Playstation VR donosi zanimljivo iskustvo koje je jeftinije, ugodnije i prikladnije od konkurencije…

Sony nije prvi koji je izašao s uređajem virtualne stvarnosti, no u proteklom vremenu, tvrtka je naporno radila na novoj verziji Playstation VR-a koje je jeftinije, ugodnije i prikladnije od druga dva skuplja sustava koja su već u prodaji. To bi globalno moglo pogurati ovu tehnologiju koja je imala težak početak. Nakon četiri godine iščekivanja, Facebookov biznis Oculus je napokon objavio svoj Hi-Fi Rift uređaj za virtualnu stvarnost u ožujku, da bi onda imao ogromna kašnjenja u ispunjavanju narudžbi. Također, Oculus još uvijek nije objavio kada će objaviti kontrolore koji prepoznaju pokret i omogućuju iskustvo igranja u virtualnoj stvarnosti koji ne zahtijeva da korisnici moraju sjediti kod igranja.

U međuvremenu, HTC i Valve su zajedno izašli s mnogo imerzivnijim sustavom (s kontrolorima) u travnju, no sustav Vive zahtijeva od korisnika da oslobode cijelu sobu za njega i objese dosadne senzore na zidove.
Playstation VR, koji službeno izlazi 13.10., zadržava društveni aspekt igranja time da dopušta prijateljima da gledaju na televiziji što korisnik virtualne stvarnosti vidi putem headset uređaja.

Playstation VR: JEFTINIJI OD OSTALIH

Iako se virtualna stvarnost može iskusiti putem jeftinog naglavnog uređaja poput Google Cardboard za stotinjak kuna ili putem Samsungovog Gear VR od 700,00 kuna, ovi sustavi ne omogućuju jednaku razinu grafike i stvarnosti kao Rift, Vive a sada i PlayStation VR. Kao prvo, nemaju sofisticiranu mogućnost praćenja pozicije koja vam dopušta da se krećete po sobi umjesto da se samo vrtite u stolici.

Cijena Playstation VR paketa bi trebala biti oko 2500,00kn a za te novce dolazi s headset uređajem, kablovima, lošim slušalicama i cd-om prepunim demo verzija. Još 700,00kn će vam donijeti potrebnu kameru za praćenje pokreta i par kontrola za pokret. Potreban vam je PlayStation 4 čija je početna cijena 2100,00kn, tako da ako krećete od nule, ova igra će vas koštati najmanje 5.500,00 kn.

SONY PLAYSTATION VR
Sony Playstation VR donosti zanimljivo iskustvo koje je jeftinije, ugodnije i prikladnije (Izvor: AP)

 

Međutim činjenica je da za ovakav nivo virtualne stvarnosti u usporedbi sa drugim sustavima koji zahtijevaju skupa računala koji već stoje više od od cjelog paketa Playstation VR-a zajedno sa konzolom PS4. Naime vaš uobičajeni laptop neće biti dovoljno brz za to. Sam Rift je dodatnih 4000,00kn bez Oculus Touch kontrolora, a Vive stoji 5500,00kn s kontrolama.

Naravno, nijedan od ovih sustava ne uključuje igrice. One su dodatan trošak.

Playstation VR: SADRŽAJ JE KLJUČAN

Sony se hvali da će oko 50 naslova biti dostupno krajem godine. Pored ostalih tu su neodoljivi „BioShock“ ili „Dragon Age“ koje su dostupne na svim platformama. No dolazi i nekoliko ekskluzivnih naslova za Playstation VR. „RIGS“ je verzija virtualne nogometne stvarnosti „Rocket League“ za više igrača. Spominje se i krimi avantura „The Heist“ o kojoj se dosta šuška da je toliko stvarna da ne želite da se završi. „Until Dawn: Rush of Blood“ je ukleta kuća za koju nema dugih redova za čekanje. Sve u svemu zvuči jako primamljivo da vas zaokupi mjesecima,  a  još mnogo toga tek dolazi..

