Microsoft je rekao da Scorpio neće imati ekskluzive za platformu, no taj stav nije toliko jasan koliko smo u početku mislili. Sve trenutne Xbox One igrice radit će na nadograđenoj konzoli, no Microsoft sint ne odbacuje u potpunosti ekskluzive.

Govoreći u jednom intervjuu, viši glasnogovornik Microsofta je rekao da je „na razvojnim programerima“ da odluče žele li razviti igrice ekskluzivno za Projekt Scorpio.

„Ne znam baš o tome. Vidjet ćemo. To je na zajednici razvojnih programera igrice; ono što oni žele napraviti“ rekla je Shannon Loftis, GM u objavljivanju igriva u Microsoftu.

Od originalne najave, CNET je objavio intervju s Xboxovim voditeljem operacija Dave McCarthyjem, izjavivši da Microsoft želi ‘besprijekorno’ iskustvo za razvojne programere, da mogu lako raditi na Xbox One, Scorpio i Windows 10.

McCarthy je prije rekao da će Scorpio ‘izbrisati’ ciklus nadogradnje konzola, s igricama koje rade na više platformi. To ima smisla kada pogledate da shema Xbox Play Anywhere povlaštuje gamere koji kupuju igrice digitalno kroz Microsoftove trgovine da ih igraju i na PC-u i na Xbox-u One.

Sa sigurnošću možemo zaključiti da će se ovaj pristup također odnositi i na Scorpio, s visokom vjerojatnošću da će ciklusi nadogradnje hardvera biti mnogo kraći, kao oni od PC komponenti, no s tim da će korisnici moći ostati sa svojom trenutnom konzolom više godina prije nego što zastari. Sve su to nagađanja naravno, ali svejedno logičan sljedeći korak.

Xbox Scorpio performanse: Koliko je jak Projekt Scorpio?

Projekt Scorpio će imati 8-jezgreni CPU od nepoznatog proizvođača i grafičku karticu s 6TFLOPs (trilijun jedinica s pomičnim zarezom u sekundi) snage. Također će imati 320 GB/s memory bandwidtha.
Jednostavnim rječnikom, grafička jezgra će biti više nego sposobna parirati današnjim vrhunskim grafičkim karticama-za usporedbu, najnovija Nvidia GeForce GTX 1070 ima 6.5 TFLOPs performansi. Dok Scorpio izađe u prodaju, biti će ekvivalentan srednjem rangu PC-a u 2017., kako i najčešće izlaze konzole.

Ovo je konzola napravljena za VR. U videu za najavu, Fallout 4 VR je jasno spomenut, kao i činjenica da će konzola biti sposobna za igranje igrica u 4K rezoluciji pri 60 Hz. Ovo ima smisla, kako 4K televizori počinju biti standardi za kupce koji žele uložiti u skupocjenu opremu.

Phil Spencer, voditelj Xboxa u Microsoftu, rekao je za The Verge da će Scorpio imati osjećaj kao nova generacija u pogledu grafičkog stupnja vjernosti standarda.

Stvarno mislim da će nadogradnja na Scorpio u pogledu vizualnog stupnja vjernosti standarda biti dramatična promjena kao što smo i naviknuti kod uvođenja novih generacija“, rekao je Spencer.

Ovo je odvažna izjava, pogotovo kako će sve buduće igrice biti dostupne i za Xbox One i za Xbox One S.

Xbox Scorpio cijena: Koliko će Project Scorpio koštati?

Ništa još nije objavljeno. Konzola je tako daleko da je teško predvidjeti, no obzirom na specifikacije i pretpostavljajući da će ga Microsoft prodavati s uskim marginama profita, biti će to cijena u rangu od 4000,00kn.

Xbox Scorpio – Kako je odgovorio Sony?

Najzanimljivija posljedica Microsoftovog odvažnog novog smjera za igraće konzole bio je odgovor Sonyja. Slijedeći Playstation Meeting, sve karte su na stolu, i jasno je da Sony ima drukčiji pristup protivnicima. S objavljivanjem PS4 Pro, snažnijom konzolom od PS4, no jednom koja blijedi u usporedbi sa Scorpiom, Sony želi ponuditi ono što smatra vrhuncem trenutne generacije konzola. Međutim, ne želi zamutiti granice između generacija.

Jedna fraza koju je glavni arhitekt Mark Cerny stalno koristio bila je ova: “PS4 Pro nije početak nove generacije konzola, niti je konzola koja će zamutiti granice između generacija”. Ovo je zanimljivo jer ova fraza pokazuje jasnu demarkaciju od Microsoftove strategije. No kako stvari stoje, Scorpio je predodređen da bude najjača konzola na tržištu do kraja 2017. Hoće li Sony odgovoriti s osvježenjem treće konzole? Ne znamo, no sada je vrlo interesanto vrijeme za gaming.

Piše: I.H.

 

Komentiraj