S nama je napokon novi nastavak Resident Evila. Ova informacija je vjerujem mnoge (uključujući i mene) fanove RE-a jako razveselila. Resident Evil 7 je izašao 24. siječnja (prije nepuna tri dana), no ako ćemo suditi po mišljenju igrača, igra je barem zasad – pun pogodak.

 

Nedavno smo pisali o tome da je u posljednjih nekoliko godina Capcom, tvrtka koja je zaslužna za nastanak survival horor žanra, počela s reizdanjima svojih starijih nastavaka ili nastavaka koji su prvo izašli samo za neke konzole (kao što je bio slučaj sa Resident Evil Revelations).

Tako da smo u protekle tri godine dobili Resident Evil 0 i Resident Evil 1 Remaster verzije za najnovije konzole i osobna računala. Iako nema sumnje kako se radi od dvijema odličnim igrama u kojima sada mogu uživati i novi igrači, tj. oni koji posjeduju PS4, XboxOne i Microsoft Windows računalo, još je ostalo ‘mjesta’ za dodatnu porciju surival horora.

Nagoviještalo se kako će novi Resident Evil 7 biti upravo- to- povratak korijenima i da će igrajući novi RE igrači opet imati onaj stari, dobri, ali zato i originalan osjećaj (jer je igra nova, a ne reizdanje) survival horora.

O čemu se točno radi, što nas to čeka u tamnim hodnicima RE mansiona (da, imamo novi mansion, takoreći) i više od svega- isplati li se kupovati novi RE, barem prije nego pojeftini saznati ćemo u nastavku teksta. Trenutno ga možete igrati na steamu po cijeni od 50 eura ovdje.

Resident Evil 7 vr

 

Resident Evil 7: Prvi RE koji ima podršku za VR

Da, dobro ste pročitali. Resident Evil 7 je prvi RE koji ima podršku za VR set (zasad se radi samo o mogućnosti igranja VR setom sa Playstationa 4). Svi oni igrači koji željno iščekuju igre koje imaju podršku za VR mogu barem malo odahnuti…dok ne počnu igrati igru.

RE7 ima mogućnost igranja putem VR seta iz razloga i što je ovo prvi Resident Evil u glavnoj seriji (ako ne brojimo spin-offove Gun Survivore, Dead Aim i Umbrella Chronicles) koji je u potpunosti iz prvog lica.

Nekim igračima će to biti malo čudno i trebati će im vremena za privikavanje na ‘novo lice’ Resident Evila, no nakon desetak minuta igre FPS RE će većini igrača biti nešto što se savršeno uklapa u dinamiku igre.

Činjenica jest da danas sve veći broj horor igara odabire prelazak u prvo lice, a razlog tomu je jednostavan: developeri na taj način mogu puno bolje ‘prestrašiti’ igrača nego što je to slučaj kada se igra igra u trećem licu.

Još ako uzmemo u obzir to da je u programiranju RE7 sudjelovao čovjek koji je napisao scenarije za dvije ekspanzije prvog F.E.A.R.-a (Extraction Point i Perseus Mandate) i da se igra dosta bazirala na Outlastu i njegovom uspjehu u vezi plašenja igrača, sve je jasno.

Resident Evil 7 recenzija

 

Resident Evil 7: U ulozi Ethana Wintersa

Još jedna novina kod Resident Evil 7 jest ta što će igrači u ovome nastavku skočiti u cipele čovjeka po imenu Ethan Winters, čovjeka koji nema neke posebne vojne vještine i umijeća preživljavanja koja su krasila veliku većinu protagonista iz proteklih igara.

Ethan je običan civil, što znači da je on baš kao i većina nas- najobičniji čovjek koji se našao ondje gdje se našao. Iako sam djelomično priželjkivao da i u novom RE-u igramo s Jill, Chrisom i sl. i da sretnemo neke stare protivnike (kao na primjer Weskera), Ethana sam prihvatio poprilično brzo- taman dok sam naišao na prvog neprijatelja.

Iako Ethan nema puno sposobnosti, ono što Ethan može je blokiranje protivnika. Blok (pravovremeni naravno) užasno pomaže u borbama, pogotovo protiv bosseva, jer minimizira štetu i otvara mogućnost za protunapad, što je u Resident Evil 7 vrlo korisno i nešto što treba naučiti.

 

Resident Evil 7: Opet mansion?

Iako tako izgleda na prvi pogled, mjesto radnje RE7 nije onakva vila u kojoj smo imali prilike trčkarati s Jill i Chrisom u prvom Resident Evilu, no- sličnosti postoje. Nova priča se odvija čak četiri godine nakon priče Resident Evila 6 i svega onoga što se dogodilo u tom nastavku. Radnja se odvija u Luisiani i to u izmišljenom gradu po imenu Dulvey.

Priča započinje tako što glavni lik, Ethan Winters stiže u Dulvey u potraži za svojom davno nestalom ženom Miom. Razlog zbog kojeg je Ethan baš došao u Dulvey jest taj što je dobio vijest od anonimnog doušnika koja kaže da je njegova žena zadnji puta viđena ondje.