PLAYSTATION VR
Ne postoji nešto toliko neodoljivo poput igrica „BioShock“ ili „Dragon Age“ koje su dostupne za tradicionalne igraće sustave (Izvor: AP)

 

Playstation VR: RASPOREĐENO ZA UDOBNOST

I Rift i Vive se nose poput zaštitnih naočala, s trakama na strani glave blizu ušiju. PlayStation-ov vizir visi sa prstena koji nalikuje na aureolu oko glave. Razlika se u početku čini mala, no rezultat je ravnomjernije raspoređena težina i manji pritisak oko očiju. Jedino bi mogli imati probleme korisnici sa naočalama zbog zamagljivanja stakla.

Dizajn također omogućuje lakše izlaženje iz virtualne stvarnosti da pogledate svoj mobitel ili pronađete svoje piće. Samo pritisnete gumb da vizir izađe, bez besmislenog skidanja cijelog headset uređaja. Ipak, treba istaknuti da postoje potencijalni problemi sa mučninom kao i u  drugim sustavima virtualne stvarnosti.

Playstation VR: VIZIJA IGRE U VIRTUALNOJ STVARNOSTI

Rift i Vive imaju bolju rezoluciju ekrana, dok Sonyjev sustav povećava broj slika u sekundi za glatkiji video. No nemojte zaglibiti u specifikacijama. Razlike su neznatne.

Playstation VR očuvao je društveni aspekt igranja. Ono što vidite unutar headset uređaja se reproducira na televizijskom ekranu, tako da i drugi u prostoriji mogu pratiti igru. Rift i Vive mogu istovremeno emitirati na monitoru, ne baš isto što i na velikom ekranu televizora. TV se također može koristiti za igranje sa više igrača, gdje se korisnik virtualne stvarnosti bori s igračima koji gledaju u ekran. Sony dodaje i „The Playroom VR“ s nekoliko zabavnih primjera asimetričnog igranja. Ništa slično još nije dostupno za Rift i Vive.

Playstation VR: KONTROLE ZA UPRAVLJANJE

Možete izbjeći prepreke u uličnoj igri micajući glavom, ili koristiti prikaz Dualshock 4 kontrola na ekranu u prostornoj zagonetki „Super Hybercube.“ No najbolje igrice koriste kontrolere u obliku štapa poput Move kontrolera za pokret, sa svijetlećim žaruljicama koje su pozicionirane iznad okidača i drugih tipki. Ovi kontroleri nisu udobni poput Vive ili Rift kontrolera, no obavljaju posao imitiranja ruku u virtualnom prostoru.

Vive nudi najbolje iskustvo zahvaljujući dvama senzorima koji su postavljeni na suprotnim stranama sobe. Međutim Playstation VR to nadoknadjuje vrlo preciznom kamerom, tako da su okreti od 180 stupnjeva vrlo realistični. Sonyjev je sustav također lakše instalirati. Samo ga uključite u PS4.

Zaključak

Unatoč svim napretcima, Playstation VR neće biti za svakoga. Osim gledanja čudnovatog animiranog VR filma „Allumette“ ili strujanja Netflixa na virtualnom ekranu koji izgleda puno veći od vašeg televizora, malo je toga dostupno za ljude koji nisu veliki obožavatelji igrica. To ograničenje imaju i Rift i Vive.

Moram spomenuti da zbog svih tih virtualnih pokreta možete zaboraviti na dugotrajna igranja igrica sa VR-om na glavi. Ako izdržite pola sata to je uspjeh i trebat će te odmor. Trenutna tehnologija virtualne stvarnosti još ne dozvoljava da satima igrate igrice poput „Grand Theft Auto“ i „Call of Duty“ koje ste navikli tako igrati. Zato nemojte očekivate maratone na Playstaion VR, kao niti na drugim modelima VR uređaja.
No za svakog tko je uzbuđen zbog dolaska virtualne realnosti u naše domove Playstation VR će ga svakako zabaviti. Sony je ponovno donio jedno novo i zanimljivo iskustvo koje je ugodno za vašu glavu kao i vaš novčanik.

Piše: H.S.

 

Komentiraj