Nakon što je došao na napušteno (barem se tako čini) imanje Ethan ugleda Miu u podrumu i čuje njezinu kriptičnu poruku. Nakon toga Ethana zove osoba po imenu Zoe koja mu kaže da se može pobjeći sa imanja kroz tavan. No tada se počinju događati stvari zbog kojih Resident Evil 7 definitivno može nositi epitet jedne od najboljih horor igara koje su izašle ove godine.

Re 7

 

Resident Evil 7: Baker obitelj

Da je RE7 krcat novinama pokazuju mnoge stvari: od toga da je imanje na kojemu se odvija igra ‘izrađeno’ i prikazano u stilu kombinacije Silent Hilla i Outlasta do toga da će igrača u svakome dijelu igre progoniti jedan od članova poludjele obitelji Baker.

Četiri su člana obitelji, od kojih je svaki opasan i jeziv na svoj način, što će igrač i okusiti nedugo nakon što počne igru i dođe na imanje Bakerovih. Iako način na koji progonitelji progone igrivog lika pdsjeća na Outlast, stvari ipak nisu toliko kritične kao tamo jer progonitelji nisu toliko brzi, a kratkim igranjem vidjeti ćete da se progonitelj kreće tečno određenom rutom kretanja koja se mijenja nakon što odradite jedan dio igre.

Svaki član obitelji Baker je različito opasan; dok su neki brži i ‘slabije udaraju’, drugi su izdržljiviji, sporiji, ali zato njihovi udarci uzimaju puno više energije.

 

Resident Evil 7: Jezivo i mračno

Pomalo neubičajeno za jedan Resident Evil (iako smo sličnu atmosferu mogli vidjeti i u proteklim nastavcima) jest da je atmosfera toliko mračna. Istina, postoje neki safe pointovi u igri (nešto slično sobama sa sanducima i pisaćim strojevima kakve smo mogli vidjeti u starim nastavcima), no sve u svemu igra je poprilično mračnija i zlokobnija od bilo kojeg prošlog nastavka.

Jedna od Capcomovih ideja jest da se ‘vrate korijenima’ survival horor žanra. Jesu li u tome uspjeli- svaki igrač će moći posvjedočiti za sebe. Moje mišljenje jest da je ovaj nastavak Resident Evila ‘najjezovitiji’ dosad. Mračni i slabo osvijetljeni hodnici kroz koje treba proći da bi se došlo do vrata. Vrata koja su zaključana.

Zvuk koraka iza vas… Okrenete se i vidite da je jedan od progonitelja tri metra od vas i da vam se približava. Mračne sobe, slabašna svjetlost svijeće, truplo koje je obješeno na stropu i koje kao da je došlo iz Silent Hilla, ograničeni resursi, malo metaka i lijekova… Ljubitelji horor žanra će ovo itekako znati cijeniti.

Još jedna od stvari koje treba istaknuti i koje su isticale RE-ove jest zvučna kulisa. Iako ovdje glazba nije toliko istaknuta, svi zvukovi i više nego odlično doprinose izvrsnoj horor atmosferi kojoj bi pozavidjeli i Silent Hillovi.

resident-evil 7 

 

Resident Evil 7: Grafička prezentacija na nivou

Što se tiče same grafike, optimiziranosti igre i kontrola, opet treba reći kako se Capcom zaista potrudio. Grafika, počevši od detalja krvi na zidu, do izmaglice u daljini pa sve do izgleda lica progonitelja (koje ćete često viđati) je zaista detaljna, tako da RE7 i Resident Evil Engine na kojemu je RE7 rađen izgledaju fantastično.

Stvar je u tome da je igra poprilično zahtijevna: za igranje Resident Evil 7 na računalu trebati će vam snažnije računalo (minimalno 6 GB radne memorije, Intel i5 i pripadajuća AMD ili NVIDIA grafička kartica). No sve u svemu RE7 radi jako dobro, bez zapinjanja, fluidno i glatko, što uvelike olakšava trčanje kroz mračne hodnike Baker imanja, blokiranje udaraca protivnika- u pravo vrijeme i borbu kao takvu.

 

Resident Evil 7 označava novu eru u survival horor žanru

I prije nego što je igra izašla na tržište Capcom je najavljivao da će RE7 donijeti mnoge promjene u franšizi- i nisu bili u krivu. Resident Evil 7, osim mogućnosti igranja putem VR seta, ponudio je stvarno puno toga što protekli nastavci nisu imali. Iako su neke ot tih novina dobre i poželjne, neke će možda ostaviti jedan broj igrača u sumnji. Ipak, bilo kako bilo, svi igrači koji su željni dobrog survival horora neće ostati razočarani novim RE-om.

Resident Evil 7 se dosad pokazao kao pun pogodak. Na velikoj većini stranica dobiva visoke ocjene, velika većina igrača igru hvali i sve u svemu čini se da je Capcom napravio stvarno dobar posao s novim RE-om. Kako će stvari ići ‘dalje’?

residnet evil 7 umbrella

P.S.- Spoiler alert: Umbrella se vratila. Kao i još ‘netko’.

 

Piše: I.H.

Komentiraj